Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Τρεις εκδοχές για την “τύχη” της Ελλάδας

Στα όρια της… σύγχυσης βρίσκονται και πάλι οι πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ και πρακτορείων για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, με μόνιμους και όχι προσωρινούς όρους, προκειμένου να απομακρυνθεί ουσιαστικά η απειλή διάχυσης της κρίσης χρέους σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Η Wall Street Journal, το πρακτορείο Bloomberg και οι Financial Times αναπτύσσουν τρεις διαφορετικές εκδοχές ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Με τις πληροφορίες-εκτιμήσεις του...
Bloomberg να διαμορφώνουν τις πλέον δυσοίωνες προοπτικές για τη χώρα μας.
Το Bloomberg λοιπόν, υπογραμμίζει τη σφοδρή αντιπαράθεση που διατηρείται άσβεστη, ανάμεσα σε κυβερνήσεις όπως του Βερολίνου, και τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προδικάζει ότι η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης θα αποδειχθεί κατώτερη της συγκυρίας, και οι αγορές δεν θα εισπράξουν το εμφαντικά πειστικό μήνυμα που περιμένουν, ότι οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να… σηκώσουν τα μανίκια, και να δώσουν πολιτική λύση στην κρίση χρέους. Το πρακτορείο μάλιστα φτάνει στο σημείο να εγείρει ερωτηματικά ακόμη και για τη συνέχιση της ύπαρξης του ίδιου του ευρώ, με κύριο επιχείρημα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Ιταλία.
Η Wall Street Journal, που εν πολλοίς μεταφέρει την οπτική προσέγγιση και τις αγωνίες της Ουάσινγκτον, σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ευρωζώνης, εφόσον οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέξουν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την κατάλληλη «δοσολογία» μείγματος οικονομικής στρατηγικής, στο πακέτο το οποίο θα υιοθετήσουν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, το ανησυχητικό στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων είναι η θεματική αύξηση όχι μόνο των ιταλικών, αλλά και των ισπανικών spreads, κάτι που προοιωνίζει «μοιραίο» χτύπημα στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης.
Όσο για τους Financial Times, αναφέρονται και πάλι στο σενάριο επαναγοράς ομολόγων από ιδιώτες, με χαμηλό επιτόκιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και επαναγοράς ομολόγων από την ίδια την Ελλάδα, στη δευτερογενή αγορά. Οι FT στέκονται στον κλοιό πιέσεων στον οποίο έχει περιέλθει η Γερμανία, προκειμένου να μην συνεχίσει να επιμένει στο σχέδιο μιας επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που θα έχει εφαρμοστεί μια τέτοια μεθοδολογία σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης, και οι παρενέργειές της θεωρούνται απροσδιόριστες.
ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου