Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μήπως η Γερμανική πρεσβεία πρέπει να ενημερώσει τη Μέρκελ ότι δεν τρώμε ...κουτόχορτο;

Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο διασύρεται παγκοσμίως, με μερικά από τα πιο χυδαία δημοσιεύματα που έχω διαβάσει ποτέ στον διεθνή τύπο.
Παράλληλα, οι ηγέτες της ΕΕ παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας μας, μοιράζοντας πιστοποιητικά υπακοής και υπευθυνότητας. 
Και όλα αυτά γίνονται για την τήρηση του Μνημονίου, που υποτίθεται ότι σώζει τη χώρα, ενώ στην ουσία την οδηγεί στο γκρεμό.
Είμαστε χρεοκοπημένοι;

Χθές, η WS Journal, απάντησε στο ερώτημα, που βρίσκεται στα χείλη των αγορών: «η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη;» Προς έκπληξη όλων, η ετυμηγορία ήταν «όχι!»
Μάλιστα, επικαλούμενη τους διάσημους οικονομολόγους Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρόγκοφ, γράφει: « οι χρεοκοπίες κρατών αφορούν ως επί το πλείστον την πρόθεση αποπληρωμής των χρεών τους και όχι την ίδια την ικανότητα τους να αποπληρώσουν. Η Ελλάδα, συνεχίζει, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιο δυναμικό μείωσης των κρατικών δαπανών, αύξησης φορολογικών εσόδων και βελτίωσης παραγωγικότητας.»

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής του ΔΝΤ, κ. Λίπσκυ, που είπε μια πικρή αλήθεια την οποίαν πολλοί έκαναν πως δεν έβλεπαν. “Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας“.

Έτσι εξηγείται γιατί μέχρι και τον Ιανουάριο του 2010, παρά τους «Τιτανικούς» και τις “εντατικές”, τα spreads παρέμειναν χαμηλά.
 
Αφού, λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε προς τι οι καταστροφικές προβλέψεις; Γιατί τα CDs και τα Spreads παραμένουν στα ύψη;

Μήπως, η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η «Ελλάδα διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία»; Και για αυτά τα «στοιχεία» γίνεται όλη η φασαρία;

Τελικά για ποιόν έγινε το Μνημόνιο;

Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, υποβάλλεται σε μια εντατική θεραπεία που εξουθενώνει τον λαό της και διαλύει την οικονομία της, απαξιώνοντας τα πάντα. Υποτίθεται ό,τι όλα αυτά γίνονται για το καλό μας! Γίνονται;

Την Τετάρτη, οι NYT αρχίζουν το κύριο άρθρο τους «The euro-zone bailout of Greece is, in good part, a bailout of European banks. In France and Germany alone, banks hold some $90 billion worth of public and private Greek debt…»

Ωσαννά! Ώστε, λοιπόν, το Μνημόνιο δεν απέβλεπε στη σωτηρία της Ελλάδος, αλλά στη διάσωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών! Αυτό το μνημόνιο μας πιέζουν να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε! 

Προφανώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το πρόγραμμα σωτηρίας!
 

Και ας προειδοποιεί, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, στην «La Tribune» τη Δευτέρα: Ο στόχος δεν είναι να πεθάνει η Ελλάδα θεραπευμένη … Δεν θέλω να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να πληρώσει πολλά στο βελγικό λαό για τη βοήθειά του, διότι αυτό δεν είναι πλέον αλληλεγγύη“.

Προφανώς και δεν είναι αλληλεγγύη! Τοκογλυφία είναι!

Όμως, η μεγαλύτερη αποδοκιμασία του μνημονίου, ήρθε από την Έκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ: «Οι πολιτικές λιτότητας, όπως αυτές εφαρμόζονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία, απειλούν την απασχόληση και θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη…!»

Έχουμε ανάγκη άλλων μαρτύρων και μαρτυριών;

Είδαν το φώς το αληθινό!
 
Η Κομισιόν, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να αντιλαμβάνεται ό,τι η, Γερμανικής εμπνεύσεως, εμμονή με τη λιτότητα είναι αδιέξοδη.

Ακόμα και ο κ. Σόϊμπλε άρχισε να μιλάει για την ανάγκη να δώσουν στην Ελλάδα «αναπτυξιακή προοπτική»! Και έφερε ως παράδειγμα την ηλιακή ενέργεια. Προφανώς θα ενδιαφέρονται για επενδύσεις γερμανικές εταιρίες!

Ο κ. Μπαρόζο, που κουνώντας τα χέρια μας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από το μνημόνιο, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα σχέδιο εκταμίευσης ευρωπαϊκών κονδυλίων, που ούτως ή άλλως δικαιούται η χώρα μας, αλλά αδυνατεί να εισπράξει λόγω έλλειψης της εθνικής συμμετοχής. Αυτά δεν προβλέπονταν από το Μνημόνιο!

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ, το Stern τον ανακήρυξε ως «Έλληνα της Εβδομάδας» (!), έθεσε ανοικτά ζήτημα μείωσης των επιτοκίων, παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και έμφαση στην ανάπτυξη. Αυτά για όσους επιμένουν ό,τι δεν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, τάχθηκαν υπέρ της έκδοσης Ευρωομολόγου! Ποιος μιλάει εδώ και ένα χρόνο για το θέμα και προσκρούει σε ώττα μη ακουόντων;

Αναφέραμε την Εκθεση της Διεύθυνσης Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Να ποια λύση προτείνει: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιδράσουν με σύνεση στις πιέσεις που υφίστανται για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση και την υιοθέτηση μέτρων λιτότητας, αν δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την αναστολή της διαδικασίας ανάκαμψης της οικονομίας».

Και η έκθεση καταλήγει «είναι απαραίτητη μια αναθεώρηση της φύσης και των βασικών στόχων που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί προκειμένου να παράσχουν οικονομική βοήθεια στις χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση».

Σαν απόσπασμα από ομιλία του Σαμαρά, μου φαίνεται αυτό!

Η ελληνική κρίση επιδεινώθηκε δραματικά και από την αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε. να δούν έγκαιρα το πρόβλημα και να αντιδράσουν συλλογικά. 

Έχουν αξία οι παρατηρήσεις του Χέλμουτ Σμιτ στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit». Ο πρώην Καγκελάριος ζήτησε από την ΕΕ να βοηθήσει «με κάθε τρόπο» την Ελλάδα. Αυτό ισχύει και για την ακραία περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση θα κηρύξει αδυναμία πληρωμών έναντι των ξένων πιστωτών της. Ακόμα και τότε – και μάλιστα τότε ακριβώς! – θα είναι πολύ σημαντικό να συμβάλει η Ευρώπη στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». 
Όπως επεσήμανε, αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας «θα πρέπει να προσανατολιστεί σε βασικές κατευθυντήριες ιδέες, όπως η απασχόληση, η παραγωγικότητα και το λαϊκό εισόδημα». Τέλος, ζήτησε «σεβασμό για την Ελλάδα ως κοιτίδα της δημοκρατίας, της αναγέννησης και του Διαφωτισμού». Η κα Μέρκελ μάλλον θα επηρεάζεται από το Focus και τη Bild!


Του Κώστα Ροδινού
http://www.antinews.gr/2011/06/23/108239 
politika-gr

1 σχόλιο:

  1. Το πρόβλημα είναι η δανειακή σύμβαση, όχι το μνημόνιο. Με τη Σύμβαση παραχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία όχι με το μνημόνιο.

    Διαβάστε εδώ : Η δανειακή σύμβαση του ξεπουλήματος και της υποτέλειας
    http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/06/blog-post_336.html

    Και να έλεγε το ΣΤΕ ότι είναι αντισυνταγματικό το μνημόνιο (πράγμα που δεν μπορούσε να γίνει έτσι όπως ήταν διατυπωμένη η αγωγή) η προδοτική σύμβαση θα παρέμενε εν ισχύει ! Αυτή μπορεί να ακυρωθεί μόνο από το δικαστήριο της ΕΕ, δεν έχει άμεση σχέση με το μνημόνιο και δεν πέρασε από τη Βουλή. Όσο για το Μνημόνιο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι εφαρμόζονται επιλεκτικά (εσκεμμένα) μόνο τα βλαβερά μέτρα του. Στο σύνολο, μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την ανάπτυξη, απορρόφηση κονδυλίων από ΕΕ κλπ και με σωστή σειρά, μπορούσε να φέρει καλά αποτελέσματα. Αυτό είπε και ο Προεδρεύων του ΔΝΤ, Τζον Λίπτσκι "  η Κυβέρνηση έπρεπε να είχε πάρει πρώτα τα μέτρα περιστολής της δημόσιας δαπάνης και αποκρατικοποίησεων (23.5.11) και μετά να προχωρούσε –αν ήταν ανάγκη- σε οριζόντιες, άδικες και υφεσιακές περικοπές μισθών και συντάξεων, που έχουν οδηγήσει την αγορά σε κώμα και τον λαό σε απόγνωση. ''

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ : ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ! ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΟ ΣΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΡΩΤΗΘΗΚΕ . ΑΣΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή