Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Σκληρά μέτρα ανακοίνωσε ο Βενιζέλος



Τα σκληρά μέτρα που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Οικονομικών κι ενώ οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της ημέρας.
Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
ξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει από τον Οκτώβρη, θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής κατά 6 λεπτά το λίτρο.
-Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης από 1%-5% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Για βουλευτές, δημάρχους, περιφερειάρχες, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, η εισφορά θα ανέλθει στο 5%.
Η κλίμακα που θα ισχύει επί του συνόλου των αποδοχών τους, από το πρώτο ευρώ, ορίζεται ως εξής:
Ετήσιο εισόδημα 0-12.000 ευρώ: 0 ευρώ
Εισόδημα 12.000-20.000 ευρώ: 1%
Εισόδημα 20.000-50.000 ευρώ: 2%
Εισόδημα 50.000-100.000: 3%
Εισόδημα 100.000 και άνω 4%
-Μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 8.000 ευρώ, με εξαίρεση τους νέους κάτω των 30 ετών, τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους τα εισοδήματα των οποίων δεν υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ. Στα εισοδήματα από 8.000-12.000 ευρώ, ο φόρος που θα επιβληθεί θα ανέρχεται στο 10%.
-Το αφορολόγητο για τα ακίνητα ορίζεται στις 200.000 ευρώ.
-Ελάχιστο τέλος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος ανέρχεται στα 300 ευρώ μεσοσταθμικά και δεν είναι συμψηφιζόμενο.
Για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας:
Το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα αναλάβει την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, θα λάβει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, ο έλεγχος της οποίας θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. Το Ταμείο θα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, που θα οριστεί με σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των ΔΕΚΟ. Ο έλεγχος θα ανήκει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εφόσον το επιθυμούν, θα παρίστανται και δύο παρατηρητές, ο ένας από την ευρωζώνη και ο δεύτερος από την Κομισιόν.
Το επόμενο διάστημα θα γίνει μια πολεοδομική αποσαφήνιση για τα ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο, η οποία θα στηρίζεται στην εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο νέος θεσμός της επιφάνειας.
«Πρόθυμες οι ελληνικές τράπεζες να εμπλακούν εθελοντικά στη νέα βοήθεια»
Για την ανάγκη να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος μέχρι τις 30 Ιουνίου έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των ελληνικών τραπεζών να μετάσχουν στο νέο «πακέτο» βοήθειας της ελληνικής οικονομίας, που θα προβλέπει την εμπλοκή των ιδιωτών στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε «να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας. «Αν η αγορά μείνει με την αίσθηση ότι οι Εταίροι θέλουν να στηρίξουν ένα νέο πρόγραμμα, αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις, όχι μόνον στο ως γίνονται τα ομόλογα δεκτά στη δευτερογενή αγορά, αλλά κυρίως στη διαδικασία της Βιέννης» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Το νέο «πακέτο» βοήθειας, ανέφερε, αποτελείται από τρεις πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ, ο δεύτερος την εθελοντική εμπλοκή ιδιωτών ομολογιούχων, στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης και ο τρίτος πυλώνας αφορά την παροχή ενός νέου δανείου. Οι τρεις πυλώνες «διασυνδέονται με έναν κοινό παρονομαστή, που είναι η βούλησή μας να παλέψουμε ώστε να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», προσέθεσε.
«Ανάγκη για παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης δεν αρκούν και προέταξε την ανάγκη να υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα ανάπτυξης. «Αν δεν διαμορφώσουμε το παράλληλο πρόγραμμα, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως υστερήσεις στα έσοδα και επιταχύνσεις στις δαπάνες», ανέφερε.
Για τη φορολογική πολιτική
Επίσης χαρακτήρισε «έκτακτα και στοχευμένα» τα νέα φορολογικά μέτρα, αναγνωρίζοντας ότι η φορολογική πολιτική δεν αποτελεί ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, δεν αίρει αδικίες και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την αναπτυξιακή διάσταση.
Για την άρση των αδικιών, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε μια εθνική συζήτηση για ένα ριζικά οργανωμένο φορολογικό σύστημα, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, ει δυνατόν την ερχόμενη εβδομάδα. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να γίνει πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς όπως τόνισε «η φορολογική υποχρέωση αποτελεί πατριωτικό καθήκον».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου