Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το "Γαλλικό σχέδιο" για το Ελληνικό χρέος και ο "Ρόλος των Οίκων Αξιολόγησης"


Αυτή την στιγμή το μόνο σχέδιο που φαίνεται να βρίσκεται στο τραπέζι ως πρόταση για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι η γαλλική πρόταση
Βασική προϋπόθεση για να εξεταστεί αυτή και κάθε άλλη πρόταση που ενδεχομένως θα προκύψει είναι να υπάρχουν οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θεωρεί χρεοκοπία από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
"Αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο σχέδιο και υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θεωρεί χρεοκοπία από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, [το γαλλικό σχέδιο] θα μπορούσε να υιοθετηθεί με κάποιες παραλλαγές", δήλωσε...
ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ , όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.
"Ενδεχομένως να έχουμε κάτι συγκεκριμένο την Κυριακή", συμπλήρωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος στο Eurogroup που αναμένεται να συνεδριάσει ξανά με βασικό θέμα την Ελλάδα.
Υπό τον τίτλο: «Η Γαλλία προτείνει συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο νέο σχέδιο διάσωσης», η γαλλόφωνη εφημερίδα του Βελγίου L΄ Echo σε χθεσινό δημοσίευμα της αναφέρεται αναλυτικώς στις γαλλικές προτάσεις για την ελληνική οικονομία.
«Οι ιδιώτες πιστωτές θα μπορούσαν να ανταλλάξουν, σε εθελοντική βάση, τους τίτλους του ελληνικού χρέους, που λήγουν τα επόμενα τρία χρόνια, με ομόλογα με αντίστοιχα επιτόκια εκείνων των ευρωπαϊκών δανείων ευρωπαϊκής υποστήριξης, συν ένα μπόνους, ρυθμισμένο σύμφωνα με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 5,5% (ανώτατο όριο) και το μπόνους στο 2,5%», αναφέρει η εφημερίδα.
Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει, κατά την εφημερίδα, ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα δέχονταν να επενδύσουν ξανά το 70% των ελληνικών δανείων που λήγουν. Το ήμισυ των τίτλων θα επενδύονταν εκ νέου σε 30ετή ελληνικά ομόλογα, ενώ το 20% σε τίτλους που εκδίδει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Οι τίτλοι αυτοί θα έχουν την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση, δηλαδή «ΑΑΑ».
Το EFSF θα παρείχε τότε στην Ελλάδα δάνεια σχετικά με τα ομόλογα αυτά, εξαγορασμένα από ιδιώτες.
Το σχέδιο αυτό, όπως διευκρινίζεται, δεν θα εθεωρείτο ως στάση πληρωμών από τους οίκους αξιολόγησης και, έτσι, δεν θα είχε επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ευρωζώνης, ενώ πολλές χώρες, όπως αναφέρεται, χαιρέτισαν τη γαλλική πρόταση, ανάμεσα στις οποίες και η Γερμανία.
Συνάντηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, ανάμεσα στο Institute of International Finance και την Χρηματοοικονομική Επιτροπή της Ευρωζώνης, χωρίς η γαλλική πρόταση να έχει υιοθετηθεί ακόμη. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφερόμενος στις συνομιλίες τις χαρακτήρισε ανεπίσημες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου