Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Θέλουν τραπεζικές συγχωνεύσεις για να εξασφαλίσουν επιμήκυνση του χρέους



Οι ελληνικές τράπεζες αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι βασικοί υποψήφιοι για την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2014 ώστε να αποφευχθεί να χαρακτηριστεί η κίνηση πιστωτικό συμβάν. 
Ουσιαστικά δηλαδή μελετάται να προσυμφωνηθεί η Ελλάδα να βγει θεωρητικά στις αγορές εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα αντικαθιστούν αυτά που λήγουν αλλά η έξοδος αυτή στις αγορές θα είναι εικονική καθώς στη διάθεση των νέων ομολόγων θα μετέχουν μόνο οι ελληνικές τράπεζες και τα ταμεία.
Και αν για ταμεία δεν ...
υπάρχει αμφιβολία καθώς ελέγχονται από το κράτος το ερώτημα είναι πως θα συναινέσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες να θυσιάσουν τη ρευστότητα που θα αποκόμιζαν. Και πρόκειται για ρευστότητα που μέχρι τα τέλη του 2012 υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ και έως το 2013 έως 25 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία η λογική της προώθησης των συγχωνεύσεων σε συγκεκριμένες τράπεζες και συγκεκριμένα μεταξύ ΕΤΕ και Eurobank που συγκεντρώνουν μεγάλα πακέτα ομολόγων με πιθανή και την ενσωμάτωση του ΤΤ που φαίνεται αδύνατο να πουληθεί λόγω του μεγάλου πακέτου ομολόγων που κατέχει. Μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά αφήνει έξω Πειραιώς και Alpha που δεν έχουν μεγάλα πακέτα ομολόγων.
Οι ΕΤΕ, Eurobank και ΤΤ έχουν σήμερα πάνω από 30 δισ. ευρώ ομόλογα στην κατοχή τους από τα περίπου 50 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χέρια των εγχώριων τραπεζών ενώ υπάρχει και η ΑΤΕ με χαρτοφυλάκιο άνω των 5 δισ. ευρώ. 
Ουσιαστικά με μια ενιαία τράπεζα που θα επηρεάζει το δημόσιο και μια κρατική όπως η ΑΤΕ μπορεί να εξασφαλιστεί η «εθελοντική» επιμήκυνση.
Στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται να είναι καθόλου άσχετο με την αναδιάρθρωση το κλίμα συγχωνεύσεων που καλλιεργείται. Βέβαια η ανανέωση ομολόγων με όποιο τρόπο και να γίνει στερεί σημαντική ρευστότητα από τις τράπεζες που θα μετέχουν. Και είναι απορίας άξιον από πού θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα αυτή.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου