Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Economist: Μείωση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου

Κοινή συστράτευση, ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση στη χώρα ζήτησε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
“Υπάρχει ανάγκη για μια νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας μας. Η κατάσταση δεν επιτρέπει μαγικές συνταγές. Χρειάζεται υπευθυνότητα και αφοσίωση. Και πρέπει να εκφραστεί από όλους, από τους κοινωνικούς φορείς μέχρι και τις πολιτικές ηγεσίες” τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ...
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, κάνοντας λόγο για «μικρή επανάσταση». «Χρειαζόμαστε ένα στιβαρό, τετραετές πρόγραμμα. Αποτελεί μια μικρή επανάσταση. Μια επανάσταση αναδόμησης των θεσμών και της οικονομίας» που περιλαμβάνει προγράμματα λιτότητας αλλά και διασφάλισης της ανάπτυξης.
"Η αναδιάρθρωση θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ' ότι οφέλη"
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα που είναι απαραίτητα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, όποια μορφή κι αν λάβει αυτή. «Μια αναδιάρθρωση θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι οφέλη» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι κάθε άλλη συζήτηση είναι «αποφυγή, άρνηση και παραπλάνηση».
Προγράμματα εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων
Για τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά το διάστημα 2012-2015, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση του προσωπικού κατά 150.000 υπαλλήλους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο κατά 20%. Για την επίτευξη του στόχου, δεν αποκλείεται  να τεθούν σε εφαρμογή προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Επίσης, το ενιαίο μισθολόγιο θα ευθυγραμμίσει τους μισθούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει «λουκέτο» σε δημόσιους οργανισμούς.
"Ψαλίδι" στις κοινωνικές παροχές
Για την ενίσχυση των εσόδων, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επαναξιολόγηση των φοροαπαλλαγών, ώστε να διατηρηθούν μόνον αυτές που είναι κοινωνικά απαραίτητες. Επίσης, θα υπάρξει ολομέτωπη επίθεση στη φοροδιαφυγή, «που εμποδίζει την ανάπτυξη και αποτελεί τον κύριο λόγο κοινωνικής ανισότητας».
Ένα άλλο σημείο που έδωσε βαρύτητα ο κ. Παπανδρέου ήταν η υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων. «Με το σχέδιο, θα αυξήσουμε τα έσοδα κατά 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειώσουμε το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη.
«Δεν θέλουμε κολλητούς, ούτε συκοφαντίες»
«Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αφοσίωση και την αποφασιστικότητά μας. Περνάμε δυσκολίες, αλλά δεν δείχνουμε δειλία» τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να «αλλάξει τα πάντα σε μια περίοδο διεθνούς αναταραχής», που δεν βοηθάει.
«Ζητάμε σεβασμό γι αυτό που κάνουμε. Δεν θέλουμε κολλητούς, ούτε συκοφαντίες» διεμήνυσε προς τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίου τράγου και η εθνική εντροπία είναι συνταγές καταστροφής».

K.T.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου