Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Συναγερμός στην Ευρώπη για επέκταση... μνημονίου

ΞEKAΘAPIZEI κάπως το θολό τοπίο της «μυστικής» συνάντησης της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο, η οποία επικρίθηκε χθες από ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου και προκάλεσε γκρίνιες εκ μέρους των χωρών που δεν προσκλήθηκαν. 
Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν επανέλαβε χθες ότι η Κομισιόν τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων στην Ιρλανδία και την Ελλάδα και κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. 
Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, ο επίτροπος συμφώνησε με την... πρόταση του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα από το προσωρινό Ταμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της τουλάχιστον το 2012. 
Βέβαια, ο βασικός όρος για την επιπλέον δανειοδότηση της χώρας θα είναι η πρόσθεση στο σημερινό μνημόνιο ενός νέου συμπληρωματικού προγράμματος.  
Η ιδέα, λοιπόν, της αναδιάρθρωσης (ήπιας ή "κούρεμα") αφέθηκε στην άκρη στο Λουξεμβούργο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Aλλωστε, εκτός από τους Ο. Ρεν και Ζ.Κ. Γιούνκερ, κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μόνο η Γερμανία, λοιπόν, καλοβλέπει ως λύση την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα
Το Βερολίνο, όμως, ενδέχεται να επηρεάσει την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Το Παρίσι αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής με επιφυλάξεις το μέτρο αυτό. 
Είναι φανερό ότι το πρόβλημα του Β. Σόιμπλε είναι να αποσπάσει ισχυρές δεσμεύσεις ώστε να πείσει τους Γερμανούς φορολογούμενους ότι δεν πρόκειται να πληρώσουν εκ νέου για τους Eλληνες.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν λίγο πολύ στο Λουξεμβούργο να καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση «πολιτικών, νομικών και οικονομικών μηχανισμών», μέσω των οποίων θα διαβεβαιωθούν οι εταίροι και ιδίως η Γερμανία για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μία από αυτές τις δεσμεύσεις είναι φυσικά η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον χώρο εργασίας, καθώς και μέτρα που θα αφορούν τον ιδιωτικό τομέα.
Eτσι, μετά το πόρισμα της τρόικας, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα υποβάλουν στη σύνοδο της ευρωζώνης της 16ης Μαΐου προτάσεις για την επιπλέον δανειοδότηση της Ελλάδας μέσω του προσωρινού Ταμείου και τους όρους που θα τη συνοδεύουν (συμπληρωματικό μνημόνιο, πολιτικοί-οικονομικοί και νομικοί μηχανισμοί που θα το ισχυροποιούν...). 
Η Αθήνα θα εκμεταλλευθεί τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ιρλανδία (μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση της αποπληρωμής χρέους) αλλά και αυτά που αποφασίστηκαν για την Πορτογαλία..

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιβεβαίωσε από γαλλικής πλευράς ότι στις 16 Μαΐου θα εξεταστούν από τους «17» της ευρωζώνης "τα πρόσθετα μέτρα που ενδεχομένως πρέπει να πάρει η Ελλάδα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος", με βάση τις εκθέσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. 
Για τη συνάντηση της Παρασκευής περιορίστηκε να τη χαρακτηρίσει "συνάντηση εργασίας και τίποτε άλλο"...
Oι υπουργοί, όμως, που πήραν μέρος στη συνάντηση δέχθηκαν έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση. 
Oπως παρατηρεί η γαλλική Les Echos: «Τόσο τα Υπουργεία Οικονομικών όσο και η Επιτροπή εξέδωσαν ανακοινώσεις διάψευσης ή δηλώσεις “ουδέν σχόλιο” όταν έγινε γνωστή η είδηση από το Spiegel, για να αναγκαστούν αργότερα να επιβεβαιώσουν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε»
«Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αλλά το γεγονός ότι είπαν ψέματα αρχικά εγείρει υποψίες για το αν οι δηλώσεις αυτές είναι πράγματι ειλικρινείς», επισημαίνει η εφημερίδα.

Επίσης, η ολλανδική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε στη "μυστική" συνάντηση. Τελικά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιάν Κέες έλαβε τη διαβεβαίωση ότι καμία απόφαση δεν ελήφθη την Παρασκευή και ότι η Ολλανδία θα μετάσχει σε όλες τις σχετικές μελλοντικές συζητήσεις. Ευρωπαιχνίδια...
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου