Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το Μνημόνιο απέτυχε – Πάμε σε τελική οικονομική και... πολιτική λύση

Οι επικριτές και όσοι αμφισβητούσαν εξαρχής την αποτελεσματικότητα του μνημονίου δικαιώνονται.

Το επιβεβαιώνει η «μυστική σύσκεψη» του Λουξεμβούργου καθώς στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε και εξετάστηκε το ελληνικό πρόβλημα και οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση χρέους, αφού η μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου δεν πείθει τους ευρωπάιους εταίρους, το ΔΝΤ και τις αδίστακτες αγορές, που ετοιμάζονται να δείξουν «κίτρινη κάρτα»
Το Bατερλό σε Βρυξέλλες και Αθήνα όσον αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση της μυστικής σύσκεψης στο Λουξεμβούργο, καθώς συνέπεσε και με το... «προβοκατόρικο» σενάριο που διακινήθηκε από την ιστοσελίδα του κατά τα άλλα έγκυρου γερμανικού περιοδικού SPIEGEL περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ίσως έχει μικρή σημασία, αν και οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν εκτός και κυρίως πλέον εντός Ελλάδας όπως λένε από την κυβέρνηση!


Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι στις 16 και 17 Μαϊου στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των «16» και «27» θα συζητηθεί η «τελική λύση» για την Ελλάδα, την οποία θα κληθούν να εγκρίνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.


Παρα τη νέα διαφαινόμενη κόντρα μεταξύ Βερολίνου - ΕΚΤ το «καλό σενάριο» που βρίσκεται στα σχαριά για την Ελλάδα προβλέπει μια λύση πακέτο, που περιλαμβάνει:


1.Επιμήκυνση του συνολικού χρέους των 340 δισ. ευρώ

2. Νέο δάνειο, που ίσως σημαίνει νέο μνημόνιο για τη διετία 2012-2014, ύψους 50 δισ. ευρώ, καθώς η έξοδος στις αγορές το 2012 εκτιμάται ως αδύνατη με τα σημερινά δεδομένα της πορείας εφαρμογής του μνημονίου.


Ολα αυτά με αντάλλαγμα ένα σκληρό «οδικό χάρτη» ή μεσόπροθεσμό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο όχι τυχαία μετατέθηκε η κατάθέση του στη Βουλή μια εβδόμαδα αργότερα, προκειμένου τροικα, EUROGROUP και ECOFIN, να έχουν θέσει τους αυστηρούς όρους του για να ικανοποιηθούν τα σημεία 1 και 2, και κυρίως το πρώτο.


Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασιμένος να προωθήσει, κόντρα στην «κακοφωνία» και τη «σεναριολογία» εντός και εκτός Ελλάδας, «ρηξίκελευθες και δίκαιες», όπως ισχυρίζεται, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.


Το πολιτικό συμπέρασμα από όλες τις τελευταίες εξελίξεις είνα ότι το σενάριο του ανασχηματισμού φαίνεται να μην αποτελεί πλέον λύση για το μέλλον της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας, την ώρα μάλιστα που η συναίνεση ενόψει των νέων εξελίξεων που δρομολογούνται για τη ελληνική οικονομία είναι ζητούμενη τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το νέο σενάριο κάνει λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με διακύβευμα τα σημεία 1 και 2, αλλά και τον οδικό χάρτη 2012-2015 με αντίπαλο δέος το ΖΑΠΠΕΙΟ 2 της ΝΔ. Έτσι ο ελληνικός λαός θα κληθεί με τη ψήφο του να δώσει την πολιτική λύση.


Ίσως μάλιστα η ψήφος του να επιβάλει την ανάγκη συναίνεσης, μη δίνοντας αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ, ώστε να σχηματισθεί μια «κυβέρνησης συνεργασίας», προκειμένου η χώρα να βγεί από την κρίση.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου