Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Δρόμος με εκβιαστικά σενάρια


Το σενάριο του κινδύνου της εξόδου της χώρας από το ευρώ αρχίζει να επισείει από χθες η κυβέρνηση, μετά και την παρέμβαση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία υποστήριξε, μεταφέροντας ουσιαστικά το κλίμα που συναντά στις Βρυξέλλες, ότι η απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ είναι ήδη στο τραπέζι και μεθοδεύεται από κύκλους που δεν κατονόμασε.
Ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου  ...

«Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η μεθόδευσή του. 
Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοιχτά. Εχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: 
Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας, ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. 
Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Δαμανάκη.
Ο αρμόδιος επίτροπος για την Οικονομία Ολι Ρεν διέψευσε μέσω του εκπροσώπου του Αμαντέο Αλταφάζ ότι γίνεται στην Ευρώπη τέτοια συζήτηση.
Ο κ. Αλταφάζ είπε ότι «δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο ευρωζώνης θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιπλέον δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος-μέλος και ο επίτροπος Ολι Ρεν δεν έχει ακούσει καν να γίνεται λόγος για τέτοιου είδους συζήτηση».  
Επί της ουσίας διαψεύδει ότι γίνονται επίσημες συζητήσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου. Ομως, συνεργάτες της επιτρόπου έλεγαν στην «Ε» ότι αυτές οι συζητήσεις είναι ανεπίσημα στο τραπέζι από τους δανειστές της χώρας. «Αν ήταν επίσημες συζητήσεις, το θέμα θα είχε λήξει...».
Ανεξαρτήτως αν η κ. Δαμανάκη είχε ενημερώσει ή όχι τον πρωθυπουργό για τη δήλωσή της, η κυβέρνηση δείχνει να συμφωνεί με τις απόψεις της καθώς:
1.Χθες κυβερνητικοί παράγοντες και συνεργάτες του πρωθυπουργού είπαν στην «Ε»:
«Η επίτροπος είπε ακριβώς αυτό που λέει και η κυβέρνηση, ότι δηλαδή αν δεν πάρουμε και εφαρμόσουμε τα μέτρα που χρειάζονται, όχι μόνο θα αναγκαστούμε να βγούμε από την ευρωζώνη, αλλά θα χρεοκοπήσουμε κιόλας».
Επί της ουσίας, είτε οι Βρυξέλλες μελετούν το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ είτε όχι, η κυβέρνηση το αξιοποιεί για να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία τα σκληρά μέτρα που έχει αποφασίσει και να κάμψει τις αντιδράσεις των πολιτών.
2.Ο πρωθυπουργός είπε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ότι η Ελλάδα, αν δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους, θα βρεθεί στο περιθώριο της Ευρώπης και αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας. Υποστήριξε, πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να παραμείνει η χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
3.Σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον Φώτη Κουβέλη, την Τρίτη, στη συνάντησή τους, ότι φοβάται πως θα δημιουργηθεί κλίμα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Το ίδιο είπε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, και στην Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με συνεργάτες της, την έξοδο από το ευρώ τής το είχε θέσει ως ενδεχόμενο και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ.Κ. Γιουνκέρ, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, αν δεν υπάρξει συναίνεση στη χώρα για τα αναγκαία μέτρα.
4.Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι αν δεν εκταμιευθεί η πέμπτη δόση, στις 15 Ιουλίου η χώρα «θα κατεβάσει ρολά».
Η δήλωση της κ. Δαμανάκη έρχεται μία μέρα μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει θυσίες ή έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Στον πυρήνα της δήλωσης Δαμανάκη υπάρχει επί της ουσίας το ίδιο δίλημμα.
Πάντως αρκετοί υπουργοί, με τους οποίους συνομίλησε η «Ε», διαφώνησαν με την παρέμβασή της. Είπαν ότι η κ. Δαμανάκη δεν νομιμοποιείται να ανοίγει τέτοιο θέμα και πολύ περισσότερο η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μπαίνει σε μια τέτοια συζήτηση.
**Για τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μίλησε και ο πρώην υπουργός Γ. Παπαντωνίου χθες σε εκδήλωση. Υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν ραγδαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, «αλλιώς θα καθηλωθούμε σε στασιμότητα, διολισθαίνοντας σε καθεστώς εξάρτησης με κατάληξη τη χρεοκοπία ή ακόμα και την έξοδο από το ευρώ».
Αντιδράσεις
Στο μεταξύ η συζήτηση περί δημοψηφίσματος προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επιχείρησε να κλείσει το ενδεχόμενο με έναν τρόπο που το άφησε πάλι ανοιχτό. Είπε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη και συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάποιο δημοψήφισμα, τόνισε όμως ότι ο Γ. Παπανδρέου, όπως είπε και τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, έχει παγίως θετική θέση για τα δημοψηφίσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού χθες το πρωί επικοινώνησαν με τους υπουργούς και τους μετέφεραν τη θέση του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα, προτρέποντάς τους επί της ουσίας να μη σχολιάσουν αρνητικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Οπως έλεγαν στην «Ε», η θέση του κ. Παπανδρέου δεν έχει σχέση με την πρόταση Δασκαλόπουλου.
Ωστόσο η αν. υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε στο «Ράδιο 9» ότι σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία, με τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη χώρα, δεν θα βοηθούσε μια εκλογική διαδικασία «και αν είναι να στηθούν κάλπες, πιο καθαρή λύση θα ήταν οι εκλογές αυτές καθεαυτές». Αρνητικός στη διενέργεια δημοψηφίσματος εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου στον «Φλας». Αλλα στελέχη μάς έλεγαν ότι τέτοια παιχνίδια δεν χρειάζονται, η κυβέρνηση συντηρώντας τη συζήτηση κάνει μια άστοχη κίνηση τακτικισμού. *

Η Ελλάδα δεν είναι «φτωχή χώρα»

Τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί προέβαλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της επετειακής υπουργικής συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο κ. Παπανδρέου έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγύλης τραπέζης με θέμα «Αντιμετώπιση της κρίσης-Μαθήματα για τους ηγέτες», όπου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι «φτωχή χώρα», υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει προβλήματα αναποτελεσματικότητας, όπως επισημαίνεται και σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ, προβλήματα κακής διοίκησης, αδιαφάνειας, φοροδιαφυγής, διαφθοράς.
Επισήμανε την επίθεση των κερδοσκόπων και δήλωσε: «Αφήστε μας στην ησυχία μας, να κάνουμε τη δουλειά μας, να κάνουμε αυτό που πρέπει για να βγούμε από την κρίση».

Παρέμβαση Παπούλια

Παρέμβαση, υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό Γ.
Παπανδρέου.
«Οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ό,τι είχαν να δώσουν, το έχουν δώσει. Αυτό πρέπει να το έχετε υπ' όψιν σας στις νέες φορολογικές ρυθμίσεις, που θα κάνετε», είπε ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και τα οποία προκαλούν νέα αφαίμαξη στο εισόδημα των εργαζομένων.
Ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η κυβέρνηση αναζητά τις πιο δημιουργικές και δίκαιες προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελλείμματος. Είπε ακόμα ότι είναι ανοιχτός σε κάθε καλή ιδέα και πρόταση από τα κόμματα και ζήτησε πάλι την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα και τον λαό.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου