Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η απογραφή του Καραμανλή

Η στήλη προσπαθεί να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι θεωρητικοί της Νέας Δημοκρατίας (που παριστάνουν κατά τα λοιπά τους βασιλικότερους του βασιλέως!) έφθασαν σε τέτοιο σημείο αυτομαστίγωσης, ώστε να καταδικάζουν την "απογραφή" που διενήργησε τα έτη 2004-2005 η κυβέρνηση Καραμανλή.
Κατά τη γνώμη μου δύο μπορεί να είναι οι δυνατές εξηγήσεις: 

Είτε επειδή το "δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού" και οι πραγματοποιηθείσες δύο "απογραφές" (μία επί Ν.Δ. και μία επί ΠΑΣΟΚ) είναι πάρα πολλές για να θεωρούμαστε και σοφοί! 
Είτε, απλώς, επειδή οι βασιλικότεροι αυτοί θεωρητικοί διατηρούν κατά βάθος περιδεή και τρεμαλέα συνείδηση απέναντι στους σημερινούς δανειστές και δυνάστες της χώρας τροϊκανούς. Μολονότι ο πρόεδρος του κόμματος έχει αποδειχθεί άνθρωπος με εμφανή ανεξαρτησία γνώμης απέναντί τους.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω ότι και οι δύο παραπάνω μόνες δυνατές ερμηνείες, είναι παραταύτα εντελώς απρόσφορες για τις νεοδημοκρατικές αυτομαστιγώσεις!
Οι λόγοι είναι πολύ απλοί
Η Νέα Δημοκρατία απέγραψε τα δημοσιονομικά δεδομένα πρώτη. Οπότε το "δις εξαμαρτείν" δεν είναι δική της ευθύνη. Είναι ευθύνη του δεύτερου ακολουθήσαντος. Δηλαδή του ΠΑΣΟΚ! 
Επιπλέον, η απογράψασα πρώτη, δηλ. η Νέα Δημοκρατία, δεν επεχείρησε να κάνει δια της απογραφής και σε διεθνή βήματα "ρόμπα" την προκάτοχό της κυβέρνηση. Δηλαδή αυτήν του κ. Κ. Σημίτη
Μολονότι, ειδικά αυτός ο τελευταίος, φέρει κολοσσιαίες πρώτιστες ευθύνες για το βύθισμα της χώρας στο πνιγηρό τέλμα της αγενούς ευρωζώνης
Λέγοντας διεθνώς και στο εσωτερικό ένα κάρο ψέμματα! (Και πληρώνοντας, μάλιστα, για την κατάστρωση και την προβολή των ψεμμάτων αυτών, την εκτεθειμένη στην αμερικάνικη και στην εγγλέζικη Δικαιοσύνη "Γκόλντμαν Σακς" με ιλιγγιώδη ποσά αμοιβών...)
Ίσως, το μόνο που απομένει, είναι να κατανοήσει ο αναγνώστης της στήλης για ποιον ακριβώς λόγο αποφάσισε η κυβέρνηση Καραμανλή να "απογράψει" στη διετία 2004-2005 με τόση διεθνή (αλλά και εσωτερική) μετριοπάθεια τα δημοσιονομικά μας χάλια. 
Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: 
Το έτος 2004 που ανέλαβε την εξουσία ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, το δημόσιο χρέος της χώρας ανερχόταν στα 201,48 δισεκατομμύρια ευρώ και το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΠ) ανερχόταν στα 164,42 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο χρέος ήταν από τότε το... εκατόν δώδεκα τοις εκατό (112%) του ΑΕΠ, ύστερα από έντεκα (11) χρόνια συνεχούς εξουσίας του ΠΑΣΟΚ (1993-2004)! 
Αν ρωτήσετε, μάλιστα, και τι σχετικώς έγινε στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ, δηλ. από το 1981 έως το 1989, θα σας πω απλώς ότι πήρε το δημόσιο χρέος από το... 32% του ΑΕΠ και το διπλασίασε στο 62 %! 
Φανταστείτε, τώρα, ότι το πάνσοφο "Σύμφωνο Στεθερότητας" απαίτησε από τα μέλη της ευρωζώνης να μην ξεπερνάνε σε δημόσιο χρέος το... εξήντα τοις εκατό (60%) του ΑΕΠ τους. 
Τι έπρεπε να κάνει άρα γε ο Κ. Καραμανλής, για να πείσει ότι όφειλε, ως κυβέρνηση πλέον, μέχρι το έτος 2009 (οπότε και έχασε την εξουσία) να εξοφλήσει σε τοκοχρεωλύσια ένα μυθώδες ποσό που έφθανε τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ; 
Κρατώντας ταυτόχρονα και άθικτους (όπως το έκανε φιλότιμα!) μισθωτούς, συμβασιούχους και συνταξιούχους; 
Δεν όφειλε να απογράψει την κατάσταση που παρέλαβε; 
(Σημ.: Τα στοιχεία πήρα από τον Προϋπολογισμό του 2005) 
Δημήτρης Σέργιος
Αδέσμευτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου