Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στήνονται δυναστείες, κ. Σαμαρά!

Πώς παραμένει πρωθυπουργός;


Το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» υπό τον τίτλο «Ο φίλος Αθεμπίγιο έδιωξε το Κατάρ» είναι ένα εφιαλτικό δημοσίευμα, διότι, εμμέσως πλην σαφώς, παρουσιάζει τον Ελληνα πρωθυπουργό αφ’ ενός να μετέχει συνωμοσιών εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου και αφ’ ετέρου να ανέχεται τον εξευτελισμό της χώρας.
Το δημοσίευμα δεν αφορούσε ούτε τον κ. Χ. Παμπούκη, ούτε συλλογικά την κυβέρνηση, ούτε αορίστως κάποιους συμβούλους ή συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου. 
Αφορούσε προσωπικά και κατ’ ευθείαν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, διότι έθετε και θέτει υπό δεινή αμφισβήτηση τις επιλογές του, τις «φιλίες» του, τις προθέσεις του και το ίδιο το ήθος του.
Μπροστά στις..
αποκαλύψεις του δημοσιεύματος, η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατό να σιγήσει. Αντί, όμως, να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, δηλαδή από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ανέθεσαν στον κ. Χ. Παμπούκη να απαντήσει στο δημοσίευμα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του, όμως, υπήρξε ήκιστα πειστικός. Κάτι χειρότερο: Μετά τις εξηγήσεις του επί του δημοσιεύματος, η υπόθεση έγινε πιο σκοτεινή και πιο ενοχλητική, διότι τα ερωτήματα που προκάλεσε αρχικά, και παραμένουν και γίνονται βασανιστικότερα.
Πρώτο: Πώς συμβαίνει ο ανιδιοτελής Ισπανός «φίλος» που αναλαμβάνει να εκπονήσει τη μελέτη για το Ελληνικό με απ’ ευθείας ανάθεση να μετέχει και σε εταιρεία ειδικευμένη στις αποκρατικοποιήσεις;
Είναι συμπτωματικό ή σχεδιασμένο;
Δεύτερο: Γιατί υπαναχώρησαν και υποχώρησαν οργισμένοι οι επενδυτές του Κατάρ, αν όντως δεν είχαν ασκηθεί πιέσεις από το Βερολίνο μέσω των Βρυξελλών να μην προχωρήσει η επένδυση;
Τρίτο: Πώς είναι δυνατό και νοητό ο λεπτολόγος κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κόπτεται για την αξιοπιστία του διεθνώς, να το θέτει εν αμφιβόλω επιμένοντας σε απ’ ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, – ενώ γνωρίζει ότι αυτό θα ενοχλήσει (και δικαίως) εκείνους που αμφισβητούν την αξιοπιστία της Ελλάδας;
Τέταρτο: Γιατί να μην είναι αλήθεια όλα όσα διοχετεύονται (με αφορμή το Ελληνικό και την αποχώρηση του Κατάρ), ότι, δηλαδή, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιότυπη «Οικονομική Γιάλτα», στα πλαίσια της οποίας οι Γερμανοί επιθυμούν να έχουν τον πρώτο λόγο αναφορικά με την εκμετάλλευση ή την εκποίηση της ελληνικής δημόσιας περιουσίας;
Πέμπτο: Μετά τη 18μηνη καταστροφική και επονείδιστη διακυβέρνηση, όταν, τώρα, ο κ. Γ. Παπανδρέου μένει και ηθικά ανοικτός στο σημαντικότερο εθνικό θέμα (δημόσιο χρέος και αποκρατικοποιήσεις), πώς είναι δυνατό να παραμένει ακόμη πρωθυπουργός;
Πώς είναι δυνατό να κρατά τις τύχες της χώρας στα χέρια του ένας άνθρωπος ο οποίος πίσω από τις πλάτες του ελληνικού Λαού και πίσω από τις πλάτες των «κουτόφραγκων» εταίρων του προσπαθεί να στήσει «δυναστείες» – υποσκάπτοντας έτσι και τα ύστατα υπολείμματα αξιοπιστίας της Ελλάδας;

Υ.Γ.: Θα ήταν τραγωδία για τον τόπο αν και αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν συνειδητοποιούσε τι συμβαίνει με το δημόσιο χρέος και με τη διαχείρισή του, – για την οποία δεν αξιώνει να τεθεί υπό άμεσο κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο…
Στήνονται δυναστείες, κ. Σαμαρά!
Χρήστος Θεοχαράτος
Αδέσμευτος

2 σχόλια:

  1. Η “Ελευθεροτυπία”… θέλει προσοχή

    04.05.2011ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

    Η «Ελευθεροτυπία» έχει σήμερα τέτοιο ύφος και ήθος στην αρθογραφία της και στις πληροφορίες της, που είναι πολύ δύσκολο να της αμφισβητηθεί η εγκυρότητα των πληροφοριών που δημοσιεύει.

    Η «Ελευθεροτυπία» είναι η εφημερίδα που απεκάλυψε, παρά τις διαψεύσεις, την υπόθεση του Βατοπεδίου και το θέμα των υποβρυχίων. Και οι δύο αυτές υποθέσεις οδηγήθηκαν σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με βάση τον ισχύοντα νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

    Όπως και να έχει το ζήτημα, ένα πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Ότι το Κατάρ, όπως και η Κίνα, σε άλλη περίπτωση, δεν είναι διατεθειμένο να ξεκινήσει μια μεγάλη επένδυση, με νόμο το fast-track, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το δικό του ανάδοχο του έργου. Και είναι απόλυτα φυσικό. Αυτή τη στιγμή η επένδυση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και του Κατάρ, και υποτίθεται ότι η επένδυση αυτή θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.

    Στο σημείο αυτό, είναι που έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Διότι οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που γίνονται σε αναπτυγμένες περιοχές, δουλεύουν ανταγωνιστικά στις ήδη αναπτυγμένες, από Έλληνες επιχειρηματίες, περιοχές. Οι καλές επενδύσεις είναι αυτές που γίνονται σε υπανάπτυκτες περιοχές, ώστε να δημιουργούν επιπρόσθετη αξία. Όχι σε ήδη αναπτυγμένες περιοχές του ίδιου τύπου και χαρακτήρα, που θα απαξιώσουν τις υφιστάμενες υποδομές και θα υποβαθμίσουν τις περιουσίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την οδό της μετωπικής σύγκρουσης με την «Ελευθεροτυπία» φαίνεται να επιλέγει η Κυβέρνηση, στο περιθώριο της διάψευσης του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας, περί ακύρωσης της επένδυσης του Κατάρ στο Ελληνικό, λόγω παρέμβασης της Γερμανίας, με σκιές και υπονοούμενα για τον ρόλο του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Ασεμπίγιο.

    Η «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε ότι οι Γερμανοί έχουν ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ακυρωθεί η επένδυση του Κατάρ στο Ελληνικό, επειδή ο σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου Χοσέ Ασεμπίγιο, ο Ισπανός αρχιτέκτονας ο οποίος αναμόρφωσε τη Βαρκελώνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, εμφανίζεται ως ένας εκ των ιδιοκτητών εταιρείας με την οποία συνεργάζεται η Κυβέρνηση, συμβουλευτικά για την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, δηλαδή το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως κωδικοποιημένα περιγράφεται.

    Τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έσπευσαν με δημόσιες παρεμβάσεις τους, να διαψεύσουν τη σχετική πληροφορία. Ο Χάρης Παμπούκης, καθ’ ύλην αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων, υποστήριξε ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς προ 15νθημέρου επιβεβαίωσε ο ίδιος, και εγγράφως, το ενδιαφέρον του Κατάρ για το Ελληνικό. Παράλληλα, διέψευσε και την πτυχή της είδησης περί ενόχλησης της γερμανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι μιλάει ο ίδιος με την Καγκελαρία, και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απ’ την άλλη, ήταν περισσότερο αιχμηρός. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, με τους Αρβανίτη-Κατσίμη, ο Υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε εξαιρετικά ενοχλημένος. Χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς όπως «μύθευμα, από την αρχή ως το τέλος», και άφησε αιχμές για το που αποσκοπούσε το δημοσίευμα, και ως προς την «ελαφρότητα» με την οποία γράφονται τέτοιες ειδήσεις.

    Στον «πόλεμο» που ξεκίνησε, αναμένεται πλέον η απάντηση της Μάνιας Τεγοπούλου, η οποία και άλλες φορές στο παρελθόν δεν δίστασε να βρεθεί απέναντι από την Κυβέρνηση, με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ και επιθετική ειδησεογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή