Κυριακή 29 Μαΐου 2011

“Ποιος έχει δίκιο για την Ελλάδα”;



Έντονη αβεβαιότητα και φόβος 
 κυριάρχησε αυτή την εβδομάδα για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. 
Η ανασφάλεια που προκλήθηκε από δηλώσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο μη καταβολής της 5ης δόσης και ο ασφυκτικός κλοιός που επιβλήθηκε γύρω από το σύνολο των πολιτικών κομμάτων για συναίνεση, ώθησε αναλυτές και αξιωματούχους στην Ευρώπη να κατασκευάζουν σενάρια χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ, ως το άμεσο επόμενο βήμα. 
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο κλοιός γίνεται πιο ασφυκτικός και τα περιθώρια ελιγμών εξανεμίζονται...

Independent
"Ποιος έχει δίκιο για την Ελλάδα"; διερωτάται η Independent. H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους , πόσο μάλλον μια πλήρους κλίμακας χρεοκοπία, είναι αδιανόητη. Ο Christian Noyer μέλος της ΕΚΤ χαρακτήρισε την ιδέα ως "τρομακτική", ενώ οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη, έχουν αρχίσει να μιλούν για "ήπιες αναδιαρθρώσεις» και "reprofilings".
Οι δε οικονομολόγοι, όπως ο Nouriel Roubini ισχυρίζονται ότι η αναδιάρθρωση δεν είναι μόνο επιθυμητή, αλλά αναγκαία, ακόμη και αν έχει μεγάλη συνέπεια, ενώ ο ίδιος χλευάστηκε την ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς την "δογματική". Ο κ. Roubini έχει προβλέψει ένα μηχανισμό για το πώς η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να λειτουργήσει. Με απλά λόγια, οι κάτοχοι του ελληνικού χρέους, των ελληνικών ομολόγων απλώς θα αποκτήσουν νέα, μακροπρόθεσμα ομόλογα με αντάλλαγμα αυτά που κατέχουν σήμερα. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο για να εξοφλήσει τα χρέη της, ενώ οι τράπεζες της Ευρώπης δεν θα βυθιστούν σε κρίση με το να προβούν σε σημαντικές διαγραφές σχετικά με την αξία του δημόσιου χρέους της χώρας .
Ωστόσο, η λύση αυτή δεν θα αποτρέψει το υπόλοιπο της φρίκης της ιστορίας προβλέπει ο κ. Noyer. Ανησυχεί ότι αν η Ελλάδα ξεκινήσει μια τέτοια αναδιάρθρωση, θα βρεί τις αγορές χρήματος κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. "Στην περίπτωση αυτή πώς θα χρηματοδοτήσει εν εξελίξει ελλείμματα χωρίς περαιτέρω διασώσεις και χρεοκοπία";
"Κατά πόσο ή όχι η πρόταση του κ. Roubini είναι ο καλύτερος τρόπος, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με το συγκεκριμένο καθεστώς", υποστηρίζει η Independent . "Πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε κάποιες αλήθειες", επισημαίνει. Πρώτον, ότι η Ελλάδα στερείται ήδη πρόσβαση στις αγορές χρέους, οι οποίες ζητούν επιτόκιο 15 τοις εκατό για να τη δανείσουν. Δεύτερον, αυτό σημαίνει έναν ακόμα κύκλο στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς να υπάρχει λόγος να σκεφτεί κανείς ότι ο κύκλος δεν θα συνεχιστεί επ 'αόριστον. Και τρίτον, οι πολιτικές εντάσεις στην Ελλάδα είναι πλέον τέτοιες ώστε η χώρα μπορεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει ακόμη και το πλήρες πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη συμφωνήσει, πόσο μάλλον να προχωρήσει σε νέες κινήσεις που μπορεί να απαιτηθούν για να εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση.
Financial Times
Οι αγορές ηρέμησαν, τα νεύρα των επενδυτών μετριάστηκαν, μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις για το ελληνικό χρέος από το Νικολά Σαρκοζί και το Γιώργο Προβόπουλο, σχολιάζει η Financial Times.
Η προοπτική της Κίνας, για αγορά ομολόγων της ευρωζώνης ήταν ένας βασικός παράγοντας, δήλωσε ο Neil Mellor, της Bank of New York Mellon. "Μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για την πρόθεση της Κίνας να σταθεί στους ηγέτες της ευρωζώνης " τόνισε." Για την ώρα, οι διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα είναι μια δεσπόζουσα παρουσία στις ευρωπαϊκές οικονομικές δημοπρασίες δημιουργεί σταθερότητα που μπορεί να αποδειχθεί επαρκής για να φέρει ανάκαμψη διανύνοντας ένα μήνα με πεσμένη ψυχολογία. "
Ωστόσο, ο Michael Derks, του FxPro, επισήμανε τους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. 
"Είναι προφανές ότι η αβέβαιη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα εξαπλωθεί ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη", είπε. "Η κρίση του χρέους της Ευρώπης παραμένει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε αργή κίνηση. Σε περίπτωση που τα κρατικά επενδυτικά ταμεία δεν διαφοροποιηθούν από το δολάρια, το ευρώ σίγουρα θα κινηθεί σε πτωτική πορεία. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου