Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Όταν η ανεπάρκεια είναι εξυπνάδα



Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα εδώ και 18 μήνες όσον αφορά την αναδιάρθρωση της οικονομίας.  
Το έλλειμμα του 10,5% το 2010 είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της αποτυχίας αυτής.
Η δε τρόικα... κάνει τουμπεκί (οι απειλές έχουν γίνει γαργάρα), διότι έχω την αίσθηση ότι δεν τολμούν να πουν ότι δεν πάμε καλά και ότι δεν θα πάρουμε κάποια δόση.  
Υποθέτω ότι ούτε αυτοί έχουν κάποιο σχέδιο και επίσης υποθέτω ότι ...
όλα γίνονται πλέον σε καθημερινή βάση χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και με εναλλακτικές λύσεις.
Μην έχοντας λοιπόν καμία πίεση από πουθενά, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει και κάνει αυτό που κάνει εδώ και χρόνια. Να σπαταλά λεφτά στο όνομα του κομματικού κράτους και των πολιτικών συμφερόντων.
Ενώ για παράδειγμα οι κρατικές δαπάνες εκτοξεύτηκαν την περίοδο 2002-2008, η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να μειώσει το κομματικό κράτος. Οι δε υπουργοί δηλώνουν αδυναμία να μειώσουν τις δαπάνες.
Κανένας δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι δαπάνες είναι το πρόβλημα και όχι τα έσοδα. Διότι τα έσοδα είναι συνάρτηση της οικονομικής συγκυρίας αγαπητέ αναγνώστη. Όταν όλη η αγορά αιμορραγεί και δεν μπορεί να πληρώσει βασικές υποχρεώσεις, από πού να έχει κέρδος;
Και αν δεν το έχουν καταλάβει ορισμένοι, η φορολογία είναι συνάρτηση των κερδών και όχι του τζίρου. Επόμενο λοιπόν είναι η αγορά να μην έχει κέρδη και να μην πληρώνει φόρους.
Αλλά στην Ελλάδα οι πολιτικές ηγεσίες νομίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι μια μηχανή όπου μπορείς να την βάζεις να λειτούργει και να σου κόβει λεφτά.
Όλα όμως έχουν κάποια όρια. Έτσι η φορομπηχτική πολιτική έχει φτάσει στα όρια της ικανότητας να παράγει έσοδα. Μάλιστα, όπως είπαμε στο παρελθόν, τα έσοδα θα μειώνονται καθώς αυξάνονται οι φόροι, αλλά στην Ελλάδα θέλουμε να πάμε κόντρα στους φυσικούς νόμους.
Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε αυτά που είναι εύκολα και δεν στοιχίζουν και τίποτα. Για παράδειγμα, εδώ και 30 χρόνια όλοι οι διεθνείς οργανισμοί μας λένε να ανοίξουμε τα κλειστά επαγγέλματα. Μας το είπε και η τρόικα πέρσι. Και ενώ όλες οι μελέτες λένε ότι θα ενισχυθεί το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1% κάθε χρόνο από μια τέτοια απελευθέρωση, η κυβέρνηση πεισματικά αρνιέται καν να συζητήσει το θέμα. Ποιον προστατεύουν άραγε δεν έχω ιδέα. Την αγορά και τους καταναλωτές σίγουρα όχι.
Πριν από μερικά χρόνια οι συνδικαλιστές και οι πολιτικά εμπλεκόμενοι μας έλεγαν ότι αν απελευθερωθεί ο ΟΤΕ θα είναι απειλή για την Εθνική μας κυριαρχία.
Τελικά ούτε απειλή είναι και το κόστος έχει πέσει κατακόρυφα και οι υπηρεσίες είναι αστρονομικά καλύτερες από την απελευθέρωση.
Σήμερα οι της ΔΕΗ μας πουλάνε το ίδιο παραμύθι. Και αντί να απελευθερώσουμε τον κλάδο και να σπάσουμε την ΔΕΗ σε πολλά κομμάτια, η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα ώστε να ακολουθήσει η ΔΕΗ το παράδειγμα του ΟΤΕ.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει σε αυτά που κάνει. Ότι κάνει το κάνει με αγγαρεία. Είναι επίσης προφανές ότι δεν την εξυπηρετεί να κάνει αλλαγές που θα διακινδυνεύσουν την μελλοντική πολιτική της πορεία. Πάνω από όλα είναι προφανές ότι ούτε οι υπουργοί και ούτε τα κομματικά της στελέχη επιθυμούν αυτές τις αλλαγές, καθώς είναι ενάντια στα πιστεύω τους.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, μήπως βάζουν το κομματικό συμφέρον πάνω από αυτό της χώρας; Και αν ναι, για ποιο λογο;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν προδότες η κάποιοι που συνειδητά νομοθετούν για το κακό της χώρας. Το ότι οι πολιτικές ηγεσίες είναι ανεπαρκείς είναι ένα θέμα, αλλά το να λέμε ότι προδίδουν την πατρίδα πάει μακριά η βαλίτσα. Αλλά ακόμα και ανεπαρκείς να είναι (που είναι δηλαδή, δεν το συζητάω), τόση ανεπάρκεια είναι δύσκολη να την πιστέψω ακόμα και εγώ. Μήπως υπαρχει κάτι άλλο από πίσω;
Προσωπικά είμαι πολύ μπερδεμένος με την όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης. Πως είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να παίρνει τόσες λανθασμένες αποφάσεις, να κάνει τόσες άστοχες δηλώσεις (όπως ότι θα γυρίσουμε στις αγορές το 2011 και το 2012) και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην εκπληρωθούν οι λεγόμενοι στόχοι του μνημονίου;
Διότι ακόμα και αν κάποιος πριν μερικά χρόνια με έκανε πρωθυπουργό, με σκοπό να καταστρέψω την ελληνική οικονομία, δύσκολα θα είχα κάνει αυτά που έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις. Το να κάνεις τόσα λάθη δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμα και αν το προσπαθήσεις.
Με λίγα λόγια, θέλει η κυβέρνηση να σώσει την παρτίδα, ή προσπαθεί όσο το δυνατόν να μην τηρήσουμε τους όρους του μνημονίου, με σκοπό να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση μια ώρα νωρίτερα;
Διότι αγαπητέ αναγνώστη, όχι μονο δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αλλά κάνει ό,τι είναι δυνατόν με σκοπό να οδηγηθούμε σε αυτή την αναδιάρθρωση.
Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, τότε αυτή η κυβέρνηση είναι ίσως πιο έξυπνη από ό,τι την φαντάστηκα, διότι δεν είναι εύκολο να προσποίησε τον βλάκα και να τους κοροϊδεύεις όλους και παράλληλα να πετύχεις τον σκοπό σου.
Άρα θέλει πραγματικά αυτή η κυβέρνηση να παλέψει με σκοπό (όπως υποστηρίζει) να μην γίνει αυτή η αναδιάρθρωση, ή κάνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αυτή;
Άρα είναι έξυπνη η κυβέρνηση η απλά ανεπαρκής; Ειλικρινά, απάντηση δεν έχω.

Γιώργος Καισάριος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου