Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Τι συνεπάγονται οι “περιπέτειες” του Στρος Καν για την Αθήνα

Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί από χθες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αφορμή τις τελευταίες δικαστικές περιπέτειες του κ.Ντομινίκ Στρος Καν και την διαφαινόμενη αντικατάσταση του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). 
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Αθήνας μαζί του είχαν κάπως "παγώσει" το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των δηλώσεων και των χαρακτηρισμών του, στο πλαίσιο ρεπορτάζ της ...
γαλλικής τηλεόρασης, για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, ο κ.Στρος Καν, γενικότερα, θεωρούνταν φίλα διακείμενος στην ελληνική πλευρά.
Και επίσης, θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο ότι το σχέδιο σωτηρίας της χώρας, που θα συζητούνταν χθες βράδυ στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, θα ήταν αρκετά κοντά στις ελληνικές θέσεις για ένα συμπληρωματικό δάνειο, ύψους 60 δισ ευρώ, που θα κατευθύνονταν στην κάλυψη των ανελαστικών αναγκών της χώρας για την περίοδο 2012-2013. Υπό αυστηρούς όρους κα προϋποθέσεις βεβαίως.
Το κενό του κ.Στρος Καν αναμένεται να γίνει κι απόψε φανερό, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το ίδιο θέμα.
Η αντικαταστάτρια του, μια αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Ταμείου, κατά πάσα πιθανότητα, θεωρείται κι είναι "ξένη" στο θέμα, οπότε η παρουσία της θα είναι καθαρά διακοσμητική.
Και μπορεί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ.Β.Σόιμπλε να δηλώνει ότι "οι προσπάθειες για την Ελλάδα θα συνεχισθούν ανεπηρέαστες", όμως θεωρείται δεδομένα ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.
Και πολλά τώρα θα εξαρτηθούν από το ποιος θα αντικαταστήσει τον κ.Στρος Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ.
Ο κ. Λίπσκι, που ακούγεται τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα, θα είναι προσωρινός. 
Ο μόνιμος, ποιος θα είναι;
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου