Κυριακή 3 Απριλίου 2011

"Θηλιά" το διψήφιο έλλειμμα





«Πονοκέφαλο» προκαλούν στην κυβέρνηση τα στοιχεία που εμφανίζουν το έλλειμμα του 2010 πάνω από το 10% παρά τις αρχικές προβλέψεις που το ήθελαν στο 9,4%.

Επισήμως, το Υπουργείο Οικονομικών αποφεύγει να σχολιάσει σχετικά δημοσιεύματα και σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως «θα περιμένουμε τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία του 2010 που θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 Απριλίου».
Το οικονομικό επιτελείο αναζητεί εναγωνίως διέξοδο από τον λαβύρινθο της υστέρησης εσόδων, σχεδιάζοντας νέο πακέτο μέτρων που θα αποφέρει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για φέτος.
Όλα δείχνουν ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος επισπεύδει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Μπαράζ διαψεύσεων για αναδιάρθρωση του χρέους...

Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον διέψευσαν σε όλους τους τόνους τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από το περιοδικό Spiegel.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το Ταμείο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

"Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Reuters

Την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου: "Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, επίσης στο πρακτορείο Reuters, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το άρθρο.

"Όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση δεν κατανοούν ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη", υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ιταλία όπου βρίσκεται.

Εξάλλου, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιστεύει ότι υπάρχει λόγος η Ελλάδα να προχωρήσει τώρα σε αναδιάρθρωση.

"Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε την πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιενς Μέστερ.

Νωρίτερα, το Spiegel προδημοσίευσε άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζει αμφιβολίες για την επιτυχία της προσπάθειας της Ελλάδας για τη διάσωσή της, πιέζοντας για ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Όπως δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό, την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το Spiegel, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης, ενώ, με βάση το δημοσίευμα, τώρα πλέον προφανώς δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα: "Είναι αναγκαίο να μειωθεί η επιβάρυνση του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα - επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλώντας στους Ευρωπαίους", τονίζεται στο Spiegel.

"Πιθανοί τρόποι είναι το κούρεμα του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων", καταλήγει το δημοσίευμα.
Καζαντζίδης Αλέξανδρος / real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου