Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Το φιλαράκι του Παπανδρέου

Πρέπει να έχεις ταλέντο για να λες πολλά χωρίς να απαντάς ουσιαστικά σ’ αυτό που σε ρωτάνε.  Και αυτό το «χάρισμα» το διαθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προπαγάνδας Γ. Πεταλωτής.
Ας παρακολουθήσουμε ένα σχετικό διάλογο που είχε σήμερα με τους πολιτικούς συντάκτες και να τον σχολιάσουμε:
Δημοσιογράφος:  Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο τιμητικό είναι για την κυβέρνηση να υποδέχεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά των αγορών, κυριολεκτικά και αναφέρομαι στον κ. Σόρος με τον οποίο συναντήθηκε και ο οποίος έχει παίξει στο ...παρελθόν αρκετά κερδοσκοπικά παιχνίδια.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σ’ ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν παράμετροι και παράγοντες που είναι απροσδιόριστοι.  Φυσικά δεν σημαίνει ότι κάθε συνάντηση του Πρωθυπουργού, με οποιονδήποτε απ’ αυτούς τους παράγοντες ή κάθε συνομιλία θα πρέπει να ενοχοποιείται και να ποινικοποιείται. Δεν μας ενδιαφέρει η άποψη, η πράξη και η πρακτική του καθενός.  Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συζητάμε, να εξηγούμε προς όλους τους παράγοντες τι ακριβώς κάνουμε, ποιες είναι οι θέσεις μας, πώς βγαίνει αυτό το πρόγραμμα που υλοποιούμε. ...

Δεν νομίζουμε να καταλάβατε τίποτα από την απάντηση Πεταλωτή, αλλά αν ο δημοσιογράφος που τον ρώτησε ήταν καλύτερα ενημερωμένος θα του έλεγε ότι ο Σόρος ήταν ο πρώτος ξένος «επίσημος» που επέλεξε να συναντήσει ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά την νίκη του στις εκλογές και την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Και φυσικά δεν μάθαμε ποτέ τι συζήτησαν. Τυχαίο;

Τυχαίο είναι επίσης ότι ο ΓΑΠ τον συναντάει τώρα που ετοιμάζετε να ξεπουλήσει όλη την περιουσία του ελληνικού λαού; Και φυσικά δεν είναι «συνάντηση του Πρωθυπουργού με οποιονδήποτε» που μας είπε ο Πεταλωτής.
Ο ζάμπλουτος καπιταλιστής Σόρος είναι αυτός που για τα συμφέροντα του κατέστρεψε οικονομίες ολόκληρων χωρών, είναι αυτός που έστησε την σφαγή στα Βαλκάνια.

Ο μεγαλοκαπιταλιστής και «ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά των αγορών» όπως τον χαρακτήρισε ο δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση στον Πεταλωτή «μυρίστηκε ψητό» και έσπευσε να συναντηθεί με τον ΓΑΠ –στην συνάντηση ήταν παρόν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου- για να εξασφαλίσει το μερίδιο του στην λεηλασία της δημόσια ελληνικής περιουσίας την οποία προγραμματίζει η δωσίλογη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου- Τσολάκογλου. 

Εδώ να παραθέσουμε το σχετικό σχόλιο που έχει ο Ν. Μπογιόπουλος στον "Ριζοσπάστη":

«Πες μου τους φίλους σου... »

Ο κ. Σόρος είναι ο επιφανής «επενδυτής» που το Σεπτέμβρη του 1992 επιτέθηκε ως γνήσιο αρπακτικό στη στερλίνα της Αγγλίας, «εξοικονομώντας» για τον εαυτό του και τους κεφαλαιούχους πελάτες του μερικά δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία βεβαίως φορτώθηκαν - με τη μορφή του χρέους - πάνω στις πλάτες των Βρετανών εργαζομένων.

*

Ο κύριος Σόρος είναι ένας εξπέρ των περίφημων «hedge funds». Από το 1973, που δημιούργησε το «Quantum Fund», έχει εξασφαλίσει στους πελάτες του 35 δισ. δολάρια, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται οι προμήθειες για τον «κόπο του». Κατέχει περίοπτη θέση στην πρώτη δεκάδα των ιδρυτών των κορυφαίων «hedge funds» του κόσμου που μέσα από την κερδοσκοπία έχουν απομυζήσει πάνω από 182 δισ. δολάρια τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, σε εποχές παγκόσμιας κρίσης και αφόρητων δεινών για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τα εν λόγω «hedge funds», στα οποία πρωτοστατεί ο κ. Σόρος, κέρδισαν 28 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας σε κερδοφορία ακόμα και τις αποδόσεις που είχαν αθροιστικά οι τραπεζικοί κολοσσοί Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays και HSBC.

*

Στη δουλειά του κ. Σόρος βασικό προτέρημα είναι ο κυνισμός. Ως κυνικός, είναι αυτός που όταν οι πολιτικοί υπηρέτες του κεφαλαίου δήλωναν ότι η πρωταγωνιστική εμπλοκή του ΔΝΤ στην «αντιμετώπιση της κρίσης» στοχεύει στην οικοδόμηση ενός «καλού», «δημοκρατικού», «δικαιότερου» καπιταλισμού, εκείνος έβαζε τα πράγματα στη θέση τους: «Στην περίπτωση κρίσης - έγραφε ο Σόρος στο βιβλίο του με τίτλο "Για την Παγκοσμιοποίηση" - οι δανειστές μπορούν να ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ θα τους διασώσει».

Ως γνωστόν, τύποι σαν τον Σόρος δεν μασάνε τις κουβέντες τους. Δεν χαραμίζουν τον χρόνο τους για να λένε κουραφέξαλα περί «σωτηρίας» των λαών. Το θέμα, μας διαβεβαιώνει - πολύ πειστικά είναι η αλήθεια - έχει να κάνει με τη διάσωση των δανειστών και όχι των δανειζομένων.

*

Ο κύριος Σόρος, όμως, με τη μαεστρία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους της τάξης του, καταφέρνει σαν αιλουροειδές (σαρκοφάγο) να μετακινείται με ευκολία και ταχύτητα από τη θέση του κυνισμού στη θέση της λεπτότητας. Ως λεπτεπίλεπτος άνθρωπος έχει, συνεπώς, και αισθήματα.

Ετσι, βαθιά προβληματισμένος από το γεγονός ότι κέρδισε μέσα σε μια νύχτα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια παίζοντας με την αγγλική λίρα στο χρηματιστήριο, σε ένα άρθρο που είχε γράψει στο «Atlantic Review», εξομολογήθηκε ότι «με τον τρόπο τον οποίο κερδίζουμε εμείς τα χρήματά μας, κινδυνεύει πλέον η δημοκρατία και ο κόσμος. Αισθάνομαι άσεμνος - εκμυστηρευόταν ο κ. Σόρος - που μπορώ και κερδίζω τόσα δισεκατομμύρια εύκολα, μόνο σε μία βραδιά».

*

Κατόπιν όλων αυτών, ποιος μπορεί να αμφιβάλλει ότι η χτεσινή συνάντηση του κ. Σόρος με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, παρουσία του υπουργού Παπακωνσταντίνου, ήταν μια συνάντηση πολύ σημαντική για το καλό του λαού και του τόπου;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου