Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Τι σημαίνουν τα σενάρια μη επιστροφής στις αγορές το 2012 - 2013 για οικονομία και τράπεζες

Πότε θα επιστρέψει η Ελλάδα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίου; 

Σύμφωνα με το στόχο του Μνημονίου, που στην πραγματικότητα, όμως, κανείς δεν τον πιστεύει πλέον, έως το τέλος του 2011. 
Σύμφωνα με μια αισιόδοξη εκτίμηση που εξακολουθούν να κάνουν τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, έως το τέλος του α' τριμήνου του 2012 ή στη χειρότερη των περιπτώσεων έως τον Ιούνιο του΄2012.
Σύμφωνα ωστόσο με αναλυτές μεγάλων ξένων οίκων, ακόμα και οίκων ... πιστοληπτικής αξιολόγησης (πχ της Fitch) κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να γίνει ούτε μέσα στο επόμενο έτος (2012), ενώ εν ιβόλλω τίθεται και το θα προλάβει η χώρα μας να πετύχει αυτό το στόχο και το 2013!

Το συμπέρασμα;  
Τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως θα θέλαμε να ήταν, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. 
Για παράδειγμα, αν όντως στη Fitch πιστεύουν αυτό που υποστηρίζουν οι αναλυτές της, τότε είναι πολύ πιθανό να αναμένονται και νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. 
Για παράδειγμα, η καλύτερη σε σχέση με τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης, βαθμολόγηση της Fitch για τους τραπεζικούς τίτλους, είναι αυτή που τους διατηρεί "στη ζωή" υπό την έννοια ότι μπορεί και τους αποδέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση για τη χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας. 
Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: 
Τι θα γίνει σε περίπτωση και νέας υποβάθμισης από τη Fitch; 
Η εξίσωση αρχίζει να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο κι όσο περνάει ο καιρός δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να μείνει και άλυτη...
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου