Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Έξοδος από την κρίση σε 10 βήματα

Τον τελευταίο καιρό όλοι έχουμε αναλωθεί να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα. 
Καθένας μας έχει κάτι να περιγράψει που αναδεικνύει το διαζύγιο του ελληνικού κράτους με την κοινή λογική. Τριάντα έξι συνεχή χρόνια κομματοκρατίας έχουν ατσαλώσει τη λαβή των κομματικών μηχανισμών στο λαιμό της Ελλάδας. 
Έχουμε γίνει η χώρα χωρίς κεντρικά οργανωμένο έγκλημα, χωρίς Μαφία δηλαδή, αφού ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός αποτελεί το όχημα που χρησιμοποιείται για τον παράνομο πλουτισμό των ολίγων εις βάρος των πολλών. 
Οι νόμοι και το σύνταγμα έχουν διαστρεβλωθεί από τον ίδιο το νομοθέτη προς όφελός του και των στρατιωτών των κομματικών μηχανισμών. 
Ο διαχωρισμός των τριών εξουσιών του κράτους έχει ... καταπατηθεί νομοθετικά, και οι τρεις επίσημες εξουσίες του ελληνικού κράτους ελέγχονται πλήρως από το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία. 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστεί διακοσμητικός ώστε να μην υπάρχει θεσμικός έλεγχος, και ο Τύπος έχει εξαγορασθεί με κρατική διαφήμιση, αγγελιόσημο, υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ισολογισμών, γάμων και κηδειών.  
Είμαστε η χώρα όπου εκείνοι που κάνουν το πλιάτσικο καλούνται να πιάσουν και να τιμωρήσουν τον εαυτό τους για να επιστρέψουν τα κλεμμένα 280 δισ. ευρώ που έχουν καταχωνιάσει σε Ελβετικούς λογαριασμούς και ποιός ξέρει πόσα ακίνητα και μετοχές στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Η χώρα που η ψευδεπίγραφη αυτοκάθαρση υποκαθιστά την τιμιότητα. 
Είμαστε η χώρα που το Κοινωνικό Συμβόλαιο με το οποίο οι Πολίτες εκχωρούν την άσκηση βίας στο Κράτος, για τη διαφύλαξη της νομιμότητας, καταπατήθηκε από τους πολιτικούς και τους κρατικούς λειτουργούς για ίδιον όφελος και παράνομο πλουτισμό των κομματικών στρατών εις βάρος της κοινωνίας. 
Είμαστε η Χώρα του Υπαρκτού Σουρεαλισμού.

“Φτάνει το κατηγορητήριο” μου είπε πρόσφατα ο φίλος μου ο Πάνος. “Όλοι καταλαβαίνουμε ότι γίνεται πλιάτσικο. Λύσεις έχεις να προτείνεις ή μόνο να κάνεις διαπιστώσεις μπορείς;” με ρώτησε σε πρόσφατο μήνυμα. Κάθισα λοιπόν και σταχυολόγησα τις λύσεις που κατά καιρούς έχω ακούσει ή διαβάσει εδώ και εκεί, που αξιολογώ ως σημαίνουσες για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση αξιών, θεσμών και οικονομικών, με αυτή τη σειρά προτεραιότητος.

Το βασικό κοινό χαρακτηριστικό αυτών των λύσεων είναι η “κοινή λογική” τους, που όμως αποτελεί ίσως το σπανιότερο χαρακτηριστικό στις προσεγγίσεις των πολιτικών δυνάμεων σήμερα. 
Ιδού λοιπόν η Έξοδος από την Ελληνική κρίση σε 10 βήματα, 6 διορθωτικά και 4 αναπτυξιακά:

1. Εισαγωγή του μαθήματος της “Αγωγής του Πολίτη” σε επαναλαμβανόμενη βάση σε όλη τη διάρκεια του σχολείου, και σε αυξανόμενη ένταση. Σκοπός αυτού είναι να εμπεδώσουν τις αληθινές αξίες της Δημοκρατίας, της Ελληνικότητας και της ευνομούμενης Πολιτείας οι νέες γενιές, ώστε να ισχυροποιηθεί η προοπτική της ευνομούμενης Πολιτείας μελλοντικά. Αυτό πρέπει να γίνει σε αντιδιαστολή με τις μηδενιστικές θέσεις της σημερινής παγκοσμιοποιημένης τηλεοπτικής υποκουλτούρας που διαβρώνει τα παιδιά μας.

2. Δημοψήφισμα για Συνταγματική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συντάξει το Νέο Ελληνικό Σύνταγμα με βάση τις Ελληνικές Αξίες και Αρχές, και καθορίζοντας ένα σταθερό Πολίτευμα με πλήρη διαχωρισμό των τριών Δημοκρατικών Εξουσιών, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάλι από τα κόμματα και τους πολιτικούς ως όχημα για τον πλουτισμό τους. Συνταγματική απαγόρευση της συνεχούς μεταβολής του εκλογικού νόμου, καθώς αυτός χρησιμοποιείται άρδην από τα αδιαφανή κέντρα εξουσίας της κομματοκρατίας για την διαιώνισή της και την υφαρπαγή της εξουσίας. Θέσπιση της απλής αναλογικής και απαγόρευσης από το Νέο Σύνταγμα σε κανένα νομοθέτη να την αλλάξει χωρίς Δημοψήφισμα. Το Σύνταγμα είναι πολύ σημαντικό για να αφεθεί στα χέρια των πολιτικών. Όσον αφορά τη συμμετοχή στη συντακτική Εθνοσυνέλευση, με χίλιες υπογραφές κάποιος θα μπορεί εθελοντικά να μετέχει στη Συντακτική Εθνοσυνέλευση, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες θα είναι κληρωτοί από τους εκλογικούς κατάλογους. Οι Πολίτες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την σύνταξη και το περιεχόμενο του Συντάγματος, ώστε να διασφαλιστεί η Ισονομία, η Ισότητα και η Δικαιοσύνη που ορίζουν τη Δημοκρατία.

3. Αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δίωξη και φυλάκιση όσων χρησιμοποίησαν θέσεις πολιτικής ή δημόσιας ευθύνης για τον ατομικό τους πλουτισμό εις βάρος του κοινού καλού. Συνδυαστικά πρέπει να γίνει η επιστροφή των κλοπιμαίων στην κοινωνία με την δήμευση των περιουσιών των κλεφτών. Αν δεν βγουν κάποιοι Έλληνες Δικαστικοί για να αναλάβουν την αποκατάσταση αυτή του δικαίου για τα εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου που έχουν διαπράξει κλέφτες Έλληνες πολιτικοί και συνεργοί τους, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια από ενεργούς πολίτες, με έρανο για την κάλυψη νομικών εξόδων. Ίσως το ΔΝΤ να είναι πρόθυμο να συνδράμει καθώς αυτή η κίνηση θα μειώσει σημαντικά και απευθείας το Δημόσιο χρέος.

4. Επανασχεδιασμός της λειτουργίας του Κράτους. Το σημερινό Ελληνικό Κράτος βρίθει από άχρηστες χρονοβόρες αδιαφανείς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στο βωμό του να δικαιολογήσουμε τις προσλήψεις ορδών κομματικών στρατών στο Δημόσιο, έχουμε δημιουργήσει πληθώρα άχρηστων διαδικασιών και ενεργειών με δικαιώματα επί δικαιωμάτων υπογραφών από εκατοντάδες χιλιάδες καρεκλοκένταυρους, προκειμένου να διαθέτουν ευκαιρίες διαπραγμάτευσης μιζών εις βάρος των Πολιτών. Με τον επανασχεδιασμό από μηδενική βάση (re-engineering) του Κράτους για τη βέλτιστη λειτουργία του εις όφελος του Πολίτη, και αξιοποιώντας το διαδίκτυο για διαφάνεια και έλεγχο, και καταργώντας κάθε άχρηστο βήμα, χαρτί, σφραγίδα και υπογραφή, θα απελευθερωθεί πάνω από το 70% του δημοσιοϋπαλληλικού ανθρώπινου δυναμικού. Το Κράτος θα γίνει μικρό, αποτελεσματικό, ευέλικτο και φθηνό, δηλαδή τα βασικά συστατικά της προόδου και της ευημερίας. Απαραίτητα θα είναι αναρτημένα και στο διαδίκτυο τα οργανογράμματα όλων των υπηρεσιών με ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων, αρμοδιότητες, μισθό και πόθεν έσχες για τον καθένα τους. Μικρό τίμημα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του Πολίτη προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης αναρτημένο θα είναι και κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος, όπως και κάθε απόφαση που λαμβάνεται προκειμένου να αποφεύγεται η επιλεκτική ωφέλεια των ολίγων εις βάρος της Κοινωνίας.

5. Ξαναγράψιμο όλων των νόμων του κράτους σε θεματικές ενότητες, με νέο, ξεκάθαρο και σύντομο περιεχόμενο. Θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση εθνική, ευρωπαϊκή ή τοπική, προκειμένου να μπορεί ο Πολίτης να συναποφασίζει στα σημαντικά θέματα. Με την νέα δίκαια και ξεκάθαρη νομοθεσία που θα βασιστεί στο Νέο Ελληνικό Σύνταγμα δεν θα χρειάζονται ερμηνευτικές εγκύκλιοι, και η νομοθεσία θα είναι εφαρμόσιμη και ελεγχόμενη από τους Πολίτες μέσω των δημοψηφισμάτων. Στο πλαίσιο της εξαπλούστευσης της νομοθεσίας θα καταργηθεί και ο ΚΒΣ που καταστρέφει την Ελληνική οικονομία εδώ και 30 χρόνια, και θα αντικατασταθεί με σύγχρονο, ξεκάθαρο και αυστηρότατο φορολογικό νόμο που δεν θα επιτρέπεται να αλλάζει για ψύλλου πήδημα, και όταν γίνεται κάποια αλλαγή θα έχει ισχύ μετά από 5 έτη, ώστε να μην νοιώθει επαπειλούμενος ο κάθε επενδυτής που έρχεται στην Ελλάδα για να δραστηριοποιηθεί οικονομικά. Φυσικά θα πρέπει να καταργηθούν και όλοι οι 390 φόροι “υπέρ τρίτων” που μαστίζουν την Ελληνική οικονομία και στρεβλώνουν κάθε οικονομική δραστηριότητα.

6. Διαγραφή του μισού Ελληνικού Δημόσιου Χρέους με ποσοτική χαλάρωση του ευρώ. Για αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να γίνει “κούρεμα”. Βασικό έλλειμα της πρότασης περί κουρέματος είναι πως με την αναδιαπραγμάτευση του χρέους (κούρεμα 50%) ουσιαστικά θα εκμηδενίσει το equity των μετόχων όσων τραπεζών έχουν στην κατοχή τους χρέος μας (Ελληνικές και Γαλλικές, και Γερμανικές κλπ), με αποτέλεσμα την κρατικοποίηση 15-20 ευρωπαϊκών και άλλων 4-5 αμερικανικών τραπεζών. Επειδή όμως μέτοχοι των τραπεζών είναι κυρίως μικρομέτοχοι (αστοί) με συντηρητικό προφίλ, ουσιαστικά η κρατικοποίηση των τραπεζών είναι αντιλαϊκό μέτρο. Είναι λάθος. Το σωστό είναι να εκτυπώσει (πληκτρολογήσει) νέο χρήμα η ΕΚΤ και να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα 175 δις και μετά να τα διαγράψει. Αν δεν προβλέπεται στον σημερινό κανονισμό της ΕΚΤ να αλλάξουν τον κανονισμό. Έτσι ο Μανωλιός Μικρομετοχάκης, ο Γιόχαν Μικρομέτοχονς και ο Ζαν Συντηρητικός που έχουν το 40% από τις οικονομίες τους για τα γεράματά τους σε τραπεζικές μετοχές δεν θα υποχρεωθούν να εργάζονται ως τα 89 τους χρόνια επειδή οι τραπεζίτες δάνειζαν απατεώνες πολιτικούς στην Ελλάδα, στο όνομα του Ελληνικού λαού, και μετά εκείνοι τα έβγαζαν ως μίζες στην Ελβετία (280 δις έχουν εκεί). Εξάλλου, στην ένωση της Γερμανίας, οι Γερμανοί τύπωσαν 700 δις μάρκα για να απορροφήσουν την Ανατολική Γερμανία. Είναι αναλγησία να λέει τώρα η Μέρκελ ότι πρέπει να την πληρώσουν οι μικρομέτοχοι των τραπεζών για να μην υποστεί 3-4 μονάδες πληθωρισμό και υποτίμηση του Ευρώ λόγω ποσοτικής χαλάρωσης για την διαγραφή του μισού Ελληνικού χρέους. Η πτώση του ευρώ θα αυξήσει και την Ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα ωφελώντας άπαντες πλην Αμερικανών. Καθρέφτες και καπνός φίλοι μου. Καθρέφτες και καπνός...  

7. Επανενεργοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. Άμεση απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων και κομματιών της οικονομίας που έχουν απαχθεί από τις ευγενείς συντεχνίες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Επίσης πρέπει να εξορθολογίσουμε τους φορολογικούς συντελεστές με τις νέες πλέον συρρικνωμένες ανάγκες του κράτους σε μισθοδοσίας και τοκοχρεολύσια, κατόπιν του κρατικού επανασχεδιασμού και της μείωσης του χρέους από την επιστροφή των κλεμμένων και την απόδοσή τους στους δανειστές. Με τον Πολίτη στο κέντρο του κρατικού σχεδιασμού, και την έμφαση στην αποφυγή εμποδίων στην δραστηριοποίηση των νόμιμων και την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων, θα επανέλθει η υγιής οικονομική δραστηριότητα στην αγορά.  Οι Εγγλέζοι για να βγουν από την κρίση μείωσαν το ΦΠΑ τους, ενώ εμείς τον αυξήσαμε από το 18% προ τριετίας στο 23% σήμερα. Αν θέλουμε να πάρει μπροστά η οικονομία μας πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης, όχι να αυξηθούν.  Να προσελκύσουμε τους νέους επενδυτές να έρθουν στη χώρα μας και όχι να διώξουμε τους υπάρχοντες. Αν για παράδειγμα βάλουμε μηδενικό ΦΠΑ σε αμιγώς διαδικτυακές δραστηριότητες και ένα μικρό φόρο επί του τζίρου, πχ 1%, μπορούμε να προσελκύσουμε κολοσσούς όπως η Google, η Booking.com και η PayPal και όλα τα διαδικτυακά μαγαζιά για να έχουν έδρα την Ελλάδα. Τίποτε δεν χάνουμε σαν οικονομία από αυτό, και σίγουρα θα έχουμε εισπράξεις και νέες θέσεις εργασίας από αυτούς που θα έρθουν να κάνουν την Ελλάδα φορολογική τους έδρα. Αντίστοιχα αν οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων γίνουν 12% έκαστος, ποιός θα είναι τόσο βλάκας να προσπαθήσει να τις κλέψει, ειδικά εφόσον θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος και κυρώσεις.

8. Δημιουργία “παράδεισου” των συνταξιούχων της Ευρώπης στην Ελλάδα. Η χώρα μας είναι θέσει και φύσει η καταλληλότερη για να περάσουν τα χρόνια τους μετά την συνταξιοδότηση τα εκατομμύρια των μεσοαστών συνταξιούχων του Ευρωπαϊκού Βορρά. Με κίνητρα όπως την αγορά κατοικιών εκτός αστικών κέντρων χωρίς φόρο μεταβίβασης για Ευρωπαίους Πολίτες άνω των 56 ετών, και έκδοση ειδικής φορολογικής κάρτας για τους συνταξιούχους (Senior Citizen ID Card) που θα τους δίνει δικαίωμα να αγοράζουν οτιδήποτε με ΦΠΑ 10% μόνον. Η εισροές συναλλάγματος από τους απανταχού συνταξιούχους που θα ζουν και θα καταναλώνουν τη σύνταξή τους στη χώρα μας, θα μας δώσει διψήφια ανάπτυξη και θα αντιστρέψει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας μας σε βαθμό που θα ζηλεύει η ίδια η Γερμανία. Παράλληλα η γηριατρική θα ανθίσει στη χώρα μας, και θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης.

9. Προσέλκυση μεγα-επενδύσεων του τουρισμού και της διασκέδασης στην Ελλάδα. Με τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις μπορεί να προσελκύσουμε κολοσσούς της παγκόσμιας διασκέδασης όπως η Disney για την κατασκευή θεματικών πάρκων. Ιδανικό είναι το οικόπεδο του Ελληνικού που θα δώσει νέα πνοή στην τουριστική κίνηση της Αττικής με την δημιουργία θεματικού πάρκου στα πρότυπα της Eurodisney, αλλά με 12 μήνες σαιζόν, και με ειδικά προνόμια στη φορολόγηση ώστε να μην σκεφτούν καν την πιθανότητα να αφήσουν την ευκαιρία αυτή ανεκμετάλλευτη. Με την κομβική θέση της Αθήνας στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, το θεματικό πάρκο θα προσελκύσει τουρίστες κάθε ηλικίας από την Εγγύς Ανατολή, την βόρεια Αφρική, και ολόκληρη την Ευρώπη για τους ίδιους λόγους που θα έρθουν και οι συνταξιούχοι όλης της Ευρώπης στην Ελλάδα: καιρός, φύση, και φορολογικά κίνητρα. Οι πολλές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα δώσουν ανάπτυξη και δουλειά μέχρι και στους παράνομους μετανάστες που σήμερα για να επιβιώσουν ζητιανεύουν και κλέβουν. Τα οφέλη στην ελληνική οικονομία και η διαφήμιση της χώρας μας παγκοσμίως θα τονώσει τον τουρισμό που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας μας. Παρόμοια μεγα-πρότζεκτ μπορεί να αποτελέσουν δημιουργία, ολόκληρων σήμερα ακατοίκητων νησιών, σε υπερ-θέρετρα παγκόσμιων κολοσσών του τουρισμού όπως οι Club Med, η Thompson και η TUI με παραχωρητήρια ή ενοικιαστήρια 99 ετών σε ακατοίκητα νησιά μας, ή σε περιοχές φυσικού κάλλους με οικολογική δόμηση και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργηθεί πολεοδομικός σχεδιασμός επέκτασης των αξιοποιήσιμων περιοχών της χώρας για την άνθηση του τουρισμού σε όλη τη χώρα. Επίσης με το πραγματικό άνοιγμα της χώρας στην κρουαζιέρα, ο τουρισμός θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία. Μακριά από μας τα “φρουτάκια” του υπόκοσμου και ο τζόγος.

10. Αποκρατικοποίηση μεγάλου μέρους της κρατικοποιημένης Ελληνικής οικονομίας. Άμεση αποκρατικοποίηση των κομματιών της οικονομίας που δεν έχουν λόγο να είναι κρατικά, ή μαστίζονται από τη διαφθορά.  Η ΕΡΤ είναι το φαεινότερο παράδειγμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, και η βουλή το δεύτερο. Αντίστοιχα η δημόσια υγεία αποτελεί την σφηκοφωλιά της διαφθοράς. Άμεση αποκρατικοποίηση των νοσοκομείων και δεσμευτικά συμβόλαια για το κόστος που θα πληρώνουν τα ταμεία στους ιδιώτες θα λύσει Γόρδιο Δεσμό της κρατικής υγείας. Φυσικά πιστεύω ότι τα δίκτυα που ανήκουν στον Ελληνικό Λαό πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του, καθώς οι ιδιώτες δεν επενδύουν σε δίκτυα. Όλα τα υπόλοιπα όμως πρέπει να αποκρατικοποιηθούν άμεσα για να πάρει ανάσα η Ελληνική οικονομία.

Αυτά είναι εν ολίγοις συνοπτικά τα 10 βήματα της εξόδου της χώρας από την κρίση. Καθένα φυσικά χρήζει την ενασχόληση επιτελείων για να υλοποιηθεί, όμως καθένα αποτελεί τη βέλτιστη κίνηση που μπορεί να κάνει η χώρα για την επαναφορά στις αγορές και την μακρόχρονη ευημερία του μέλλοντος που αξίζουν τα παιδιά μας. Σε επόμενα κείμενα θα αποπειραθώ να εμβαθύνω σε καθένα από αυτά τα βήματα, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου. Ταυτόχρονα όμως βλέποντας ότι η σημερινή πολιτική εξουσία έχει παραλύσει φοβούμενη να κινηθεί εναντίον των ιδίων των υποστηρικτών τους, και επιτρέποντας στο πλιάτσικο να συνεχίζεται αμείωτο, θυμώνω και εξίσταμαι. Η δυνατότητα της χώρας να αυτοϊαθεί ενόσω συνεχίζουν να την τραυματίζουν εκ των έσω οι προδότες που την έφτασαν εδώ, είναι σχήμα οξύμωρο. Δυστυχώς μόνο νέα πρόσωπα θα μπορέσουν να επιφέρουν την κάθαρση, όμως παραμένει αναπάντητο το ερώτημα “που βρίσκονται αυτά τα νέα πρόσωπα;”

Ως αισιόδοξος παραμένω εν αναμονή για τα νέα αυτά πρόσωπα που θα πράξουν την έξοδο της χώρας από την αξιακή, θεσμική και οικονομική κρίση.
Του Αγη Βερούτη
* Ο Άγης Βερούτης είναι επιχειρηματίας, Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στις ΗΠΑ όπου και  εργάστηκε σχεδόν είκοσι χρόνια.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου