Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η Ευρώπη άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου


Η Ευρώπη που μέχρι πριν από μερικούς μήνες συνεργαζόταν με τον δικτάτορα Καντάφι και το καθεστώς του αποφάσισε στο όνομα της Δημοκρατίας να βομβαρδίσει τη Λιβύη.  

Με πρωταγωνιστές τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, μετά από το δρόμο που άνοιξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να «παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα», είναι γεγονός ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων.
Μεσούσης της οικονομικής κρίσης ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, βάζοντας σε κίνδυνο τις...
σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό κόσμο.
Η χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις, έχει αποδειχθεί ότι δεν λύνει προβλήματα αντιθέτως τα διαιωνίζει, όταν μάλιστα πρόκειται για χώρες όπως η Λιβύη, όπου οι επικρατούσες συνθήκες είναι από κάθε πλευρά ιδιαίτερες.
Το επιχείρημα ότι άναψε το «πράσινο φως» το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι σοβαρό και σε κάθε περίπτωση δεν απαλλάσσει τους ευρωπαίους ηγέτες από τις σοβαρές ευθύνες τους για όσα θα ακολουθήσουν. Κατά την ίδια έννοια τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τόσα ψηφίσματα του ίδιου Συμβουλίου, θα έπρεπε να είχαν ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς.
Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ και όσοι επέλεξαν τη λύση των βομβαρδισμών, κινούνται προκειμένου να έχουν τον πρώτο λόγο στη μετά Καντάφι εποχή. Επικαλούμενοι, όμως, την Ελευθερία του Λιβυκού λαού και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. 
Εκτός αυτού παραγνωρίζουν-όπως και στο Ιράκ- την ψυχοσύνθεση των Αράβων και κυρίως το γεγονός ότι η έννοια της Δημοκρατίας στον Αραβικό κόσμο ερμηνεύεται διαφορετικά σε σχέση με τον Δυτικό.
Αυτοί οι λαοί, όπως και κάθε λαός, αλλά ειδικά οι Λίβυοι έχουν μια παράδοση αντίστασης στην ξένη κατοχή και ο Καντάφι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να την εκμεταλλευθεί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το πετύχει. 
Σ’ αυτή την περίπτωση η Ευρώπη, ειδικά η Μεσόγειος, θα μπει σ’ έναν πόλεμο με σοβαρές επιπτώσεις και παρενέργειες. 
Η Γαλλία και η Αγγλία, οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ, άνοιξαν την πόρτα του φρενοκομείου ώστε να αντιμετωπίσουν έναν απρόβλεπτο δικτάτορα, με απρόβλεπτες αυτή τουλάχιστον τη στιγμή συνέπειες για όλη την Ευρώπη.
Και αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι η θέση των ΗΠΑ ότι, η επιχείρηση θα κρατήσει μερικές μόνο ημέρες
Θυμίζουμε ότι, και οι επεμβάσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν στην αρχή κρίθηκαν «απλές επεμβάσεις» περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ακόμα ο πόλεμος συνεχίζεται.
Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου