Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

"Άρχισαν τα όργανα" με τις χρεοκοπίες των δήμων



Όπως έχουμε πολλές φορές δει, οι χρεοκοπίες πόλεων, ή και πολιτειών είναι ήδη εδώ. 
Έχουμε αναφέρει σε παλιότερα ποστ τις πρώτες τέτοιες περιπτώσεις, και τώρα θα δούμε μερικές ακόμα, τόσο από Ελλάδα όσο και από Αμερική.
Στην Ελλάδα, θυμόμαστε πως ο προηγούμενος δήμαρχος, Παναγιώτης Φασούλας, κήρυξε στάση πληρωμών πριν μερικούς μήνες εναντίον ορισμένων εργατών του δήμου. 
Τώρα, ο νέος δήμαρχος, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ζητά να γίνει μερική διαγραφή του χρέους, καταγγέλει τα "τοκογλυφικά επιτόκια" (λες και υπάρχουν επιτόκια που δεν είναι τοκογλυφικά), και ζητά χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και "παράταση χρόνου" στην αποπληρωμή του δανείου:

Σήμα “SOS” εκπέμπει ο Δήμος Πειραιά


«Για τοκογλυφικά επιτόκια και παράλογες απαιτήσεις του κράτους απέναντι στο δήμο του Πειραιά», έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, αναφερόμενος στο συνολικό χρέος του Δήμου, που σήμερα αγγίζει τα 173 εκατομμύρια ευρώ.

«Θέλω συνεργασία με την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να πάμε στη σύγκρουση, αλλά αν χρειαστεί για το συμφέρον του Πειραιά θα γίνει και αυτό, ακόμα και αν ήταν κυβέρνηση υπό τον Αντωνη Σαμαρά» ανέφερε ο Δήμαρχος, ο οποίος ζήτησε τέσσερα πράγματα από την κυβέρνηση, προκειμένου να «ανασάνει» οικονομικά ο δήμος και να γίνει πιο λειτουργικός.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ζήτησε την παραγραφή ενός ποσού των τόκων από το δάνειο των 139 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει ο Δήμος από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πενταετή περίοδο χάριτος, μείωση του επιτοκίου κάτω από τα όρια του 5% και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 25 χρόνια από τα 15 που είναι σήμερα.

«Είναι απίστευτο να έχουμε ένα δάνειο που ήταν 83 εκατομμύρια και να έχει φτάσει μέσα σε λίγα χρόνια στα 140 εκατ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος. Επίσης τόνισε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος με δημιουργικότητα, είναι αυτονόητο το καθήκον οποιασδήποτε κυβερνήσεως να εγγυηθεί τις μισθολογικές δαπάνες, καθώς οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία.

Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι φιλόδοξος στόχος του είναι να αξιοποιηθούν τα κτίρια του Δήμου και να υπάρξει οργάνωση των υπηρεσιών για την είσπραξη των βεβαιωθέντων χρεών από καταστήματα και επιχειρήσεις.

Η περίπτωση του Πειραιά δεν είναι παρά η "κορυφή του παγόβουνου", καθώς πάμπολλοι δήμοι είναι καταχρεωμένοι. Επίσης, με το σχέδιο "Καλλικράτη", το οποίο εντέχνως έχει χαθεί από την κωμικοτραγική έστω πολιτική συζήτηση που γίνεται, η κυβέρνηση έχει φροντίσει να ΚΟΨΕΙ την κρατική χρηματοδότηση των δήμων, οξύνοντας το πρόβλημα μεχρι εκεί που δεν πάει. Ο Μιχαλολιάκος κάνει τον ανήξερεο, και ζητά από την κυβέρνηση χρήματα, προκειμένου να εγγυηθεί τους μισθούς των εργατών, θεωρώντας το μάλιστα "αυτονόητο". Τίποτα βέβαια δεν είναι αυτονόητο, και ο Μιχαλολιάκος προφανώς και γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό σταματήσει να πληρώνει (μέσω του σχεδίου Καλλικράτη). Καλά κάνει λοιπόν και ζητά λεφτά, αλλά (1) ας μην κάνει τον ανήξερο, και (2) να διεκδικήσει τα λεφτά με μάχιμο τρόπο, καλώντας σε κινητοποιήσεις. Αλλιώς, απλά κοροιδεύομαστε.

Θυμίζουμε και ένα μικρό απόσπασμα από άρθρο του Γ. Κύρτσου, που είχαμε αναδημοσιεύσει λίγο πριν τις τοπικές εκλογές:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΥΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Αιχμάλωτοι του μνημονίου


Στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι ο «Καλλικράτης» είναι μέθοδος περιορισμού των δαπανών για την αυτοδιοίκηση. Διευκρινίζεται, με βάση το κείμενο του μνημονίου, ότι το 2011 οι σχετικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 κατά 1 δισ. ευρώ και κατά 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Θα αφαιρεθούν σε διάστημα μίας τριετίας 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη δημοτική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα θα αποκεντρωθούν ένα σωρό αρμοδιότητες και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι δήμοι και οι Περιφέρειες δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με πρόσθετες αρμοδιότητες και λιγότερους πόρους.

Επίσης, θυμίζουμε ένα ακόμα δικό μας σχόλιο που είχαμε κάνει τότε:

Και αν όταν οι δήμοι αρχίσουν να χρεωκοπούν, να κόβουν ακόμα και βασικές υπηρεσίες (πχ καθαριότητα, κτλ), να ξεπουλούν ότι δημόσια περιουσία έχουν, να εφαρμόζουν ΣΔΙΤ και να παίρνουν δανεικά από τους "διεθνείς πιστωτές" με τους γνωστούς τοκογλυφικούς όρους, αλλά και να απολύουν κόσμο και να αυξάνουν κατακόρυφα τους φόρους μπας και μαζέψουν λίγο ρευστό, τότε ο κόσμος "θα πέσει από τα σύννεφα" για ακόμα μια φορά, αλλά τότε δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μείνει "παθητικός θεατής των εξελίξεων" όπως είναι μέχρι τώρα.

Και κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τυχαίο που η ΝΔ προσπαθεί να πλασαριστεί ως "αντιμνημονιακή" - απλά αφήνει το ΠΑΣΟΚ να χρεωθεί τα μέτρα αυτά, και μετά, όταν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει, να υπάρχει η ΝΔ ως μια "λύση" για την άρχουσα τάξη. Βέβαια, τα ίδια θα κάνει αν βγει, προκειμένου να συνεχιστεί η "κινεζοποίηση" των εργατών ("αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους") και η "ελεγχόμενη χρεωκοπία" της Ελλάδας, όπως την ονομάζουν, αλλά εντάξει, ως τότε έχουμε δρόμο μπροστά μας...

Για να καταπολεμηθεί βέβαια η συγκεκριμένη επίθεση, προφανώς χρειάζεται να γίνει μέσα στα πλάσιια μια συνολικότερης αντιπαράθεσης με το μνημόνιο, και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης: Είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή να κηρύξουν στάση πληρωμών απέναντι στους πάντες σχεδόν, εκτός από τις τράπεζες και μερικούς ακόμα ολιγάρχες, στους οποίους χαρίζουν τα πάντα.


Ως "επιδόρπιο", μια σχετική είδηση από το αντίστοιχο "μέτωπο" στις ΗΠΑ, όπου μια ακόμα πόλη πάει για χρεωκοπία:

Boise County files for bankruptcy
After more than two months of reviewing their options, county leaders came to the decision

In a move rare in the United States and perhaps unprecedented in Idaho, Boise County is filing for federal protection against a multimillion dollar judgment.

“This was not our first option. This was our last option,” said Jamie Anderson, chairwoman of the three-member Boise County Board of Commissioners. “This protects us so we can continue to operate.”

Chapter 9 protection, from a section of federal code expressly for financially distressed municipalities, means that creditors can’t collect while the county is developing a plan for reorganizing its debts.

Dan Chadwick, an attorney and executive director of the Idaho Association of Counties, said he is not aware of any other county, city or taxing district in Idaho ever filing for bankruptcy. He’s been with the association for 20 years and before that was at the Attorney General’s Office for 10 years, he said.

Bill Nichols, McCall’s city attorney, said he is not aware of any other Chapter 9 filings in Idaho, either.

“I don’t think there has been anyone in the Northwest that has used this, other than an irrigation district in the state of Washington,” Nichols said.

Ο νόμος προστατεύει τους χρεωκοπημένους δήμους, καθώς απαγορεύει στους πιστωτές να αρπάξουν ότι περιουσιακά στοιχεία έχει ο δήμος αυτός. 
Είναι απαραίτητη η κήρυξη στάση πληρωμών στην Ελλάδα ως κράτος, απέναντι στα ντόπια και αλλοδαπά παράσιτα, που θα πρέπει να σταματηθούν το συντομότερο δυνατόν, και δεν είναι τυχαίο ότι στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί αυτή η προστασία, ώστε να λεηλατήσουν οι πιστωτές ότι βρουν στο δρόμο τους. 
βαθύ κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου