Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Δεν ξέρουν που είναι ο Καντάφι – «Παροπλισμένα» τα γαλλικά μαχητικά - 11 νεκροί στη Μιζράτα, βομβαρδίζεται και η Ζιντάν

- Άγνωστο το που βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης μετά το βομβαρδισμό του καταφυγίου του
- Ανεπιβεβαίωτη και η πληροφορία για το θάνατο ενός εκ των γιων του
- Οι κυβερνητικές δυνάμεις ισοπεδώνουν τη Μιζράτα - "Μπλόκο" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ!
- 12 πύραυλοί Κρουζ χτύπησαν στόχους στη Λιβύη - Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το Σ.Α. ΟΗΕ

Η πληροφορία πως ένας από τους γιους του Λιβύου ηγέτη άφησε τη Δεύτερα την τελευταία του πνοή, μετά από εσκεμμένη επίθεση που πραγματοποίησε αεροπόρος της λιβυκής αεροπορίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αν όμως η πληροφορία ισχύει, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη Λιβύη.

Από το βράδυ της Κυριακής όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα από τα καταφύγια του Καντάφι, η τύχη του Λίβυου ηγέτη αγνοείται. Κάνεις δεν τον έχει δει, κάνεις δε ...
γνωρίζει που είναι. Όπως επίσης, άγνωστη παραμένει και η επόμενη κίνηση του.

Καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τη γραμμή Βεγγάζη-Ατζνταμπίγια, οι αντάρτες φεύγουν από την περιοχή - ΦΩΤΟ REUTERS
Καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τη γραμμή Βεγγάζη-Ατζνταμπίγια, οι αντάρτες φεύγουν από την περιοχή - ΦΩΤΟ REUTERS
Το σίγουρο είναι ότι ο Καντάφι δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια στις επιθέσεις που δέχεται από τη Δύση. Παρά τις εξαγγελίες για κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη Μιζράτα. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για «απόλυτη καταστροφή και σφαγή» στην πόλη. Οι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς.

«Η Μιζράτα ισοπεδώνεται» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN και κατήγγειλε πως «ο Καντάφι χρησιμοποιεί τανκ και ελεύθερους σκοπευτές για να τρομοκρατεί την πόλη. Πυροβολούν πολίτες στον κεντρικό δρόμο και σε σοκάκια».

«Βομβαρδίζει την πόλη για τέταρτη συνεχόμενη μέρα», δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στο BBC, κάνοντας λόγο για 200 ελεύθερους σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί στην πόλη.

Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου μετέδωσε πως άκουσε «ισχυρές εκρήξεις» κατά μήκος της ακτής του Τομπρούκ, ενώ επί πολλές ώρες βομβαρδίστηκε και η πόλη Ζιντάν στη δυτική Λιβύη.

Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ότι ακόμη 12 πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν σε λιβυκό έδαφος και είχαν στόχο αμυντικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Συγχρόνως, τέσσερα βελγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο (Διαβάστε τη σχετική είδηση, εδώ).

Αεροσκάφη «σήκωσε» και η Νορβηγία αλλά τα αεροσκάφη της δε θα μετάσχουν στις επιχειρήσεις όσο δεν γνωρίζουν ποια χώρα κάνει... κουμάντο, ενώ η Γαλλία δείχνει να πληρώνει τον κακό σχεδιάσμό των πρώτων ημερών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Παρίσι έχει αναπτύξει περίπου 20 αεροσκάφη πάνω από τη Λιβύη, αλλά δεν έχουν επιχειρήσει κανένα χτύπημα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό, Κάρτερ Χαμ, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, η στρατιωτική συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη πραγματοποίησε 70 έως 80 πτήσεις και από αυτές, περισσότερες από τις μισές πραγματοποιήθηκαν από τις δυνάμεις άλλων χωρών κι όχι των ΗΠΑ. Τις επόμενες μέρες αναμένεται μείωση της συχνότητας των επιθέσεων στη Λιβύη τις προσεχείς ημέρες.
Υποστηρικτές του Καντάφι και αντικυβερνητικοί έρχονται στα χέρια - ΦΩΤΟ REUTERS
Υποστηρικτές του Καντάφι και αντικυβερνητικοί έρχονται στα χέρια - ΦΩΤΟ REUTERS
Όλα αυτά ενώ τα ρήγματα στις τάξεις της Συμμαχίας ενισχύονται. Μετά τη Γερμανία που διαχώρισε από την αρχή τη θέση της, ήρθε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράσει με σαφή τρόπο την αντίθεσή του στη στρατιωτική επίθεση κατά του Καντάφι. Έντονες αντιδράσεις για τις κινήσεις που γίνονται έχει και η Τουρκία. Για αυτό και αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα (Διαβάστε τι μεταδίδει από την Άγκυρα για το OnAlert ο Μανώλης Κωστίδης).

Η Άγκυρα εξακολουθεί να μπλοκάρει το ΝΑΤΟ και η συνεδρίαση των εκπροσώπων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο. Νέα συνεδρίαση ορίστηκε για την Τρίτη (Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert)
Παράλληλα, το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη μετά τις δυο πρώτες μέρες των βομβαρδισμών.

Οι οποίοι γίνονται με τις... ευλογίες των εξεγερμένων, οι οποίοι όμως διαμηνύουν ότι είναι αντίθετοι στην εισβολή χερσαίων στρατευμάτων. Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες

11 νέα πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 27 ατόμων (μεταξύ τους και ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι) τις περιουσίες των οποίων έχει «παγώσει» η Ε.Ε., ενώ τους έχει επιβάλει και απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" (επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες) σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Η ΕΕ ανακοίνωσε παράλληλα ότι είναι έτοιμη να εγγυηθεί μια ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη με στρατιωτικά μέσα αν ο ΟΗΕ το ζητήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη διάρκεια συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου