Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τι αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες και ποιο είναι το plan B της Αθήνας

Στην χθεσινή σύνοδο Κορυφής που στις Βρυξέλλες , αποφασίστηκε η πραγματοποίηση νέας έκτακτης συνόδου στις 4 Μαρτίου, γεγονός που είχε ήδη γνωστό ότι συζητείται από τις προηγούμενες μέρες. 
Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι και την σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου θα είναι έντονες σχετικά με την εξεύρεση συνολικής λύσης για την Ευρωζώνη και την θέσπιση του περίφημου «σύμφωνου ανταγωνιστικότητας».
Σε αυτό αναφέρθηκαν με ...
δηλώσεις τους τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Τόσο η Γερμανία και η Γαλλία προσβλέπουν στην υιοθέτηση συμφώνου ανταγωνιστικότητας έως την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, που θα προβλέπει αυστηρότερο δημοσιονομικό έλεγχο στην ευρωζώνη, όπως είπε την Παρασκευή η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel σε συνέντευξη τύπου.
"Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουμε να συγκλίνουμε. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα. Πριν το τέλος του έτους, θα αποδείξουμε ότι σοβαρολογούμε για την δημιουργία του συμφώνου" είπε η Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος και δήλωσε : "Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και της οικονομίας της. Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες συγκλίνουν, ώστε να αποδείξουμε την ανταγωνιστικότητά μας."
Από ότι φαίνεται το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει το κύριο ζήτημα της Συνόδου μαζί με την μεγάλη κρίση στην Αίγυπτο και ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από χώρες της Ευρωζώνης όπως το Βέλγιο άλλα και από φορείς όπως το ινστιτούτο IFO της Γερμανίας, ο πρόεδρος του οποίου Βέρνερ Σινν χαρακτήρισε γελοία την ιδέα οικονομικού συντονισμού στην Ευρώπη.
To "¨Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας"
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο γαλλογερμανικός άξονας πρότεινε επίσημα τη σύναψη «Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας».
Το σύμφωνο περιλαμβάνει σειρά μέτρων, όπως η νομοθετική θέσπιση ανώτατων ορίων για το δημόσιο χρέος, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, των οποίων η διαμόρφωση θα βρίσκεται σε συνάρτηση με τις δημογραφικές εξελίξεις, η κατάργηση κάθε αυτόματης σύνδεσης μεταξύ μισθών και πληθωρισμού και η θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις.
Η λύση-πακέτο για την κρίση χρέους της ευρωζώνης αναμένεται να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του EFSF
Στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι ηγέτες θα δηλώνουν ότι εξετάζουν συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του μηχανισμού, προκειμένου "να διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και οικονομική ισχύ για να παράσχει αποτελεσματική βοήθεια".
Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, εξήρε τις επιδόσεις της Γερμανίας στον οικονομικό τομέα, σημειώνοντας ότι οφείλονται στο ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζει ήδη από τη δεκαετία του 1990.
Η Κομισιόν πάλι, δια του προέδρου της Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο, επισημαίνει ότι οι προτάσεις Γαλλίας και Γερμανίας αποτελούν μέρος των προτάσεών της που έχει καταθέσει από τον Ιανουάριο. «Ταιριάζουν πολύ με τη γενικότερη προσέγγισή μας για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ενστάσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες
Πάντως, κάποιες εκ των προτάσεων που έχει καταθέσει η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος προσκρούουν στις αντιδράσεις των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών. Μεταξύ των διαφωνούντων και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φέιμαν, που διαφώνησε με την εμπλοκή της ΕΕ στο ζήτημα των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών», ενώ κράτησε επιφυλάξεις όσον αφορά την ορθότητα των παρεμβάσεων στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.
Μέχρι το Μάρτιο η λύση-πακέτο
Μέχρι το Μάρτιο θα ληφθεί ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων, στα πλαίσια της λύσης-πακέτο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος τόνισε ότι οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί ακόμη και σε κράτη-μέλη που βρέθηκαν πρόσφατα σε δυσκολία.
Υπέρ του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, που θα προωθεί ενιαία οικονομική διακυβέρνηση στις χώρες του ευρώ τάχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτό σε μια χώρα να υπάρχει 35ωρη εργασία και σε μια άλλη 43 ώρες», τόνισε.
"Η ιδέα του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, "δεν είναι να επιβάλλει το ίδιο πράγμα σε όλους, αλλά να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού ορισμένων στοιχείων, να υπάρχει κοινή βάση σε κάθε συμφωνία".
Επίσης, υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο όσον αφορά την φορολόγηση, σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαδικασία δεν είναι άκαμπτη.
«Επεκτείνουμε τους τομείς συντονισμού σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι καμία αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από τα κοινοτικά όργανα. Επίσης, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι επιχειρείται σύγκλιση μεταξύ των κρατών-μελών, προκειμένου να υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
«Η εμβάθυνση και την ενίσχυση των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ θα ενισχύσει επίσης την απάντησή μας στην κρίση» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.
Την ανάγκη για συγκλίσεις στην οικονομική πολιτική των κρατών του ευρώ τόνισε και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο.
 
Μέρκελ: Οι λεπτομέρειες το Μάρτιο, η εφαρμογή εντός του έτους

Για κατ’ αρχήν συμφωνία στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας μίλησε εξερχόμενη της Συνόδου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ότι δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις που να αφορούν συγκεκριμένα μέτρα. «Αυτό θα είναι ένα καθήκον για το Συμβούλιο μεταξύ Μαρτίου 9 και 24», ανέφερε, σημειώνοντας ότι κάποια σημεία της συμφωνίας θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός έτους, «ώστε να μην υπάρχει η αίσθηση στην Ευρώπη, ότι το μόνο που κάνουμε είναι να συζητάμε και σπανίως ενεργούμε».
Στόχος του Συμφώνου, ανέφερε η κ. Μέρκελ, είναι να δοθεί μια νέα ποιότητα στο συντονισμό των οικονομικών της ευρωζώνης.
 
«Η κρίση οδηγεί την ΕΕ στο να γίνει πραγματική οικονομική ένωση» δήλωσε ο Ρεν
«Στη Σύνοδο Κορυφής έγινε ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξεύρεση συνολικής λύσης για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Όλι Ρεν, εκτιμώντας ότι «η οικονομική κρίση οδηγεί την ΕΕ αναπόφευκτα στο να γίνει μια πραγματική ένωση».
Επίσης, θεώρησε εφικτό να γίνει το 2011 έτος αναζωογόνησης και μεταρρύθμισης του ευρώ.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου