Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Βγήκε δελτίο θυέλλης από την τρόικα: «Επιδείνωση του... καιρού της οικονομίας»


«Η ελληνική επιτυχία δεν είναι εγγυηµένη»

Την πλέον απαισιόδοξη έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράµµατος προσαρµογής έδωσε χθες στη δηµοσιότητα το κλιµάκιο της Κοµισιόν που µετέχει στην τρόικα, εκφράζοντας µάλιστα για πρώτη φορά την εκτίµηση ότι «η επιτυχία δεν είναι εγγυηµένη».

Σύµφωνα µε την έκθεση, έχουν προκύψει µια σειρά από σηµαντικά εµπόδια, όπως η τεταµένη οικονοµική κατάσταση, η µετάδοση δυσκολιών από άλλες περιφερειακές οικονοµίες της ευρωζώνης, η επίµονη αναποτελεσµατικότητα στη συλλογή των φόρων, όπως και καθυστερήσεις και προβλήµατα ικανότητας στην εφαρµογή διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων. 
Γι’ αυτό, υπογραµµίζεται, η επίτευξη των στόχων του... προγράµµατος θα απαιτήσει πολύ µεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την εφαρµογή των συµπεφωνηµένων πολιτικών από ό,τι τα δυο προηγούµενα τρίµηνα.
Οπως αναφέρειχαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει καµιά εγγύηση για την επιτυχία. Περισσότερο από ποτέ, τα επόµενα βήµατα στην εφαρµογή του προγράµµατος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πολιτικό συντονισµό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας».

Στο επίδικο ζήτηµα των 50 δισ. από την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, οι κοινοτικοί αναφέρονται στην πρόθεση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει αυτό το ποσό µέχρι το 2015 µέσω αναβαθµισµένου προγράµµατος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του ∆ηµοσίου, κάτι που θα µπορούσε να οδηγήσει σε µείωση του δηµοσίου χρέους της χώρας κατά 20 ποσοστιαίες µονάδες. 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη παραµένουν ίδιες, αν και θα πρέπει κανείς να είναι συγκρατηµένος,αλλά τονίζεται πως η ανεργία θα αυξηθεί σηµαντικά, φθάνοντας το 2011 στο 14,75%. 
Εκτιµούν επίσης ότι µε τις υπάρχουσες και διαφαινόµενες συνθήκες είναι πολύ δύσκολογια την Ελλάδα να βγει στις αγορές το 2012. Για τα φορολογικά έσοδα, οι κοινοτικοί αναφέρουν πως το 2010 ήταν κατά 2% του ΑΕΠ λιγότερα από τον στόχο, η περαίωση ως µέτρο ήταν εν µέρει µόνον επιτυχές ενώ τα µέτρα κατά της φοροδιαφυγής αποδείχθηκαν πλήρως ανεπιτυχή. Ιδιαίτερα σκληρή είναι η έκθεση στο ζήτηµα αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως για τη φοροδιαφυγή ευθύνεται σε πολύ µεγάλο βαθµό ο φορολογικός µηχανισµός που διέπεται από αδράνεια καισυγκεκριµένα συµφέροντα!

Το έλλειµµα του 2010, κατά τους ελεγκτές της Κοµισιόν, ενδέχεται να ξεπεράσει το 9,5% που λέει η ΕΛΣΤΑΤ, λόγω ελλιπών στοιχείων για ΟΤΑ, νοσοκοµεία κ.λπ.– κάτι που θα γίνει γνωστό στα τέληΜαρτίου και τον Απρίλιο θα αποφανθεί η Γιούροστατ. Οπως και να έχει όµως, θα απαιτηθούν πρόσθετα µέτρα το 2011 για να επιτευχθεί ο στόχος του ελλείµµατος των 17 δισ.Αυτά, κατά την έκθεση, θα προσδιορισθούν αφού καταρτισθεί το µεσοπρόθεσµο πρόγραµµα.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.  
Σύµφωνα µε τους κοινοτικούς τρία είναι τα σενάρια για το δηµόσιο χρέος 
1.Το χρέος δεν είναι βιώσιµο και άρα η δηµοσιονοµική εξυγίανση του Μνηµονίου συνεχίζεται επ’ αόριστον 
2. Ολα βαίνουν καλώςκαι η ανάπτυξη εκτοξεύεται µαζί µε το πρωτογενές πλεόνασµα 
3. Το χρέος γίνεται βιώσιµο χάρη στα 50δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ειδική µνεία στο ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι αναποτελεσµατική
Κόβεται µισός µισθός από τους τραπεζικούς

Κόβεται µισός µισθός από τους τραπεζικούς υπαλλήλους, συγκεκριµένα το επίδοµα ισολογισµών που λαµβάνουν επιπλέον των 14 µισθών τους.

Αυτό προβλέπει το αναθεωρηµένο Μνηµόνιο που δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Επίσης, ζητά νόµο µε βάση τον οποίο όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς ιδιωτικού τοµέα, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία της τράπεζας.

Τα νέα µέτρα

Τα νέα µέτρα που προτείνει η έκθεση της Κοµισιόν είναι:

n αλλαγή του φορολογικού συστήµατος, µε διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αξιόπιστη καταπολέµηση της φοροδιαφυγής n Λειτουργία των ∆ΕΚΟ ως επιχειρήσεων του ιδιωτικού τοµέα n αναδιάρθρωση, συγχώνευση ή κλείσιµο δηµοσίων οργανισµών και υπηρεσιών n Στη δηµόσια απασχόληση και τους µισθούς του ∆ηµοσίου να υπάρξει ώς τον ίούνιο συγκροτηµένο σχέδιο (σ.σ.: ενιαίο µισθολόγιο)

n Μεγαλύτερος έλεγχος του υπουργείου οικονοµικών στο πρόγραµµα δηµοσίων επενδύσεων, ώστε να υπάρξει και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων
Προαναγγελία...

n ασφαλιστικός νόµος, που θα λαµβάνει υπόψη την έκθεση που έχει γίνει για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και την ανάγκη οι δαπάνες για συντάξεις να µην ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ n Τα βαρέα επαγγέλµατα δεν θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό µεγαλύτερο του 10% των απασχολουµένων n οι δαπάνες για την υγεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 6% n Προσαρµογή στον νόµο για τις εργασιακές σχέσεις n οχι στην πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών – µολονότι αναγνωρίζουν τη σηµασία της παιδείας – µε το επιχείρηµα ότι στην ελλάδα οι εκπαιδευτικοί… εργάζονται λιγότερο από ό,τι οι συνάδελφοί τους σε άλλες χώρες της ενωσης
«Νάιν» στην αγορά κρατικών οµολόγων
ΕΠΊΜΕΛΕΊΑ: , ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

«ΝΑΙΝ» σε αγορές κρατικών οµολόγων και στη χορήγηση δανείων σε χώρες µε προβλήµατα για να επαναγοράσουν µέρος του χρέους τους λένε οι Γερµανοί, οιοποίοι προσπαθούν να ράψουν κοστούµιστα µέτρα τους πριν από την κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής στα τέληΜαρτίου.

Η στάση αυτή αποτελεί µια αρνητική εξέλιξη για τηνΕλλάδα αφού πρόσφατα έγιναν συζητήσεις στις αγορές για πιθανή επαναγορά χρέους (οµολόγων) από τη δευτερογενή αγορά µεστόχο να µειωθεί το χρέος. Με τις κινήσειςαυτές, επίσης, το Βερολίνο κινδυνεύει να έρθει σε ανοικτήσύγκρουση µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζακαι τον πρόεδρό της Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έχει ζητήσει να πραγµατοποιούνται αγορές κρατικών οµολόγων από τους Ευρωπαίους (µέσω του υπάρχοντος ταµείου - EFSF) και όχι από την ΕΚΤ όπως γίνεται σήµερα.

ΣΤΉΝ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ. Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Φαινάνσιαλ Τάιµς», η γερµανική Βουλή (Μπούντεσταγκ) ετοιµάζεται να ψηφίσει προτάσεις µελών του κυβερνώντος συνασπισµού, κατά τις οποίεςδεν θα επιτρέπεται στον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ESM) που θα λειτουργεί από το 2013 να αγοράζει κρατικά οµόλογα και να δανείζει χώρες για να αγοράζουν εκείνες οµόλογά τους από τη δευτερογενή αγορά. Το ESM θα διαδεχτεί το σηµερινό προσωρινό ΤαµείοΧρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). 
Οι προτάσεις αυτές µάλιστα αναµένεται να ψηφιστούν στις 17 Μαρτίου, δηλαδή µόλις µία εβδοµάδα πριν από την προγραµµατισµένη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Με τη σκληρή αυτή στάση οι Γερµανοί επιδιώκουν να ενισχύσουν ακόµη περισσότερο την ήδη σκληρή διαπραγµατευτική τους στάση απέναντι τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αναφέρει η βρετανική εφηµερίδα. 
Στόχος είναι να φέρουν στα µέτρα τουςτον τρόπο παροχής οικονοµικής βοήθειας σε χώρες της ευρωζώνης µε οικονοµικά προβλήµατα.

Το ψήφισµα, αναφέρει ηεφηµερίδα, θα χρησιµοποιηθείγια να ενισχυθεί η σκληρή διαπραγµατευτική θέση της γερµανικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας αυστηρές κόκκινες γραµµές και στέλνοντας σαφές σήµα στις άλλες χώρες-µέλη για τουςόρους, µε τους οποίους η Γερµανία θα παρέχει οικονοµική στήριξη.

Οι προτάσεις αυτές µπορεί να µην αφορούν άµεσα τη λειτουργίατου υπάρχοντος ταµείου βοήθειας, αλλά το Βερολίνο αναµένεται να ζητήσει να επιβληθούν αντίστοιχοι περιορισµοί και στη λειτουργία του EFSF.


«Βάζετε στοίχηµα ότι δεν θα πληρώσετε τα χρέη σας;»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Μάχη για να αλλάξει το κλίµα διεθνώς, και ειδικά σε χώρεςόπου η κοινή γνώµη είναιεχθρική προς την Ελλάδα, δίνει ηκυβέρνηση, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται σειρά σηµαντικών συνεντεύξεων που έδωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Γερµανία. Κεντρικό µήνυµα των συνεντεύξεων είναι ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα χρέη της µε ταυτόχρονη επισήµανση ότιτο δάνειοτων 110 δισ. είναι δάνειο µε υψηλό επιτόκιο και όχι δώρο προς τηνΕλλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός στη γερµανική εφηµερίδα «Bild», και απαντώντας σε ερωτήσεις που κινούνταν στα όρια της ευπρέπειας (για παράδειγµα ρωτήθηκε “βάζετε στοίχηµα κύριε Παπανδρέου τον µισθό σας ότι δεν θα ξεπληρώσετε τα χρέη σας”;) ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέµα για τη µη αποπληρωµή των δανείων.

«Σας υπόσχοµαι – τόνισε – ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ (...) πρόκειται για δάνεια, για τα οποία πληρώνουµε τόκους, και όχι για δώρα. Κατανοώ την οργή ορισµένων Γερµανών. Εκείνο που µπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσωγια τηνκατανόηση και τη βοήθεια από την πλευρά της Γερµανίας».

Η δήλωση αυτή που είναι µια επανάληψη της ευγνωµοσύνης και των ευχαριστιών που διατύπωσε προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση της Τρίτης αποτυπώνει ανάγλυφα την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να πείσει τη διεθνή κοινή γνώµη ότι η χώρα µας δεν είναι οδιεθνής µπαταχτσής, αλλά φερέγγυος εταίρος.

ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ. Είναι ενδεικτικό ότι ανάλογη δήλωση µε σχεδόν ταυτόσηµο περιεχόµενο έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου και στο Ελσίνκι αµέσως µετά τη συνάντηση µε τη φινλανδή Πρωθυπουργό Μάρι Κιβινιέµι και απευθύνθηκε µάλισταστον «φινλανδό φορολογούµενο» για να τον βεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει τα χρέη της.

Πάντως, η κυβέρνηση εµφανίζεται ιδιαίτερα προβληµατισµένη για το κλίµα που συνάντησε ο Πρωθυπουργός σ’ αυτή τη µίνι περιοδεία σε Βερολίνο και Ελσίνκι, Η απαισιοδοξία αποτυπώθηκε και σε χθεσινή δήλωση κυβερνητικής πηγής η οποία τόνισε στα «ΝΕΑ»: «Εχουµε πολύδρόµο ακόµηµέχρι να οδηγηθούµε σε ένα οριστικό θετικό αποτέλεσµα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Το µόνο σίγουρο πάντως είναι ότιαν δενυπάρξει αυτό το αποτέλεσµα, τα πράγµατα για όλους θα δυσκολέψουν πολύ».
Πηγή:TaNea
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου