Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Έσκασε η φούσκα των φωτοβολταϊκών


Μόλις το ένα τρίτο του συνόλου των 6200 των αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες θα ικανοποιηθεί χωρίς πρόβλημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το έλλειμμα σοβαρής πολιτικής και σχεδιασμού.
Παρότι εδώ και μήνες είχαν διαφανεί τα πρώτα σημάδια ότι όλη η διαδικασία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το υπουργείο δεν παρενέβη και άφησε τους αγρότες να συνεχίζουν να καταθέτουν αιτήσεις, δημιουργώντας τους φρούδες ελπίδες ότι έχουν εξασφαλίσει ένα επιπλέον εισόδημα. 
Σημειώνεται, δε, ότι η ζημιά για τους αιτούντες δεν περιορίζεται μόνο επίπεδο προσδοκιών, αλλά και σε οικονομική ζημιά, αφού η διαδικασία κοστίζει 3.000-5.000 ευρώ.
Θέλοντας, ωστόσο, να χρυσώσει το χάπι το ΥΠΕΚΑ τονίζει ότι για άλλο ένα τρίτο ..
υπάρχουν δυσκολίες αλλά μπορούν να ξεπεραστούν με την εκπόνηση τεχνικών μελετών αναφορικά με τις δυνατότητες απορρόφησης της ενέργειας από τα δίκτυα και για τα τελευταία 2000 περίπου αιτήματα που υπάρχει υψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος θα δοθούν τεχνικές λύσεις κατά περίπτωση οι οποίες θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι το θέμα ήρθε στην επιφάνεια και επίσημα πριν λίγες ημέρες  από επιστολή της ΔΕΗ, σύμφωνα με την οποία τα δίκτυα σε 16 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα αλλά και την αμφισβήτηση των στοιχείων της ΔΕΗ από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

- Ο σχεδιασμός της ΔΕΗ δείχνει ότι περίπου το 1/3 της ισχύος των αγροτικών φωτοβολταϊκών, που αντιστοιχεί σε 2000 αιτήματα, αναφέρεται σε δίκτυα με μεγάλη ευχέρεια απορρόφησης. Από αυτά, η ΔΕΗ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2011 είχε διατυπώσει όρους σύνδεσης σε 1500 και αναμένεται να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

- Υπάρχουν άλλα 2000 περίπου αγροτικά αιτήματα τα οποία αντιστοιχούν σε δίκτυα μεσαίας δυσκολίας όσον αφορά στην απορρόφηση ισχύος. Η δυσκολία αναφέρεται στο γεγονός ότι πρέπει να προηγηθεί της προσφοράς σύνδεσης τεχνική μελέτη του τοπικού δικτύου, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα υφιστάμενα φορτία όσο και τα προϋπάρχοντα αιτήματα για σταθμούς ΑΠΕ. Η μεσαία δυσκολία δεν σημαίνει αδυναμία ικανοποίησης των αιτημάτων, απλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για την έκδοση των προσφορών σύνδεσης. Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη και η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα την ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Απριλίου 2011.

- Άλλα 2000 περίπου αιτήματα που αντιστοιχούν σε περιοχές που παρουσιάζουνυψηλότερη δυσκολία απορρόφησης της ισχύος. Εδώ, απαιτείται αναλυτική καταγραφή του συνόλου των αιτημάτων και εξειδικευμένη αντιμετώπιση τους ανά γραμμή μέσης τάσης. Θα υπάρχουν γραμμές που τα αιτήματα είναι λίγα και θα μπορούν άμεσα να ικανοποιηθούν, αλλά θα υπάρχουν και άλλες που η αντιμετώπιση θα είναι πιο σύνθετη. Η εξειδικευμένη αντιμετώπιση θα αποβλέπει στην ικανοποίηση των αιτημάτων μέσω μέτρων όπως η ενδεχόμενη μεταφορά του αιτήματος σε γειτονική γραμμή, ο πιθανός επιμερισμός της δυνατότητας απορρόφησης της γραμμής στα αιτήματα που της αντιστοιχούν, η κατασκευή νέας γραμμής μέσης τάσης, ή συνδυασμός των παραπάνω, όπως για παράδειγμα μεταφορά αιτημάτων ώστε να δημιουργηθεί κρίσιμη μάζα και κατασκευή νέας γραμμής.

Πηγή:Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου