Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Πού θα βρεθούν τα 70 δισ. ευρώ

Πάνω από 70 δισ. ευρώ δεσμεύθηκε να βρει έως το 2015 η κυβέρνηση από περικοπή δαπανών, φόρους και πώληση εταιρειών και ακινήτων.
Πίσω από τον όγκο της... σκόνης που προκαλούν οι κυβερνητικές αντιδράσεις για τον τρόπο που επέλεξε η Τρόικα να κάνει τις ανακοινώσεις του νέου «πακέτου» μέτρων, μένει η ουσία που κανείς δεν αμφισβήτησε: 
Αποφασίστηκε να βρει η κυβέρνηση  50 δισ. ευρώ από την πώληση – αξιοποίηση εταιρειών του δημοσίου και ακίνητης περιουσίας τα οποία θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στη μείωση του χρέους και επιπλέον 20 και βάλε δισ. ευρώ από νοικοκύρεμα δαπανών και πιθανόν από νέους φόρους.
Τα ποσά τα επιβεβαίωσε αμέσως το Υπουργείο Οικονομικών σε άτυπη γραπτή ενημέρωση που εξέδωσε την Παρασκευή. 
Μετά ήρθαν οι αντιδράσεις και οι διαψεύσεις χωρίς όμως  να αναιρούν την ουσία: μέσα σε 2 μόνο μήνες τα μέτρα 20 δισ. ευρώ έγιναν 70 δισ. ευρώ.  
Θα πρέπει να ανακοινωθούν τον Μάρτιο να εγκριθούν από το υπουργικό Συμβούλιο και τις Βρυξέλλες τον Απρίλιο και να γίνουν νόμος του κράτους τον Μάιο:

* Το πρώτο σκέλος είναι τα δημοσιονομικά μέτρα. Το Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι απαιτούνται 12,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Τώρα μάθαμε ότι θα χρειαστούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για φέτος (λόγω αποκλίσεων που δεν διευκρινίστηκαν) και ακόμη 19-20 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Το νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων λοιπόν ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ και δεν τελειώνει εδώ.

Συμφωνήθηκαν ότι θα ληφθούν μέτρα και για το 2015 με στόχο τη μείωση τότε του ελλείμματος κατά 4 δισ. ευρώ περίπου (από τα 6,4  δισ. ευρώ σε κάτω  από 3 δισ. ευρώ) τα οποία θα παραμείνουν «αδιευκρίνιστα» έως την επόμενη Ανοιξη. Τότε, θα υπολογιστούν επακριβώς και θα ανακοινωθούν. Επίσης,  θα προσδιοριστούν με την σειρά τους  τα μέτρα του 2016 ως «αδιευκρίνιστα» και ου το καθ΄ εξής έως ότου βγει η Ελλάδα από το μακρύ τούνελ στο οποίο βρίσκεται.


Το ποσό είναι τεράστιο και όσοι ξέρουν από δημόσια οικονομικά λένε ότι δεν μπορεί να προέλθει από «νοικοκύρεμα» δημοσίων δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής αφού οι μηχανισμοί δεν είναι έτοιμοι. Αμφισβητούν έτσι την κυβερνητική δέσμευση να μην αυξηθούν άλλο οι φόροι και να μην πληγούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι «μη έχοντες».


Στον προκρούστη αναμένεται να μπει πρώτα το μισθολόγιο στο δημόσιο, ο αριθμός των υπαλλήλων, τα κοινωνικά επιδόματα, οι ΔΕΚΟ και οι φορείς του ευρύτερου δημοσίου, οι δαπάνες υγείας, παιδείας, άμυνας. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2011 αναμένεται να φέρει κατάργηση φοροαπαλλαγών και ενδεχομένως νέα εισπρακτικά μέτρα.


Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικά δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν κλειδώσει ούτε τα πρόσθετα μέτρα του 2011 (1,7 δισ. ευρώ) τα  οποία δεν διευκρινίσθηκε ποτέ πως προέκυψαν, δηλαδή ποιες «τρύπες» καλύπτουν αφού τώρα ξεκίνησε το 2011.


* Το δεύτερο σκέλος είναι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων αξίας 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015 εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα έρθουν έως το τέλος του 2012. Εδώ δημιουργήθηκε η πιο μεγάλη σύγχυση.


Από άτυπη ενημέρωση κυβερνητικών πηγών την Παρασκευή υπήρχε η... καθησυχαστική εικόνα ότι το σχέδιο αφορά κυρίως την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του  δημοσίου. Το ποσό επιβεβαιώνεται από  έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ που κάνει λόγο για ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ επί συνόλου 280 δισ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η ΚΕΔ και έχουν χαρτογραφηθεί ως «ελεύθερα», δηλαδή άμεσα αξιοποιήσιμα, στα οποία βασίστηκε και το «κατά προσέγγιση» αυτό ποσό.


Ωστόσο, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ Σερβάς Ντερούζ σε κυριακάτικα φύλλα που εν μέρει διαψεύσθηκαν στη συνέχεια από το υπουργείο Οικονομικών (χαρακτηριζόμενες άστοχες και ανακριβείς) προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Έγινε λόγος για 5 δισ. ευρώ από πωλητήριο στο Ελληνικό έως το τέλος του 2012 κάτι που διέψευσαν κύκλοι του συναρμόδιου υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.


Αναφορά υπήρχε και στην ΔΕΗ, σε έσοδα 10 δισ. ευρώ έως το 2012 από πώληση εισηγμένων και μη εταιρειών (ποσό που υπολογίζεται ότι αναλογεί  σχεδόν στο σύνολο της αξίας του μετοχολογίου που κατέχει η ελληνική κυβέρνηση), αλλά και  σε πωλήσεις λιμανιών αεροδρομίων και ακινήτων για την περίοδο από το 2013 και μετά.


Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι δεν είναι σίγουρη η εύρεση του ποσού αυτού στο χρονοδιάγραμμα που τίθεται. Η μεγαλύτερη πηγή εσόδων είναι η αξιοποίηση της περιουσίας συνεχίζουν, η οποία ξεπερνά τα 300 δισ. ευρώ αλλά θέλει χρόνο για να «ωριμάσει», ενώ πρέπει και η κτηματαγορά να «αντέξει» το ποσό.


Όπως εξηγούν δεν έχει ακόμη συσταθεί η αρμόδια Ειδική Γραμματεία Ακινήτων, δεν έχει προχωρήσει η ανάθεση συμβούλων, η δημιουργία των εταιρειών διαχείρισης, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αλλά και τώρα ξεκινά η καταγραφή και αποτίμηση όλων των ακινήτων που έχει στα χέρια του το δημόσιο.


Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί μεν η περιουσία με διάφορους τρόπους (πώληση όσων δεν συνδέονται με κρατικό συμφέρον και ενοικίαση ή από κοινού αξιοποίηση άλλων) και μπορεί να φέρει οικονομικό όφελος πολύ μεγαλύτερο ακόμη και των 50 δισ. ευρώ αλλά όχι απαραίτητα έως το 2015.


Επίσης διαφωνούν με την ανακοίνωση της Τρόικας ότι όλα τα λεφτά θα πάνε στο χρέος. Εξηγούν ότι κάποιες μορφές αξιοποίησης (π.χ. μίσθωση) μειώνουν και το έλλειμμα φέρνοντας έσοδα στα κρατικά ταμεία που μπορούν να καλύψουν μέρος από τα εισπρακτικά μέτρα αξίας άνω των 20 δισ. ευρώ...
Capital



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου