Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ανάγκη αλλαγής Συντάγματος επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», και τον δημοσιογράφο Παναγή Γαλιατσάτο, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας κατεξοχήν κοινοβουλευτικός πολιτικός, κατέθεσε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση για συμφωνία των κομμάτων, προκειμένου να είναι η επόμενη Βουλή Αναθεωρητική, ώστε να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της συγκεκριμένης παρέμβασης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
«Η προσπάθεια, η οποία γίνεται να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αφήνοντας την εντύπωση ότι κάτι κάνουμε, είναι προσπάθεια εξαπατήσεως του λαού, διότι δεν τολμούμε να πάρουμε τη σωστή απόφαση
Είναι όμως απόλυτος ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα, διότι δύο πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν με τον νόμο.
Το ένα είναι η σύντομος παραγραφή, αυτή δεν αλλάζει, και το άλλο είναι ότι αφήνουν την κρίση για την ευθύνη στους ίδιους τους βουλευτές αντί να κρίνουν οι δικαστές. Και εδώ υπάρχει ένα θέμα το οποίο θέλω να θέσω. Πιστεύω ότι τον τελευταίο καιρό, ο πολιτικός κόσμος αδικείται βαρύτατα.  
Οι Έλληνες πολιτικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι έντιμοι
Ο απλός βουλευτής είναι συνήθως κοινωνικά καταξιωμένος άνθρωπος, με επαγγελματική παρουσία, με οντότητα και με τη φιλοδοξία να προσφέρει.
Αν δείτε τι έγινε στην Εξεταστική, θα διαπιστώσετε ότι δεν φταίει ο απλός βουλευτής. Οι ηγεσίες απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων. Όπου ο βουλευτής ελεύθερος από κομματικές δεσμεύσεις εξεφράσθη, εξεφράσθη σωστά. Βλέπετε τι έγινε για το Βατοπέδι.
Και κάνω την πρόβλεψη ότι αν η Κυβέρνηση παραπέμψει σε Προανακριτική τέως υπουργούς, χωρίς στοιχεία και για παραγεγραμμένες πράξεις -νομίζω ότι δεν θα το κάνει γιατί θα είναι η εσχάτη πλάνη- αυτή τη φορά ακόμα περισσότεροι βουλευτές θα τους τρίψουν στα μούτρα αυτή την απόφαση…
Αυτό το καθεστώς λειτουργεί σε τελική ανάλυση εις βάρος του πολιτικού κόσμου. Το ακαταδίωκτο στερεί τον υπουργό από δύο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. 
Το πρώτο είναι ότι δεν έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Φτάνει ένας απίθανος δημοσιογράφος να πετάξει λάσπη για να δημιουργηθεί τεράστιος θόρυβος. Ο πολιτικός δεν έχει τον τρόπο να αμυνθεί. 
Το δεύτερο είναι ότι στερείται του φυσικού του δικαστού.
Η μόνη ασπίδα προστασίας του τίμιου πολιτικού είναι η δικαιοσύνη
Η δικαιοσύνη βέβαια μπορεί να δείξει υπερβολική επιείκεια. Όμως δεν θα καταδικάσει ποτέ αθώο, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα το κάνει αυτό ο πολιτικός αντίπαλος.
Η επόμενη Βουλή πρέπει να είναι Αναθεωρητική
Όταν θα προχωρήσουμε προς τις εκλογές, με συμφωνία των κομμάτων, εάν εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα το πολιτικό σύστημα, της μεταπολίτευσης, πράγμα για το οποίον αμφιβάλλω, πάντως με συμφωνία όλων των κομμάτων και κινημάτων που θα υπάρχουν τότε, πρέπει να τεθεί στον λαό θέμα ότι η προσεχής Βουλή θα είναι αναθεωρητική, καθ’ υπέρβασιν του Συντάγματος, ή αν θέλετε κατά παρέκκλιση του Συντάγματος.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, να αλλάξουμε όχι μόνο αυτό το άρθρο.  
Ο τόπος χρειάζεται γενικότερες, βαθιές αλλαγές, τις οποίες πιστεύω μόνον μια επόμενη αναθεωρητική Βουλή μπορεί να πραγματοποιήσει.
Ακόμη και κατά παρέκκλιση του Συντάγματος. 
Η σωτηρία του τόπου είναι ο υπέρτατος νόμος. Άλλωστε, όλες οι σημαντικές Αναθεωρήσεις έτσι έχουν γίνει».
 STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου