Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Τι σημαίνει η επιμήκυνση του χρέους

Για ποιο λόγο είναι αναπόφευκτη η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνόλου του ελληνικού χρέους και ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από την παραπάνω κίνηση
Ολοένα και περισσότερο φουντώνει το τελευταίο διάστημα η συζήτηση περί επιμήκυνσης, όχι μόνο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά του συνολικού ελληνικού χρέους
Την αρχή έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της παραπάνω λύσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος
Αν και επίσημα κάτι τέτοιο διαψεύδεται από το υπουργείο Οικονομικών, όπως όλα δείχνουν πρόκειται για μία νέα ιδέα, που έχει αρχίσει να ωριμάζει τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο και στους κύκλους της ΕΕ.
Τι σημαίνει όμως η επιμήκυνση του συνόλου του χρέους; 

Είναι αναπόφευκτη επιλογή; 
Αποτελεί ένα είδος αναδιάρθρωσης; 
Ποια τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από μια τέτοια κίνηση; 
Τα παραπάνω φλέγοντα ερωτήματα έθεσε η Voria.gr, σε επικοινωνία που είχε με οικονομολόγους, σύμφωνα με τους οποίους η λύση της επιμήκυνσης και του hair cut θεωρούνται αναγκαίες και αναπόφευκτες επιλογές, λόγω αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να ξεπληρώσει τα δάνειά της με τους τωρινούς όρους. 
Σημειώνεται ότι μεταξύ των πιθανών σεναρίων, που έχουν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες είναι και αυτό της αγοράς ελληνικού χρέους από την χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου το 2013. Συγκεκριμένα, μόλις βγει από το Μνημόνιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο Μηχανισμό Σταθερότητας και με τα λεφτά που θα λάβει θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα, που είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών και τα οποία θα έχουν περάσει από τη διαδικασία του hair cut. Παράλληλα, ήδη ακούγεται τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του δανείου από ΕΕ-ΔΝΤ κατά 30 χρόνια, πρόταση που φέρεται να κατέθεσε, στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός, ο διοικητής της Bundesbank, Άξελ Βέμπερ.

«Η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους είναι πλέον επιβεβλημένη», δηλώνει ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος, υπογραμμίζοντας πως είναι αδύνατον για τη χώρα, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, να ξεπληρώσει το χρέος της. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος χρονικής αναδιάρθρωσης, χωρίς ωστόσο να υφίσταται κόστος για τους δανειστές μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνεται απλώς ένας μεγαλύτερος ορίζοντας στην αποπληρωμή των δανείων, χωρίς τη μείωση των επιτοκίων», αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εμφανίζεται σίγουρος πως η λύση της επιμήκυνσης θα υιοθετηθεί τελικώς από την ελληνική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με μια παράλληλη αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και την επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης. «Επιμήκυνση χωρίς ανάπτυξη σημαίνει ότι ουσιαστικά μεταθέτεις το θάνατό σου. Αν συνεχίσουμε να παράγουμε ελλείμματα, με την επιμήκυνση απλά και μόνο μετατίθεται το πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά παραμένει άλυτο», αναφέρει, συμπληρώνοντας πως εάν τελικώς υιοθετηθεί η λύση της επιμήκυνσης τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η κυβέρνηση θα μπορέσει να μεταθέσει στο απώτερο μέλλον την αποπληρωμή χρεών ύψους άνω των 70 δισ. Ευρώ, τα οποία πρέπει – με τις ισχύουσες συμφωνίες – να πληρωθούν μέσα στην επόμενη τριετία.

«Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους μας ουσιαστικά απαλύνονται οι πιέσεις», δηλώνει ο κ. Μάρδας, αναφέροντας πως είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν οι διεθνείς αγορές χρήματος, εάν ληφθεί τελικώς η παραπάνω απόφαση. «Από τη μία πλευρά μπορεί να ηχήσει καλά και να ηρεμήσουν οι αγορές, ενώ από την άλλη είναι πιθανόν να πουν ότι μπορούν να δανείσουν τη χώρα μας πιο ακριβά. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα γίνει», δηλώνει. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι μετά τις δηλώσεις Πάγκαλου επί του θέματος τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.

Σχετικά με τα γερμανικά – και όχι μόνο – σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας ο κ. Μάρδας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε χάσει το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε πτώχευση από μόνοι μας. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί αν αποφασίσουμε να μην ξεπληρώσουμε τις οφειλές μας όπως πρέπει, χωρίς τη συγκατάθεση των δανειστών μας θα ενεργοποιηθεί το άρθρο που αναφέρεται στην καταγγελία της σύμβασης που υπογράψαμε το Μάιο (Μνημόνιο με ΕΕ-ΔΝΤ)». Εάν γίνει το παραπάνω, υπογραμμίζει ο κ. Μάρδας, θα πρέπει αμέσως η ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει όλα τα χρήματα που έχει μέχρι στιγμής δανειστεί, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον. Τότε θα ενεργοποιηθεί το άλλο άρθρο, το οποίο προβλέπει την παραίτηση από την ασυλία που έχουμε με αντικείμενο τα περιουσιακά μας στοιχεία, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι η δημόσια περιουσία της χώρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημευθεί.

Τέλος, προβλέπει ότι η οριστική λύση που θα ληφθεί για την Ευρώπη και το ευρώ θα έχει ως βάση τη δημιουργία ενός «υβριδικού μηχανισμού», ο οποίος θα αποτελείται από ευρωομόλογα, έναν διευρυμένο μηχανισμό στήριξης με αποθεματικό άνω του ενός τρισ.ευρώ, καθώς και από τη συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών. «Κάπως έτσι βλέπω να εξελίσσεται η υπόθεση», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως το σημαντικότερο είναι να βρεθεί μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει πάντοτε την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και την πλειοψηφούσα απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. «Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συνεννοηθούν για να βρουν μια λύση που θα τους βολεύει όλους. Κοντραρίσματα και αγριάδες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε», τονίζει.

«Ναι» στο ευρωομόλογο

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσονται οι οικονομολόγοι, χαρακτηρίζοντάς το ως τη μοναδική διέξοδο για τις χώρες της ευρωζώνης και έναν εξαιρετικό τρόπο για να καμφθούν οι πιέσεις προς το ευρώ.

«Το ευρωομόλογο είναι η κυριότερη λύση για την ευρωζώνη. Εάν γίνει δεν θα υπάρχει κανένας λόγος εμφάνισης προσδοκιών πτώχευσης και αύξησης των spreads. Οπότε, οτιδήποτε κάνει η χώρα μας (επιμήκυνση, αναδιάρθρωση) πρέπει να το κάνει μέσα σε αυτό το πλαίσιο», υπογραμμίζει ο κ. Σιδηρόπουλος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η παραπάνω πρόταση τελικώς θα υιοθετηθεί και θα καμφθούν οι πιέσεις Γερμανίας και Γαλλίας.

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται και ο κ. Μάρδας, τονίζοντας πως το νέο εργαλείο θα υιοθετηθεί το επόμενο διάστημα από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ. «Το ευρωομόλογο τελικά θα περάσει, γιατί είναι κάτι που το θέλει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», δηλώνει, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μία διέξοδο, την οποίας είναι γνωστά τόσο η αρχή όσο και το τέλος.
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου