Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση Νόμου από ΝΔ για "κατάργηση του Παν/μιακού Ασύλου"

Ο Μιχελάκης σώζει... τη ΝΔ για το θέμα της Νομικής


Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στα παράπονα πολλών βουλευτών της ΝΔ, για την στάση του κόμματος στο θέμα της κατάληψης της Νομικής.  
Πρίν απο λίγο το γραφείο τύπου του κόμματος έβγαλε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την κατάθεση απο την ΝΔ πρότασης νόμου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να...
καταργηθεί, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.  
«Το λεγόμενο πανεπιστημιακό ασυλο έχει ξεπεραστεί προ πολλού. Δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αντιθέτως, μάλιστα. 
Ένας θεσμός που διαμορφώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών, κατέληξε στο ακριβώς αντίθετο.
Κακοποιείται, καταστρατηγείται και γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου Πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας», εκτιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που όπως σημειώνει, αποδεικνύουν «οι εγκληματικές πράξεις του παρελθόντος» και επιβεβαιώνουν τα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στη Νομική. «Οι υπεκφυγές και η πολιτική υποκρισία είναι επιτέλους καιρός να τελειώσουν. Το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ισχύει σήμερα, πρέπει να καταργηθεί. Είναι αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των Πανεπιστημίων μας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.
Η άμεση αυτή αντίδραση, πάντως, χρεώνεται στο νέο εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
26 Ιανουαρίου 2011


 «Άσυλο» στην Παρανομία


Η κατάληψη της Νομικής Σχολής από 250 περίπου λαθρομετανάστες συνιστά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας απέναντι στη διαχρονική και απόλυτη στρέβλωση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου.
Υπενθυμίζουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο θεσμός που ταυτίζεται με
·         την ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών,
·         την επιστημονική έρευνα,
·         την καλλιέργεια πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών, 
·         την ακαδημαϊκή ελευθερία και την πανεπιστημιακή αυτοτέλεια.
Το πεδίο εφαρμογής του πανεπιστημιακού ασύλου βρίσκεται αποκλειστικά στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Κατά αυτή την έννοια το πανεπιστημιακό άσυλο
·         δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξω-πανεπιστημιακός που για οποιοδήποτε λόγο βρίσκεται στο πανεπιστήμιο να το επικαλείται διαταράσσοντας ταυτόχρονα την εκπαιδευτική διαδικασία, 
·         δεν μπορεί να αποτελεί προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων που διαταράσσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του πανεπιστημίου,
·         δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί εντέλει στον εκφοβισμό διδασκόντων και διδασκομένων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
·         δεν μπορεί να καταλύει την έννομη τάξη. 
Η αναγκαιότητα του Πανεπιστημιακού Ασύλου τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης για την προφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης ιδεών είναι πλέον ξεπερασμένη. Έκτοτε, οι κοι­νωνικές και πολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά. Στην Ελλάδα επικρατεί η Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και ο κάθε Έλληνας πολίτης εκφράζεται ελεύθερα.
Σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο δεν εξασφαλίζει την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά οδηγεί εντέλει στον περιορισμό της.
Για τους λόγους αυτούς το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα, δραστικά, με τόλμη και αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ήδη από το συνέδριο του Κόμματος τον περασμένο Ιούλιο ξεκάθαρα δεσμεύτηκε «Θα καταργήσουμε το άσυλο παρανομίας στα Πανεπιστήμια. Θα θεσμοθετήσουμε σύστημα λειτουργίας αντίστοιχο με ότι υπάρχει στις πιο προηγμένες δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης κατοχυρώνοντας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και σπάζοντας οριστικά την ομηρία της». 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου