Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ζήτω τα lobby

image

Στη συνέχεια του άρθρου “Επιτέλους λίγη δημοκρατία”, σήμερα θα ήθελα να ρίξω λίγο φως σε ορισμένους δημοκρατικούς θεσμούς που υπάρχουν στην Αμερική. Δυστυχώς αναγκάζομαι και παίρνω παράδειγμα από αυτή τη χώρα διότι αφενός πιστεύω ότι οι θεσμοί εκεί είναι σωστοί, αφετέρου υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση στη χώρα μας στο πως λειτουργεί εκεί το σύστημα και τι σημαίνουν ορισμένοι θεσμοί όπως αυτό ονομάζουμε  λόμπι (lobbying)...

Για κάποιο παράξενο λόγο, οι νεοέλληνες χωρίς να ξέρουν περί τίνος πρόκειται και χωρίς να έχουν μελετήσει και να αναλύσουν το σύστημα στην Αμερική, θεωρούν ότι η Αμερική (μεταξύ άλλων) είναι άκρως διεφθαρμένη διότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που ονομάζουμε lobby και που υποτίθεται ότι αυτά τα lobby κάνουν κουμάντο.
Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ διαφορετική. Τι ακριβώς είναι lobbying λοιπόν;
Lobbying είναι :
Το κατοχυρωμένο δικαίωμα των αμερικανών να οργανώνονται σε ομάδες με σκοπό να επηρεάσουν το νομοθετικό σώμα έτσι ώστε να νομοθετήσουν υπέρ των θέσεων αυτών που πιστεύουν ότι είναι σωστοί.
Lobbying is a concerted effort designed to effect influence, typically over government authorities and elected officials. It can consist of the outreach of legislative members, public actionsor combinations of both public and private actions (e.g. encouraging constituents to contact their legislative representatives).
Μ ε λίγα λόγια, είναι ένας άκρως δημοκρατικός θεσμός. Διότι, τι πιο δημοκρατικό από το να οργανώνεται κάνεις σε ομάδες και να προσπαθεί να πλαισίωση το νομοθετικό σώμα για τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την ομάδα;
Βέβαια για τους κουμουνιστάς και τους νεοέλληνες σοσιαλιστές κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο, διότι στην Ελλάδα δεν πιστεύουμε στην δημοκρατία αλλά στην οργανωμένη και συγκεντρωτική εξουσία!!!!
Η επίσημη ορολογία του lobby είναι Political Advocacy groups. Η μετάφραση είναι  πολιτικές ομάδες επιρροής. Στο πιο κάτω link υπάρχει μια λίστα με Political Advocacy Groups στις ΗΠΑ.
Ας δούμε λοιπόν τι λόμπι υπάρχουν στην κακή και δαιμονισμένη Αμερική:

Political Advocacy Groups (λόμπι) υπάρχουν πολλά και διάφορα. Επιπλέον, για κάθε ομάδα που προσπαθεί να επηρεάσει το νομοθετικό σώμα προς μια κατεύθυνση, υπάρχουν άλλες που προσπαθούν να κάνουν το αντίθετο.
Το πιο χαρακτηριστικό είναι τα λόμπι που είναι υπέρ της οπλοκατοχής και αυτά που είναι αντίθετα προς αυτό. Οι δυο αυτές ομάδες προσπαθούν να πλαισιώσουν το νομοθετικό σώμα με επιχειρήματα που το κάθε ένα πιστεύει είναι σωστό. Από εκεί και πέρα το νομοθετικό σώμα κοιτάζει τα υπέρ και τα κατά και σε συνδυασμό με το τι πιστεύουν ότι θέλουν οι ψηφοφόροι του, πράττει αναλόγως.
Υπάρχουν τα διεθνή λόμπι. Υπάρχουν δηλαδή αυτοί που προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς βουλευτές ότι ο θέσεις της Ελλάδος είναι σωστές και άλλοι που προσπαθούν να πείσουν οι τούρκοι είναι σωστοί. Οι Αμερικανοί βουλευτές και πάλι αναλύουν τα επιχειρήματα και πράττουν ανάλογα.
Υπάρχουν τα πράσινα λόμπι που προσπαθούν να πείσουν (και τα έχουν καταφέρει πολύ καλά θα έλεγα) να μην επιτραπεί η αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε εθνικούς δρυμούς κτλ και υπάρχουν οι βιομηχανίες που πιέζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Προσωπικά δε βρίσκω τίποτα λάθος και δε βλέπω κάτι το κακό σε τέτοιες οργανώσεις. Αν μη τι άλλο είναι προς το συμφέρον του κάθε έθνος να υπάρχει αυτό το αλισβερίσι δημοκρατίας για να μπορεί το νομοθετικό σώμα να παίρνει αποφάσεις ακούγοντας όλες τις πτυχές των επιχειρημάτων.
Επιπλέον, θεωρώ τα λόμπι, κοιτίδες της δημοκράτης και έναν θεσμό άξιο που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε χώρα. Μην ξεχνάτε ότι στην αρχαία Αθήνα το ίδιο γινόταν. Ο Δημοσθένης όταν έβγαζε λόγο στην εκκλησία του δήμου τι έκανε; Λόμπι έκανε να προσπαθούσε να πείσει την εκκλησία του δήμου για τις πολιτικές απόψεις του κόμμα που εκπροσωπούσε.
Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν οργανωμένα λόμπι, όχι μονό στην Αμερική. Στην Αμερική όμως υπάρχει η μεγαλύτερη διαφάνεια. Διότι όχι μόνο ένα Political Advocacy Group πρέπει να είναι καταγραμμένο με τις ομοσπονδιακές αρχές (στην περίπτωση των ΗΠΑ) αλλά θα πρέπει να είναι και καλά οργανωμένο με την λογιστή έννοια διότι υπάρχει διαφάνεια στο ποιος δίνει λεφτά και πόσα κτλ.
Υπάρχουν λόμπι στην Ελλάδα; Μα φυσικά και υπάρχουν. Σε αντίθεση όμως με την Αμερική οπού υπάρχει διαφάνεια και κατά καιρούς βλέπεις και εκπροσώπους από διάφορες οργανώσεις να παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο κογκρέσο, στην Ελλάδα τα λόμπι κινούνται υπογείως.
Στην Ελλάδα τα λόμπι είναι ο κολλητοί, το κόμμα, οι συνδικαλιστές και άπαντες έκτος από τον ιδιωτικό τομέα. Στην Ελλάδα λόμπι είναι το κάθε λιμόγιο που έχει πρόσβαση σε έναν υπουργό και αυτοί που λαδώνουν.
Τα Ελληνικά λόμπι περιορίζονται στο να προσπαθούν να πάρουν δημόσια έργα και να βάζουν τους κολλητούς τους σε θέσεις κλειδιά αντί να προωθούν ιδεολογία όπως οι Αμερικανοί. Τα Ελληνικά λόμπι βρίζουν όλα τα άλλα λόμπι του πλανήτη χαρακτηρίζοντας ως αντιδημοκρατικά (βέβαια το κάνει και η αριστερά αυτό) ενώ οι ίδιοι είναι αυτό που είναι αντιδημοκρατικοί.
Επειδή τα λόμπι στην Ελλάδα είναι λίγα και δεν υπάρχει ανταγωνισμός, κυριολεκτικά είναι αυτά που κάνουν κουμάντο. Διότι σε αντίθεση με την Αμερική - όπου οι διάφορες ομάδες κοντράρονται μεταξύ τους - στην Ελλάδα όλα τα λόμπι είναι αγαπημένα μεταξύ τους και άπλα το κάθε λόμπι έχει επιλέξει σε ποιο τομέα θα δραστηριοποιηθεί!!!
Η κατάληξη είναι ότι ο θεσμός του Political Advocacy groups (λόμπι) στις ΗΠΑ δουλεύει πάρα πολύ καλά και ενδυναμώνει το εκεί δημοκρατικό σύστημα.
Επειδή όμως στην Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, διότι το νομοθετικό σώμα είναι ανύπαρκτο και δεν έχει καμιά εξουσία (η βουλή για όσους δεν το κατάλαβαν), ο αριστερός τύπους στη χώρα μας έχει καταφέρει και έχει περάσει το μήνυμα ότι κάτι το δημοκρατικό (τα λόμπι δηλαδή) είναι κάτι το κακό.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια της χώρας μας και του πολιτικού μας συστήματος. Έχουμε αφήσει το κάθε κόμμα να μας κάνει ότι θέλει χωρίς οι πολίτες να μπορούν να αντιδράσουν η έστω και να εκφράσουν γνώμη.
Έχουμε καταντήσει απολίτικοι (με το δίκιο μας) ενώ η πολιτική συζήτηση και η διαφορά απόψεων στις ΗΠΑ ζει και βασιλεύει.
Η χώρα έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά όσο αναφορά τους δημοκρατικούς θεσμούς άλλα κανένας δεν το βλέπει και ακόμα χειρότερο, νομίζουν ότι θεσμοί όπως αυτοί που έχουν οι αμερικανοί, που είναι πράγματι δημοκρατικοί, δεν είναι!
Μακάρι να υπήρχαν λόμπι και εδώ και μακάρι να μπορούσαμε να επηρεάσουμε το νομοθετικό σώμα. Μακάρι να μπορούσαμε να πλαισιώσουμε μια ομάδα βουλευτών και να τους πείσουμε να προωθήσουν κάποιο νομοσχέδιο. Μακάρι να μπορούσε η πολιτική μας ομάδα να παρουσίαζε την άποψη της στην βουλή παρουσία κάποιας επιτροπής. Ακόμα καλύτερο, μακάρι να είχε την εξουσία η βουλή να παρήγαγε νομοσχέδια.
Αυτοί που λένε ότι τα λόμπι είναι κάτι το κακό και αντιδημοκρατικό καλά θα κάνουν να κοιτάξουν και να αναλύσουν το επίπεδο δημοκρατίας που έχουμε στη χώρα μας και μετά να κάνουν κριτική στους υπόλοιπους.

Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου