Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Έχει ακόμη νομιμοποίηση;

Και νέα επιβεβαίωση της φθοράς του κυβερνώντος κόμματος καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Public Issue στην “Καθημερινή της Κυριακής”

Η καθοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν ανακόπτεται παρά το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών άφησε ελπίδες για κάτι τέτοιο. 
Η αποδυνάμωση σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο είναι εμφανής σε όλους τους δείκτες και μάλιστα μέσα σ’ ένα μήνα. 
Το εκλογικό αποτέλεσμα απορροφήθηκε γρήγορα μαζί με τις εντυπώσεις. ...

Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία στην ίδια δημοσκόπηση δεν φαίνεται ότι έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. 
Είναι γεγονός ότι ροκανίζει τη διαφορά, αυξάνοντας την εκλογική της επιρροή και κλείνοντας την ψαλίδα, αλλά το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει σαφές προβάδισμα
Αυτό η Ρηγίλλης θα πρέπει να το εξετάσει σοβαρά, υπό την έννοια ότι οι εξελίξεις από τον καινούριο χρόνο, ίσως να πάρουν τέτοια τροπή, που και η ίδια ενδεχομένως δεν περιμένει. Η δύναμη των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων δεν παρουσιάζει κάτι εντυπωσιακό, ενώ το Κίνημα που ίδρυσε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει αισθητή την παρουσία του. 
Πέραν όμως αυτών των ευρημάτων, τα οποία λίγο έως πολύ τα συναντούμε και σε άλλες δημοσκοπήσεις, έχει πλέον μειωθεί σε σημαντικό βαθμό η εμπιστοσύνη του κόσμου στην Κυβέρνηση. 
Κι αυτό, παρά την υποστήριξη που απολαμβάνει από τον διεθνή παράγοντα. 
Είναι προφανές ότι η κοινή γνώμη δεν επηρεάζεται πλέον αφού αυτό που την απασχολεί δεν είναι τα «καλά λόγια» προς τον κύριο Παπανδρέου, αλλά η αγωνία για το μέλλον της
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό, αν και κατά πόσο «νομιμοποιείται» η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία να προχωρήσει σε ανατροπές όπως αυτή που επιχειρεί στα εργασιακά. 
Δηλαδή, σε ποιο βαθμό της παρέχεται το δικαίωμα να επιβάλλει το σχέδιο της σε μια κοινωνία που δεν της το προσφέρει. Κι αν τελικά προχωρήσει όπως φαίνεται, η κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση που διαθέτει-στη βάση των ποιοτικών ευρημάτων- είναι επαρκής, για να επιβάλει τη ριζική ανατροπή του μεταπολιτευτικού κοινωνικού μοντέλου; 
Αυτό θα φανεί κυρίως από την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
STATESMEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου