Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

To προφίλ της αποχής

Όπως ήταν αναμενόμενο η αποχή σε όλη την Ελλάδα, είχε το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η Ελευθεροτυπία,στις περιφέρειες τα ποσοστά της αποχής κυμάνθηκαν από 31% (ήταν το μικρότερο, στην Κρήτη) έως το 52,7% στο Β. Αιγαίο. 
Στην Περιφέρεια Αττικής σκαρφάλωσε στο 43,61%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε μεγάλες πόλεις. 
Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων έφτασε το 57,01%, στον Πειραιά ήταν 54,53%, στη Θεσσαλονίκη 45,93%, στην Καλλιθέα 50,68%, στη Νίκαια-Ρέντη το 52,03%, στην Πάτρα το 39,12%, στις Σέρρες το 40,21%.
Το αποκορύφωμα όμως της μη συμμετοχής στην ψηφοφορία εμφανίζεται στον Αγ. Ευστράτιο Λήμνου (στο 74,92% η αποχή), ενώ κατεβαίνοντας νότια, στην Κρήτη, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς εκεί σημειώνονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία.
Το προφίλ της αποχής...
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ALCO, Κώστας Παναγόπουλος,τονίζει στην "Ε", ότι από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων πριν από τις εκλογές, "μπορούμε να πούμε ότι απ' αυτούς που απείχαν φαίνεται ότι, ήταν περισσότεροι εκείνοι, που είχαν επιλέξει στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι εκείνοι που είχαν επιλέξει τη Ν.Δ."
Επίσης, σκιαγραφώντας το προφίλ, όπως τουλάχιστον δημοσκοπικά προκύπτει, αυτών που απέχουν, μιλάει για νέους ανθρώπους, και δεν εννοεί τους 18χρονους, αλλά μέχρι 35 ετών, οι οποίοι βρίσκονται σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.
Πιστεύει ότι η αποχή πλήττει όλα τα κόμματα, συγκυριακά μόνο και σε μικρή κλίμακα μπορεί να πλήξει περισσότερο κάποιο και στέκεται και ακόμη σε ένα... σημάδι των προχθεσινών εκλογών. 
Στα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που «εκτινάχθηκαν» σε σχέση με το παρελθόν. Πλησιάζει το ποσοστό τους το 10% (στις περιφέρειες) και το 5,5% (στους δήμους), όταν πάντα στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε το 2,5% με 2,6%.
 parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου