Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Διαρροές για το γερμανικό σχέδιο διάσωσης


Τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος διάσωσης υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, προβλέπει σύμφωνα με την Die Zeit το γερμανικό σχέδιο που θα κατατεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Το Βερολίνο είχε προαναγγείλει πριν από πολύ καιρό ότι θα ήταν σε θέση από τα μέσα Νοεμβρίου να καταθέσει ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων που θα προκαλούνται από υπερχρεωμένες χώρες. Επισήμως, στο ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος της διάσωσης των χωρών αυτών, η γερμανική κυβέρνηση παραπέμπει στις επαφές της με τη Γαλλία και την Κομισιόν.
Σύμφωνα, όμως, με την εφημερίδα Die Zeit και το πρακτορείο Reuters, το γερμανικό σχέδιο, που θα διαδεχθεί το 2013 τον υφιστάμενο μηχανισμό στήριξης, είναι έτοιμο. 
Φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου και τον τίτλο:
«Ένας διαρκής μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων για την ευρωζώνη».

Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο...
Το γερμανικό σχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής του ΔεκεμβρίουΠροβλέπει εξ αρχής της συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στο κόστος αναδιάρθρωσης του χρέους. Πώς; Μέσω μιας διαδικασίας που αποτελείται από δύο άξονες: Με το που θα ξεκινήσει η διαδικασία, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπερχρεωμένου κράτους, τίθεται αυτόματα σε ισχύ η επιμήκυνση του χρέους, προκειμένου η εν λόγω χώρα να κερδίσει χρόνο.

Στη συνέχεια και εάν είναι απαραίτητο ορίζεται ένας διαπραγματευτής, ο οποίος συγκαλεί συνέλευση των πιστωτών για να αναλύσουν την κατάσταση. Για τα επόμενα βήματα αποφασίζουν ομόφωνα οι χώρες μέλη της ευρωζώνης, ερήμην όμως της υπερχρεωμένης χώρας, σύμφωνα πάντα με την Die Zeit. Σε ένα πρώτο βήμα εξετάζεται εάν επαρκεί μια επιπλέον παράταση των οφειλών, η οποία υπό προϋποθέσεις θα συνοδεύεται από ενέσεις ρευστότητας. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε επιφορτίζεται ο διαπραγματευτής να προχωρήσει με τους πιστωτές στην συγκρότηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Και εδώ προβλέπεται το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι πιστωτές από ένα ποσοστό των χρημάτων τους, από τόκους ή ακόμη και από τα κεφάλαια τους (Haircut) και να τους δοθούν νέες εγγυήσεις. Για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, προβλέπεται η έκδοση ομολόγων ευρωζώνης με «ρήτρα συλλογικής δράσης» (Collective action clauses), τα οποία θα προβλέπουν το «κούρεμα». Προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι να να κινδυνεύει το ευρώ και η χώρα να έχει αποκοπεί από τις αγορές. Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία θα υποστηρίξει ότι για την υιοθέτηση του εν λόγω μηχανισμού θα απαιτηθεί περιορισμένη τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ανησυχία Μέρκελ για το ευρώ
Την ανησυχία της ότι το ευρώ απειλείται εξέφρασε την Τρίτη η Ανγκελα Μέρκελ αφότου το Δουβλίνο προσέφυγε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα συνεχίζει να ζητεί σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η κ. Μέρκελ επέμεινε εξάλλου ότι οι ιδιώτες δανειστές θα πρέπει να συμμετέχουν στο μηχανισμό στήριξης.
ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου