Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ακούει ή κωφεύει το Μαξίμου;

KASTANIDIS_783943291.jpg
Πρώτα ακούσαμε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη διακαναλική του συνέντευξη την έκφραση "επαχθείς όροι του μνημονίου", γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να περάσει, όταν η βασική και σταθερή άποψη των κυβερνητικών στελεχών συμπυκνωνόταν μέχρι πρόσφατα στο "όσα προβλέπει το μνημόνιο είναι πολύ σκληρά αλλά αναγκαία και στη σωστή κατεύθυνση";
Οιαδήποτε κριτική, απ' όπου κι αν προερχόταν, γύρω από την αποτελεσματικότητα ή την ορθότητα κάποιων όρων του μνημονίου, προσέκρουε στην κάθετη άρνηση οιασδήποτε συζήτησης με το...
αφοπλιστικό επιχείρημα "δεν υπάρχει άλλη συνταγή".
Λες και υπήρξε ποτέ στην ιστορία του ΔΝΤ αλλά και των ευρωπαϊκών φορέων Κομισιόν και ΕΚΤ ανάλογο προηγούμενο με το ελληνικό πρόβλημα ή είχε ποτέ εφαρμοστεί σε άλλη οικονομία η αλάνθαστη συνταγή!
Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, δύο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν είναι τυχαία. Ο υπουργός είχε ταχθεί σε "νεκρό" χρόνο υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, πρόταση την οποία είχε απορρίψει το Μαξίμου.
Χθες, παρότι υπερασπίστηκε με σθένος το εκλογικό αποτέλεσμα και την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της, είπε ευθέως τη γνώμη του για το δέον γενέσθαι μιλώντας για επιμήκυνση του χρόνου μείωσης του ελλείμματος, για να μη βρεθούμε στη δίνη μιας ύφεσης, από την οποία μια οικονομία σαν την ελληνική δεν θα βγει καθόλου εύκολα.
Ηπιότεροι ρυθμοί
Τι είπε ο Χ.Καστανίδης στον Real FM; "Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου για τη μείωση του ελλείμματος είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο", ενώ έκανε λόγο για "εμμονή της Ευρώπης και όχι του ΔΝΤ" για μείωση του ελλείμματος μέχρι το 2013, κάτι που, όπως τόνισε, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. "Όσο πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε", είπε ο Χ. Καστανίδης και έχει δίκιο.
Δεν είναι ο μόνος υπουργός που συζητά την ανάγκη διορθωτικών -στην πραγματικότητα- κινήσεων, καθώς μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του μνημονίου βασικοί πυλώνες της πολιτικής του δείχνουν να έχουν αποτύχει στην πράξη: ύφεση στο 4%, στασιμοπληθωρισμός στο 5,2%, υστέρηση των εσόδων κατά 2 δισ., μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 9,6%.
Κοινώς αυτό που κορυφαίοι ξένοι οικονομολόγοι έχουν πει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή δεν βγαίνουν οι αριθμοί και ότι η Ελλάδα το 2013 δεν θα μπορέσει να αποφύγει είτε την αναδιαπραγμάτευση του χρέους της είτε στην καλύτερη περίπτωση την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, ειπώθηκε και από ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Αλλωστε να θυμίσουμε ότι μερικές εβδομάδες πριν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος είχε μιλήσει για αναδιάρθρωση του χρέους, προοπτική την οποία δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε, καθώς όπως είπε μπορεί να την επιδιώξει η κυβέρνηση ή αν της προταθεί να μην την αποτρέψει.
Η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις Καστανίδη ήταν η γνωστή "δυσφορία", διότι μίλησε ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών επαναφέροντας το μνημόνιο στην ατζέντα, διότι έδωσε "πάτημα" στη ΝΔ να ξιφουλκήσει κατά της κυβέρνησης, διότι αμφισβήτησε την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική κτλ.
Κοινώς ενοχλήθηκε για... κομματικούς λόγους, κάτι που δεν φάνηκε να επηρεάζει στο ελάχιστο τον Χ. Καστανίδη. Το βράδυ επανέλαβε τις θέσεις του μιλώντας τον Alter επεξηγώντας τα όσα είπε το πρωί και επέμεινε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου.
Η πολιτική διάσταση
Το ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν είναι αν ο υπουργός -με ή χωρίς τη συγκατάθεση του Μαξίμου- παραβίασε ανοιχτές θύρες, αν δηλαδή είπε πρώτος αυτό που θα γίνει αύριο επίσημη κυβερνητική θέση. Διαφορετικά είναι φανερό ότι παραβίασε το μέχρι τώρα "ταμπού" τής κατά γράμμα τήρησης των όρων του μνημονίου, εκφράζοντας και άλλα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Από την πλευρά της η ΝΔ αντέδρασε με μια οξεία δήλωση του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου: "Όταν η ίδια η κυβέρνηση -έστω και αργοπορημένα- διαπιστώνει τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του μνημονίου, γιατί κατηγορεί τη ΝΔ, που ζήτησε από τον ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα για την καταδίκη αυτής της πολιτικής και για την ανάγκη να αλλάξουμε αμέσως πορεία;".
Το πολιτικό θέμα, το οποίο μπορεί να προκύψει στο άμεσο μέλλον, είναι πώς θα αντιδράσει η ΝΔ αν πράγματι κληθεί να "βάλει πλάτη" σε μια επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. Κι αυτό διότι πέραν της "δικαίωσης" της θέσης της για άλλο μείγμα πολιτικής -την οποία ασφαλώς και θα επικαλεστεί- θα κληθεί εκ των πραγμάτων να τοποθετηθεί εποικοδομητικά και όχι κάθετα επικριτικά.
Αυτό άλλωστε θα περιμένουν και οι πολίτες που θα κοιτούν με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη την εναλλακτική της πρόταση, την τόσο "απαξιωμένη" από την κυβερνητική προπαγάνδα, που "κόλλησε" στον μηδενισμό του ελλείμματος.
Αν πάλι αποδειχθεί ότι ο Χ. Καστανίδης απλά διαφοροποιήθηκε, τότε η ΝΔ πρέπει να συνυπολογίσει ότι δεν είναι και δεν θα παραμείνει "μόνος" και ότι στο άμεσο μέλλον θα ασκηθούν πιέσεις στο Μαξίμου για αλλαγή πολιτικής σε συγκεκριμένους τομείς.
Πηγή: 
MAKEDONIA Της Μαριάνας Πυργιώτη
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου