Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Focus: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο

Στα όριά της έχει φτάσει η Ελλάδα, η οποία έχει κάνει τελικά περισσότερα τεχνάσματα σχετικά με το χρέος απ’ ό, τι μέχρι πρότινος θεωρούνταν, υπογραμμίζει το περιοδικό Focus, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως η Ε.Ε. μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει πρόσθετα μέτρα λιτότητας από τη χώρα.
Με το σύνθημα «Ξαναβγάζουμε τα τασάκια», σε μια διαμαρτυρία απελπισίας, οι ιδιοκτήτες από καφετέριες και ταβέρνες ανέχονται το τελευταίο διάστημα το κάπνισμα των πελατών τους. 
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έχει επιβληθεί καθολική απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους δημοσίους χώρους, κάτι που έκανε τη ζωή των ιδιοκτητών ακόμη πιο...
δύσκολη. Η πελατεία είχε μειωθεί ήδη κατά το ένα τρίτο από τη στιγμή που η κυβέρνηση της χώρας εφάρμοσε πολιτική λιτότητας -με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων- με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Ο νέος νόμος εντείνει τις ανησυχίες τους: Περισσότερο από το 40% του ελληνικού πληθυσμού είναι καπνιστές. Μία σχετική απαγόρευση δεν εξυπηρετεί καθόλου τους ιδιοκτήτες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, είναι απίθανο να επηρεαστεί από τις διαμαρτυρίες τους, σημειώνει το περιοδικό. 
Ξεπέρασε, άλλωστε, τους αποκλεισμούς δρόμων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων, καθώς και απεργίες των εργαζομένων στον ΟΣΕ και της ΑΔΕΔΥ. 
Όλες οι παραπάνω κινητοποιήσεις δεν απέφεραν τίποτα.
Απτόητος, ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά του. Τα έσοδα του κράτους δεν εμφανίζουν όσο μεγάλη αύξηση αναμενόταν, αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε κατά τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους κατά 31,1%. 
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα μειώθηκε από 23,5 σε 16,2 δισ. ευρώ. Στόχος του Μνημονίου ήταν μία μείωση της τάξης του 27%.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι όλα μέχρι στιγμής κυλούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, είναι πιθανόν ο Παπανδρέου να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα.  
Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τα εκ νέου επεξεργασμένα στοιχεία για το έλλειμμα από το 2006 μέχρι και το 2009 και, όπως διαφαίνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν τελικά ακόμη υψηλότερο απ’ ό, τι θεωρούνταν. Το έλλειμμα ανέρχεται επισήμως στο 13,6% του ΑΕΠ. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρεται, όμως, να έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα για το εν λόγω έτος ανέρχεται στο 15,4% του ΑΕΠ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι μπορεί να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς δεν πρόκειται απλώς για μία διόρθωση παλαιών στοιχείων, αλλά ενδέχεται να ξανακαταχωριστούν τα χρέη της χώρας, όπως αυτά των κρατικών νοσοκομείων. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει και τον υπολογισμό του ελλείμματος για το τρέχον έτος. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ποσοστό 0,4% μέχρι 0,6% του ΑΕΠ.
«Σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μπορεί να μην πετύχει το στόχο για το 2010», τονίζει ο Christoph Weil από την Commerzbank. «Τα παραπάνω συμπαρασύρουν και το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο αντί για 115% επί του ΑΕΠ για το 2009, ανέρχεται μάλλον μεταξύ 124% και 126%. Αυτό σημαίνει ότι το μελλοντικό επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο απ’ ό, τι σήμερα».
Το Focus υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν αντέχει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αφού όσα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής έχουν ήδη αφήσει σαφή ίχνη. Η καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 κατά 6,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,8%. 
Σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει για το 2010 ύφεση της τάξης του 4%. Η ανεργία βρίσκεται, εντωμεταξύ, στο 12,2%, ήτοι 3% παραπάνω από πέρσι. Η κυβέρνηση φοβάται ότι η ανεργία θα μπορούσε το 2011 να φτάσει και στο 14,5%.
Οι οικονομικές προοπτικές για το 2011 δεν είναι ευοίωνες. 
Η Ελλάδα απειλείται από την τρίτη συνεχόμενη χρονιά με ύφεση (-2,6% για το τρέχον έτος). Για να μπορέσει η κυβέρνηση να μειώσει το έλλειμμα στο 7% (στόχος Μνημονίου), θα πρέπει να πετύχει μείωση τουλάχιστον κατά 2,5% του ΑΕΠ. 
Μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζονται για το ερχόμενο έτος είναι μία νέα μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η οποία θα μειώσει τον αριθμό των εξαιρέσεων, καθώς και μία εισφορά για τα αυθαίρετα. 
Εάν στη χώρα επιβληθούν πρόσθετα μέτρα, η οικονομική κατάσταση θα οξυνθεί περαιτέρω. Ενδέχεται μάλιστα να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις. 
 TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου