Γράφει ο καθηγητής Χρίστος Γουδής
Κάτω από το βάρος των περιστάσεων, αρχίζω με μία γενικώτερη αλλά επιβεβλημένη επισήμανση.
Κάτω από το βάρος των περιστάσεων, αρχίζω με μία γενικώτερη αλλά επιβεβλημένη επισήμανση.
Την όποια ανάλυσή μας δεν θα πρέπει να επισκιάζει η ψυχολογική άρνηση της πραγματικότητας, γιατί τότε θα βλέπουμε θολά τα πράγματα, και θολή και άκαρπη θα είναι η αντιμετώπισή τους.
Επί της βαθύτερης ουσίας του προβλήματος, με όρους πραγματικής, και όχι εικονικής, πραγματικότητος, η λύση της ελλαδικής κρίσεως δεν περνά μέσα από το ψευδοδίλημμα: Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο. Για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ υπάρχει Μνημόνιο (με ότι αυτό συνεπάγεται), δεν υπάρχει Αντιμνημόνιο παρά μόνο ως καταφύγιο οργής και αγανάκτησης στον χώρο του φαντασιακού.
Αντιμνημόνιο στον χώρο του πραγματικού σημαίνει: ...
άρνηση πληρωμής του δημοσίου χρέους, εξωτερικού και εσωτερικού, με συνακόλουθη την αδυναμία του όποιου εξωτερικού δανεισμού (κανείς πλέον δεν δανείζει σε κάποιον που αρνείται εξ ορισμού να του αποπληρώσει το χρέος),
δέσμευση των καταθέσεων των πολιτών από τις ελληνικές τράπεζες ως αντίβαρο του χρέους του ελληνικού δημοσίου προς αυτές,
έξοδος από το ευρώ, και πιθανώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση,
επάνοδος στην δραχμή, με στόχο την δυνατότητα εκτύπωσης (πληθωριστικού) νομίσματος, και συνακόλουθα δραματική υποτίμηση της δραχμής, για να καταστούν φθηνότερες σε διεθνές επίπεδο και άρα μεγαλύτερες οι εξαγωγές μας (ποιών προϊόντων άραγε;), με αποτέλεσμα όμως την δραματική άνοδο των τιμών όλων των εισαγόμενων βιομηχανικών και μεταβιομηχανικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που τόσο έχουμε ανάγκη για την άμυνα της πατρίδας μας).
Αποτέλεσμα: αποκοπή από την δυναμική της Ευρώπης (και άρα επιλογή μιας τριτοκοσμικής πορείας), φτώχεια, ανεργία, υπερπληθωρισμός, κοινωνική αναταραχή μεγάλης κλίμακος, με ενδεχόμενη εξέγερση και των πολυπληθών αλλογενών στοιχείων, με άλλα λόγια μια χαοτική, ευάλωτη και εύθραυστη Ελλάδα, ανοικτή στον εθνικό της κατακερματισμό από εξωτερικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν τον διαμελισμό της.
Συμπερασματικά, η μόνη πρακτική λύση είναι η «μνημονιακή» ως φάση μετάβασης σε διαφορετικό, οικονομικότερο, τρόπο ζωής, και διαφορετική, εθνική και ελληνοκεντρική, πορεία πλεύσεως.
Όχι διότι θα κατορθώσουμε με τον τρόπο αυτό να αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος μας, που συνεχώς θα αυξάνεται, αλλά γιατί, αποδεχόμενοι σταδιακά την αναγκαιότητα ενός νέου οικονομικότερου – και βαθύτερα ελληνικότερου – τρόπου ζωής θα αποκτήσουμε σύντομα την διεθνή αξιοπιστία, απαραίτητη προϋπόθεση για να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους και τον χρόνο της αποπληρωμής του.
Το ερώτημα για τον δικό μας πατριωτικό χώρο είναι: γιατί δεν αφέθηκε η κυβέρνηση μόνη της να επωμισθεί την ευθύνη τής επιλογής της, στην οποία μόνη της οδηγήθηκε (ή μάς οδήγησε);
Πέραν όμως της πολιτικής ευθύνης, την οποία ουδείς πραγματικός πατριώτης είχε δικαίωμα να αποποιηθεί μπροστά σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή για την πορεία του έθνους, θυμηθείτε ότι η ψήφιση τού Μνημονίου από την Βουλή γίνονταν σε ένα περιβάλλον λαϊκής εξέγερσης, κατά την οποία θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα. Στην εκδήλωση της μαζικής λαϊκής οργής συμμετείχαν, πέραν του αριστερού κορμού της διαδήλωσης, και τμήματα ακτιβιστών του ευρύτερου πατριωτικού χώρου που, κραδαίνοντας ελληνικές σημαίες, επιχειρούσαν και αυτά την εισβολή και κατάλυση του Κοινοβουλίου.
Η στάση μας απέτρεψε την περαιτέρω συμμετοχή τους σε μια τυφλή εξέγερση που μόνο καλό δεν θα έκανε στην πατρίδα μας. Η κατάληξη μιας ευρείας λαϊκής εξέγερσης θα είχε ως αποτέλεσμα ή μια αδιέξοδη, χαώδη λαοκρατική περίοδο με απρόβλεπτες συνέπειες για την εθνική μας ασφάλεια και ακεραιότητα ή – το πιθανότερο – μια βίαια καταστολή της και συνακόλουθα μια μονιμότερη εγκαθίδρυση ενός κυβερνητικού καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, αποκλίνοντος από τους δημοκρατικούς θεσμούς, με εξίσου καταστροφικές συνέπειες για την χώρα.
Η Ελλάδα χρειάζεται πράγματι μια επανάσταση, αλλά αυτή θα πρέπει να επισυμβεί μέσα απο καταλυτικές πολιτικές δράσεις που θα διασφαλίζουν την δημοκρατική συνέχεια του καθεστώτος της.
citypress-gr
Τα επιχειρήματα του κυρίου καθηγητή είναι πολύ σωστά τοποθετημένα και όντως φαίνονται να έχουν λογική βάση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτηρίζονται όμως σε μερικές υποθέσεις που μπορεί να μην ισχύουν.
Υπόθεση Α) ήταν μοιραίο να φτάσουμε στο μνημόνιο μια που κανείς πλέον δεν μας δανείζει.
- Σωστά μόνο που τα spread αυξήθηκαν 6 μήνες αφού ανέλαβε η νέα εξουσία. Εκ του αποτελέσματος απέτυχαν μέσα σε 6 μήνες, μεγάλο κατά εμένα διάστημα, να μας εμπιστευτούν οι αγορές.
Υπόθεση Β) από τη στιγμή που ζητάμε στήριξη είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε κάθε όρο που μας επιβάλλουν.
- Τελείως παράλογο. Όσο δύσκολη και αν είναι η θέση σου πάντα μπορείς να διαπραγματευτείς κάτι. Κάποιο όπλο θα έχεις. Ποιο όπλο θα ήταν αυτό;
...το ενδεχόμενο πτώχευσης που θα τίναζε τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική.
Με το δίλημμα μνημόνιο ή καταστροφή μπορούν να μας επιβάλλουν τα πάντα. Και 400 ευρώ να πάει ο μισθός θα μας λένε οτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Ποιος θα καθορίσει τα όρια;
Υπόθεση Γ) Η πρόταση που μας προσφέρει το μνημόνιο είναι καλύτερη από την προοπτική της χρεοκοπίας.
- Αυτό είναι αλήθεια υποθετικό ερώτημα και δύσκολο να εκτιμηθεί. Θέλω να τονίσω όμως εδώ γιατι το ξεχνάμε πως τα χρήματα δε μας τα χάρισαν αλλά μας τα δάνεισαν και μάλιστα σε υψηλότερο επιτόκιο. Πιθανό δηλαδή η χρεοκοπία που αποφύγαμε με το σωτήριο μνημόνιο να έρθει πολύ πιο δριμύτερη τα επόμενα χρόνια. Η διαφορά είναι οτι θα μας βρει φτωχότερους. Η προοπτική αυτή πρέπει να εκτιμηθεί αρκετά σοβαρά. Δηλαδή σε βάθος χρόνου (10 15 χρόνια για παράδειγμα) σε ποια θέση θα ήταν η Ελλάδα ακολουθώντας τους 2 διαφορετικούς δρόμους. Μη ξεχνάμε πως σήμερα μας ζητείται ουσιαστικά να καταστρέψουμε μόνη μας την οικονομία.
Υ.Γ. Προσωπικά δε νομίζω να χρεοκοπήσουμε ποτέ και υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Θα εξηγήσω μερικούς τρόπους. Αφού δεχθήκαμε τη μείωση μισθών και την απόγνωση που έφερε σε πολλούς συμπολίτες μας μπορούμε και να απολύσουμε αρκετούς για να αποφύγουμε νέα βάρη. Μπορούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο το δημόσιο , έτσι και αλλιώς δεν εξυπηρετεί, μπορούμε να σταματήσουμε τα τραίνα, υπάρχουν και τα αυτοκίνητα, μπορούμε να κλείσουμε τα σχολεία, υπάρχουν και τα φροντιστήρια. Σύνταξή στα 65 υπερβολικό, ένα επίδομα όταν δε σε βαστούν τα πόδια σου θα ήταν αρκετό. Υπάρχουν και άλλες λύσεις και θα βρεθούν με τον καιρό....Ελπίζω να καταλάβατε οτι μιλώ ειρωνικά.
Φυσικά ο κ. Γουδής θεωρεί δεδομένο ότι οι ευρείες λαϊκές εξεγέρσεις οδηγούν σε χαώδεις λαοκρατικές περιόδους με απρόβλεπτες συνέπειες , ξεχνώντας ότι το αίμα ευρειών λαϊκών εξεγέρσεων έφερε τη δημοκρατία στην Ευρώπη και τη δυνατότητα στον καθένα να λέει τη γνώμη του και να προπαγανδίζει φυσικά τον πολιτικό του χώρο. Προφανώς του είναι πολύ βολική η «δημοκρατική συνέχεια του καθεστώτος της Ελλάδας» (διότι ορθώς, περί καθεστώτος πρόκειται) για να πληγεί από τη φυσική αντίδραση του λαού στην εκμετάλλευση και τη διαχρονική λαχτάρα του για αξιοπρέπεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή