Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το… γονίδιο του παλαιού ΠΑΣΟΚ

Παρατηρώ με προσοχή, τόσο ως επιχειρηματίας όσο και ως κομματικό στέλεχος, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση, προσπαθώντας έτσι να αποκωδικοποιήσω το DNA της και να κατανοήσω το λόγο της προφανούς αδυναμίας της να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στη χώρα.
Δεν πιστεύω, βέβαια, ότι το πρόβλημα συνίσταται στις ικανότητες των επιμέρους προσώπων.
Αντίθετα, θεωρώ ότι κυρίως η πολιτική προσέγγιση των θεμάτων γίνεται από την πλευρά τους από λάθος οπτική γωνία, ή αν θέλετε, από μία γωνία που παραπέμπει στη δεκαετία του ’80.
Άλλωστε, ο κορμός της Κυβερνητικής ομάδος συγκροτείται από ...
πολιτικούς που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους στις Κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόκειται για πρώην νομάρχες, γενικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών και υφυπουργούς, οι οποίοι γαλουχήθηκαν πολιτικά την εποχή των εποπτικών συμβουλίων για τη βιομηχανία και της περιβόητης μάχης της ντομάτας (εναντίον των μεσαζόντων).  
Ήταν τα χρόνια που η ανάπτυξη βασίσθηκε πλήρως στα δανεικά, στην κατανάλωση και στη διόγκωση του δημόσιου τομέα και των συντεχνιών, ενώ η επιχειρηματικότητα αποτελούσε «αμάρτημα».
Δεν μπορεί, λοιπόν, να έχουμε σήμερα την απαίτηση, οι ίδιοι άνθρωποι να ενστερνίζονται τη βασική αρχή που θέλει την επιχειρηματικότητα και όχι το δημόσιο και τον κρατισμό να αποτελούν το όχημα της εξόδου από την κρίση και ταυτόχρονα να μην υιοθετούν πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτές του Μνημονίου, οι οποίες αποτελούν μια ακραία έκφραση του κρατισμού, σε αντίθεση με τις πολιτικές ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Δεν είναι δυνατόν επίσης, να τους ζητούμε να προχωρήσουν σε μειώσεις φόρων προς τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη, όταν θεωρούν ότι ενεργώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση, ουσιαστικά εξισορροπούν τα επώδυνα μέτρα προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό βαθαίνουν την ύφεση και θα αναγκασθούν σε λίγο διάστημα να πάρουν ακόμη χειρότερα μέτρα.
Ιδεολογικό, λοιπόν, είναι το θέμα και όχι ζήτημα ικανοτήτων και η διαπίστωση αυτή κάνει το πρόβλημα ακόμη οξύτερο.
Προς επιβεβαίωση μάλιστα των ανωτέρω, παραθέτω τη φράση του Πρωθυπουργού από την ομιλία του της Κυριακής στη Λάρισα, όπως ακριβώς την άκουσα: «Είναι σοσιαλιστική μας δέσμευση να μεταφέρουμε τα βάρη εκεί όπου υπάρχει πλούτος», είπε, ή όπως θα συμπλήρωνα «εκεί όπου νομίζουμε ότι υπάρχει πλούτος, δηλαδή στις επιχειρήσεις, στη μεσαία τάξη και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου». Καμία αναφορά στην ανάγκη να παράξουμε πλούτο και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί η ανεργία, να υπάρχει κοινωνικό μέρισμα και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των βαρών.
Τέλος, με την ίδια νοοτροπία «πολιτικά μεγαλωμένος», ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε από το ΕΒΕΑ ότι «οι επιχειρηματίες οφείλουν να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης» ενώ θα έπρεπε να δηλώσει ότι «η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι επιχειρηματίες».
Με όλα αυτά, είναι να μην πιστεύω ότι το παλαιό ΠΑΣΟΚ έχει στο DNA της η Κυβέρνηση;
ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

O Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου