Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ο Γιώργος, το μνημόνιο και… η συγκυβέρνηση


Σενάρια συγκυβέρνησης των… προθύμων για τη συνέχεια εφαρμογής του μνημονίου άρχισαν από χθες να «φουντώνουν» στους οικονομικούς κύκλους της χώρας, ενώ Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φραγκφούρτη παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα, καθώς, όπως έχει αποκαλύψει έγκαιρα το S10” η ανησυχία πλέον για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου δεν εστιάζεται πρωτίστους στους οικονομικούς δείκτες, αλλά στους… δείκτες πολιτικής σταθερότητας.
Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, φαίνεται αποφασισμένος να πολιτικοποιήσει… σκληρά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα στέλνει στο εσωτερικό της χώρας και στους διεθνείς πιστωτές μηνύματα μερικής χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής... («στοπ» σε νέες επιβαρύνσεις των ασθενέστερων, δεσμεύσεις για έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους κ.ο.κ.).
Υπό το φόβο μιας «χαλαρής» ψήφου στις 7 Νοεμβρίου, που μπορεί να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο, δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα γενικευμένης έκφρασης διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική, πληροφορίες του “S10” αναφέρουν, ότι ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος στη σημερινή, έκτακτη, διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει να θέσει το δίλημμα «ψήφος υπέρ του μνημονίου, ή προσφυγή σε εθνικές εκλογές».
Ο Πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, θα προσέξει ιδιαίτερα τις διατυπώσεις του, ώστε να μη δεσμευθεί κατηγορηματικά για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν το ΠΑΣΟΚ αποτύχει στις προσεχείς εκλογές, αλλά από το λόγο του θα φροντίσει να καταστήσει σαφές, ότι μια ψήφος σοβαρής αποδοκιμασίας της ασκούμενης πολιτικής θα αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για εθνικές εκλογές.
Άλλωστε, ο Πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αυτό ακριβώς υπαινίχθηκε, στο άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα της Κυριακής»: «Σήμερα, βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε, είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη ως σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε, ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού», έγραψε ο Πρωθυπουργός.
Πολλοί στο ΠΑΣΟΚ ξενίζονται από την ξαφνική στροφή του κ. Παπανδρέου σε πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών με σκληρά διλήμματα στους ψηφοφόρους, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μια απόφαση που λήφθηκε σε στενό κύκλο συνεργατών του Πρωθυπουργού, χωρίς να συζητηθεί ευρύτερα στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι πρώτος στόχος του Πρωθυπουργού είναι, πιθανότατα, να «σφίξει τα λουριά» στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, που εμφανίζει έντονη κόπωση, αποσυσπείρωση και «φλερτάρει» με ανεξάρτητες, «αντιμνημονιακές» υποψηφιότητες, ενώ τα κορυφαία στελέχη είναι εμφανές ότι αρνούνται να… πάρουν τα όπλα για τη μάχη των εκλογών.
Ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις του Πρωθυπουργού, όμως, γεγονός είναι ότι, έξι μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του μνημονίου και ένα χρόνο μετά την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης, αρχίζει να διαγράφεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο νέων εθνικών εκλογών. Οικονομικοί παράγοντες τονίζουν στο “S10”, ότι δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται η διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού σκηνικού, όπου μια πολυκομματική κυβέρνηση θα κληθεί να βγάλει τα… κάστανα του μνημονίου από την φωτιά -δεν είναι τυχαίο, ασφαλώς, ότι μέσα στον Νοέμβριο σπεύδει και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ανακοινώσει την ίδρυση του δικού της κόμματος.
Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, μια επίσπευση των εθνικών εκλογών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε μια αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πιθανότατα θα παρέμενε πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς ποσοστό που να του παρέχει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ η Ν.Δ. θα ήταν σαφώς αποδυναμωμένη, ακόμη και σε σχέση με τα χαμηλά ποσοστά του περασμένου Οκτωβρίου. Ένα αποτέλεσμα με αυτά τα χαρακτηριστικά αναπόφευκτα θα οδηγούσε (αφού πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών) σε σχηματισμό ενός κυβερνητικού σχήματος με Πρωθυπουργό και πάλι τον κ. Παπανδρέου και με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν δείξει… προθυμία στην εφαρμογή του μνημονίου, δηλαδή του ΛΑΟΣ και του κόμματος της κ. Μπακογιάννη, εφόσον αυτό βέβαια καταφέρει με την πρώτη να μπει στη Βουλή.
Αναμφίβολα, η είσοδος της χώρας σε μια νέα περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας δεν ήταν το καλύτερο σενάριο για τις δυνάμεις της τρόικας, που προσέβλεπαν σε μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ικανή να εφαρμόσει το μνημόνιο χωρίς ενδιάμεσες… εκλογικές στάσεις. Όμως, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτερα από όσο περίμεναν όσοι χάραξαν την οικονομική στρατηγική της επόμενης τριετίας, η τρόικα δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει το πείραμα του μνημονίου με όποια κυβέρνηση βρίσκεται στην Αθήνα το 2011…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου