Μια ενδιαφέρουσα πρόταση ακούστηκε στο κατά τα άλλα ανούσιο τριήμερο συνέδριο με τα «εργαστήρια» του ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση κατατέθηκε από μία δημοσιογράφο μέλος του Κινήματος και στόχο είχε να μπει αμέσως τάξη στο χάος από τις χιλιάδες αιτήσεις αγροτών που ξαφνικά αποφάσισαν να παρατήσουν τις αγροτικές εργασίες και να παράξουν ηλεκτρικό ρεύμα με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Η πρόταση είναι απλή: Να σταματήσει τώρα το παζάρι των αιτήσεων και των εγκρίσεων και να τεθούν δύο απλά κριτήρια επιλογής:
1. Όποιος θέλει να πάρει άδεια πρέπει εντός των 5 ημερών να έχει προσκομίσει έγκριση χρηματοδότησης της επένδυσής του από μια τράπεζα.
2. Πρέπει να είναι κατ’ επάγγελμα αγρότης τα τελευταία 8 χρόνια και να αποκλειστεί από την αγορά (πώληση) αγροτικών προϊόντων για τα επόμενα 15 χρόνια.
- Επιταχύνεται η διαδικασία ώστε να ξεκινήσει –επιτέλους μία!- σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα, να κινηθεί χρήμα και προϊόντα που θα τονώσουν την οικονομία της Περιφέρειας.
- Δεύτερον αφήνουν στις τράπεζες την επιλογή. Οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τα κομματικά γραφεία, και την ΠΑΣΕΓΕΣ ποιοι αγρότες έχουν τη δυνατότητα, τη θέληση και την ικανότητα να ασχοληθούν σοβαρά και αποτελεσματικά με την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο για τα επόμενα χρόνια…
Η εγγυημένη απόδοση των επενδύσεων σε βάθος 20ετίας, σε συνδυασμό και με την ανταπόκριση των τραπεζών για δάνεια που περιορίζουν την ίδια συμμετοχή σε ποσοστό 10-15% για τον ίδιο ακριβώς λόγο, έχουν προκαλέσει αυτή την αγροτική φρενίτιδα στις αιτήσεις για φωτοβολταϊκά. Οι αιτήσεις αυτές ωστόσο πρέπει να αξιολογηθούν οικονομοτεχνικά από επαγγελματίες αναλυτές και όχι από κομματικά στελέχη. Η εγγυημένη τιμή στα 450 ευρώ τη μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά διασφαλίζει για τους αγρότες μικροεπενδυτές απόδοση 15%.
Οι τράπεζες μπορούν να αξιολογήσουν ποιοι αγρότες μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για τα επόμενα 20 χρόνια και ποιοι απλώς καιροσκοπούν… Οι τράπεζες αυτή την εποχή χορηγούν δάνεια σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο, με επιτόκιο στα επίπεδα του 8-9%, κυμαινόμενο ή σταθερό.
Ορισμένες τράπεζες χρηματοδοτούν έως και το 100% της επένδυσης των φωτοβολταϊκών με διάρκεια αποπληρωμής έως και τα 25 χρόνια. Προφανώς υπάρχουν και πιο φθηνά δάνεια εφόσον οι αγρότες προσκομίσουν εγγυήσεις ή άλλα ενέχυρα τα οποία μόνον οι τράπεζες μπορούν να αξιολογήσουν… Επιπλέον τα δάνεια συνδυάζονται και με προγράμματα ασφάλισης με πλήρη κάλυψη για υλικές ζημιές που θα υποστούν οι φωτοβολταικές εγκαταστάσεις από κινδύνους όπως σεισμός, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλάζι, χιόνι, παγετός κ.ά...
Χ. Ν. Κώνστας
Πρέπει να δούμε που οφείλεται το χάος. Μήπως οφείλεται σε κάποιους που δεν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία ως έχει και έχουν ισχυρά κότσια ώστε να βάζουν τρικλοποδιές. Μήπως ευθύνες έχουν και οι τράπεζες που το άρθρο ζητά να δώσουν λύση;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπε: http://proslalia.blogspot.com/2010/09/blog-post_03.html