Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Παραλίες, θάλασσες και βουνά της Μακεδονίας στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Όταν έγραφε η Voria.gr – πριν από καιρό – ότι θα μας... «αγοράσουν» οι Καταριανοί, κάποιοι χαμογελούσαν.
Από χθες που η Ελλάδα υπέγραψε ακόμη ένα... μνημόνιο – αυτή τη φορά ενοικίασης και όχι δανεισμού – τα χαμόγελα πάγωσαν. Αντ’ αυτών άρχισαν οι συζητήσεις για το τι και το πού θα «πουλήσουμε»...
Εκτός από τα ανεκμετάλλευτα οικόπεδα της Αττικής – που πάντα έχουν προτεραιότητα – υπάρχουν κι άλλα ευήλια και ευάερα στην «υποβαθμισμένη» περιφέρεια, τα οποία θα «αξιοποιήσουν» για το καλό της. Αρκετά εξ αυτών έχουν εγκαταλελειμμένους στρατώνες, μισογκρεμισμένες αποθήκες, παράνομα ναυπηγεία μικροσκαφών, αυθαίρετες περιφράξεις αιγιαλού κι άλλα πολλά και ...ελληνικά, όπως ακριβώς το Ελληνικό που πωλείται.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, παρά τις εξαγγελίες της υπουργού Μπιρμπίλη, το ενδιαφέρον των περισσοτέρων μεγάλων «επενδυτών», αγνώστων λοιπών στοιχείων, ήταν πάντα στραμμένο στις εξής περιοχές: Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ειδικά τώρα που φεύγει για Σίνδο. Στο θαλάσσιο κοινό μέτωπο Θεσσαλονίκης - Καλαμαριάς - Πυλαίας, που «καταλαμβάνεται» σε αρκετά σημεία του από κάθε είδους παράνομη ή νόμιμη δουλειά και αθλητική ή ψυχαγωγική δραστηριότητα!

Επίσης υπάρχουν πάντα τα Βυρσοδεψεία, που αναπλάθονται – λέμε τώρα – και βρίσκονται δίπλα στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας – πάλι λέμε τώρα – όπου μπορεί να κατασκευαστούν άμεσα μαρίνες ή υδατοδρόμια υψηλών αξιώσεων.

Όπως μαθαίνω από συνεργάτες του υπουργού Επενδύσεων, τα καλά φιλέτα προς ενοικίαση ή... παραχώρηση τα «περπατάνε» ήδη εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά την αξία τους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η απόφαση να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο σε μία από τις αποθήκες του λιμανιού δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Αντιθέτως τα μέλη της κυβέρνησης, που δεν ήξεραν για τη στρατηγική θέση του χώρου, έμαθαν και είναι σίγουρο ότι θα συναινέσουν μετά χαράς σε μια περαιτέρω ανάπτυξή του, έστω κι αν επί των ημερών της Ν.Δ. δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Θεσσαλονίκης «χτυπιόντουσαν» στα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του ΟΛΘ για να μην... ιδιωτικοποιηθεί έστω και μερικώς! (Bλ. κατασκευή προβλήτας κ.λπ.).

Όλα τα δημόσια οικόπεδα, ακόμη και η μαρίνα της Αρετσούς, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, έχουν πέσει στο τραπέζι των... διαπραγματεύσεων και μένει στους επενδυτές – γνωστούς και ως σωτήρες της Ελλάδας από την χρεοκοπία – να διαλέξουν και να πάρουν! Βεβαίως, εξετάζονται και αγροτεμάχια κοντά σε βοσκότοπους και βιότοπους, της Μηχανιώνας, του Αξιού, του Γαλλικού και του Αλιάκμονα.

Ίσως μοναδική «παραφωνία» των deals φοβούνται ότι θα είναι οι κινήσεις ορισμένων πολιτών που θα διαμαρτυρηθούν ή θα καταθέσουν ενστάσεις και προσφυγές σε όλα τα δικαστήρια, όπως π.χ. έκαναν με την κατασκευή του ΧΥΤΑ, με την υποθαλάσσια αρτηρία και με το μπάζωμα της παλιάς παραλίας. Όμως σ' αυτή την περίπτωση μπορεί, εκτός από δίκιο, να έχουν και πολύ περισσότερο κόσμο μαζί τους...


Από τη Voria.gr (via Εναλλακτικός Χώρος Πολιτικής και Πολιτισμού)

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου