Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Δημόσιος Λειτουργός vs Κρατικός Υπάλληλος...

thumb
Της Τζένης Κ.
Ο υπάλληλος εκτελεί εργασία και υπακούει σε διαταγές προϊσταμένου.
Ο λειτουργός προσφέρει έργο, κοινωνικά ωφέλιμο.
Ο δημόσιος υπάλληλος έχει για εργοδότη κάποιον ανώτερο δημόσιο υπάλληλο. Ανεβαίνοντας πλάτη- πλάτη τους δημοσίους υπαλλήλους, καταλήγουμε στον ύψιστο απρόσωπο εργοδότη, στο Κράτος, που συνήθως το ενσαρκώνουν αυτοί που κατέχουν τα ύπατα αξιώματα.
Γι’ αυτό και για πολλά χρόνια, όποιος βρισκόταν στο πηδάλιο της χώρας κι όλοι οι αμέσως από κάτω του, θεωρούσαν τους υπαλλήλους του Δημοσίου και τις θέσεις τους, ιδιοκτησία του.
Με τα γνωστά αποτελέσματα...
Σε ό,τι αφορά τη θέση των κρατικών λειτουργών στα οργανογράμματα των υπηρεσιών, ισχύουν περίπου αυτά που ισχύουν και για τους δημόσιους υπαλλήλους.  Οι κρατικοί λειτουργοί ωστόσο (ακόμα και διαισθητικά αν ερμηνεύσουμε τον τίτλο και το ρόλο τους) έχουν άλλο κύρος, διατηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό την ατομικότητά τους και μπορούν να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
Επειδή μιλάμε βέβαια για ελληνικό Δημόσιο, τίποτα δεν έχει αυταπόδεικτη ισχύ. Υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που ασκούν από το, κατά τ’ άλλα ταπεινό,  μετερίζι τους απόλυτη εξουσία (γενικοί γ.... ) κι υπάρχουν και κρατικοί λειτουργοί που είναι απόλυτα εξαρτημένοι,... έρμαια της βούλησης των ανωτέρων τους. Καμιά φορά και των κατωτέρων τους...
Ο παράγων τύχη είναι πολύ καθοριστικός  στην περίπτωσή μας καθότι δεν είμαστε γιαπωνέζικο δημόσιο.
Με αφορμή την Απογραφή που έρχεται ως Από μηχανής Γεωμετρία να βάλει τάξη στο πολυδιαφημισμένο δημόσιο χάος (μεταξύ μας, κάθε υπηρεσία, έτσι κι αλλιώς, οφείλει να έχει απογραμμένους του υπαλλήλους της, οι οποίοι ενυπάρχουν στον προϋπολογισμό και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) εκδηλώθηκε μία γκρίνια επειδή κάποιοι έμμισθοι του Δημοσίου (ας το πούμε έτσι γενικόλογα) επιθυμούν να απογραφούν ως Κρατικοί Λειτουργοί και όχι ως απλοί υπαλληλάκοι.
Δικαστικοί και Πανεπιστημιακοί συγκεκριμένα, διεκδικούν το εκπληκτικό προνόμιο... να μην καταχωρηθούν άδοξα. Θέλουν η φόρμα στην οποία θα πληκτρολογήσουν τα στοιχεία τους να υποδηλώνει ότι προσφέρουν έργο κοινωνικά ωφέλιμο. Να μην τους πάρει ο σέρβερ, το μόντεμ, τα τερματικά και οι εκτυπωτές, για παρακατιανούς...
Και αναρωτιόμαστε εμείς...:Αφού δεν υπάρχει πρακτικό αντίκρισμα, αφού τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά τους είναι προκαθορισμένα, γιατί επιθυμούν έναν τίτλο που απλώς βαθαίνει την εμπλοκή τους στο μπαχαλώδες ελληνικό Δημόσιο. Στη θέση τους εμείς θα δηλώναμε σκέτοι υπάλληλοι, τελευταίοι, ενεργούμενα των άλλων...Θα αποδεχόμασταν την ελάχιστη δυνατή σχέση με τα εκάστοτε επιτεύγματα του Δημοσίου..
Εκτός βέβαια....αν...-κι αυτό αφορά τους Δικαστικούς ως επί το πλείστον- θέλουν να λέγονται Κρατικοί Λειτουργοί για να φαίνεται ... η παρεμβατικότητα του Κράτους στις αποφάσεις τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου