Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Με ποια νέα Ευρώπη θα βγούμε από την κρίση;

«Με ποια νέα Ευρώπη θα βγούμε από την κρίση;». 
Αυτός είναι ο τίτλος του διήμερου Φόρουμ που διοργανώνει στις 4 και 5 Ιουνίου στο Παρίσι (στην αίθουσα Mutualité) η εφημερίδα "Ουμανιτέ" σε συνεργασία με την "Αυγή" και τον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".
Ο Πατρίκ Λε Ιαρίκ, ευρωβουλευτής και διευθυντής της "Ουμανιτέ", που είχε τη σχετική πρωτοβουλία μαζί με την ευρωομάδα της Ενωτικής Αριστεράς, τόνισε: 
«Οι προοδευτικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης πρέπει να...
συζητήσουν σε βάθος σχετικά με τη φύση μιας άλλης ευρωσυνθήκης, που να επιτρέπει την οικοδόμηση μιας άλλης, κοινωνικής, αλληλέγγυας, ειρηνικής, δημοκρατικής Ευρώπης. 
Χωρίς αυτή τη συζήτηση η Ε.Ε. πάει προς το αδιέξοδο, γιατί σήμερα αποδεσμεύεται μεν μεγάλη μάζα κεφαλαίων, που όμως δεν ωφελούν τους λαούς, γιατί στους λαούς όλων των ευρωπαϊκών χωρών επιβάλλονται προγράμματα δραστικής λιτότητας. 
Κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες, να κατευθυνθούμε προς την κοινωνική πρόοδο, που είναι η προϋπόθεση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, γιατί χωρίς αυτήν, χωρίς βελτίωση των μισθών, χωρίς διασφάλιση της απασχόλησης, κοινωνικών δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί. 
Και αυτός είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε σήμερα. 
Από την άλλη, πρέπει να αλλάξει η ΕΚΤ, να γίνει δημόσια τράπεζα, σε συνδυασμό με τις εθνικές τράπεζες για την επαναχρηματοδότηση των δανείων προς τα κράτη ή τους δημόσιους θεσμούς. Τρίτον, πρέπει να προσανατολιστούμε προς μια αποστρατιωτικοποίηση της Ευρώπης
Δηλαδή τα ποσά που δίνονται σήμερα σε εξοπλισμούς που φέρνουν θάνατο να πάνε σε έργα ζωής, στο πλαίσιο ενός κόσμου που βαδίζει προς την ειρήνη και τον αφοπλισμό. 
Κατά τη γνώμη μου, σήμερα πρέπει να ληφθούν νέες πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο κρατών, κοινοβουλίων και κυρίως σε επίπεδο προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου ο διάλογος να καταλήξει στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης των λαών, για τους λαούς και από τους λαούς. Αυτό είναι το διακύβευμα που βρίσκεται μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των λαών για την κοινωνική και οικολογική πρόοδο».
Οι θεματικές του Φόρουμ
Στη διάρκεια του διημέρου, στο οποίου έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή συνδικαλιστές, βουλευτές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, μέλη κοινωνικών οργανώσεων, θα λάβουν χώρα τέσσερα στρογγυλά τραπέζια με θέματα: "Η κατανόηση της κρίσης στην Ευρώπη", "Συνθήκη της Λισσαβώνας: ποια διέξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο;", "Ποιες εναλλακτικές προτάσεις, ποια διαφορετική ευρωπαϊκή οικοδόμηση για τους λαούς;". "Ποια αλληλεγγύη διαρκείας μπορεί να εφαρμοστεί;". Συμμετοχή έχουν δηλώσει μεταξύ άλλων οι Μαρί Ζωρζ Μπιφέ, εθνική γραμματέας του ΚΚΓ, Ζαν Πιέρ Μπραρ, βουλευτής του ΚΚΓ, Φρανσίς Βυρτζ (επίτιμος βουλευτής της Ευρωβουλής, τέως πρόεδρος της ευρωομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς), Ορελί Τρουβέ, συμπρόεδρος της γαλλικής Attac, Πωλ Μποκαρά (οικονομολόγος, ιστορικός), Τόμας Χέντελ (ευρωβουλευτής, μέλος της Αριστεράς), Λιέμ Χοάνγκ Νγκόκ (ευρωβουλευτής, μέλος της σοσιαλιστικής ευρωομάδας), Νασέρ Μανσουρί Γκιλανί (μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου), Ντιντιέ Λε Ρεστ (συνδικαλιστής, σιδηροδρομικός), Μαρίζ Ντιμά (συνδικαλίστρια, ταχυδρομικός), ενώ από ελληνικής πλευράς μετέχουν: ο Σάββας Ρομπόλης (επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), ο καθηγητής Κώστας Βεργόπουλος και, από "Το Κόκκινο", ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης. Την "Αυγή" θα εκπροσωπήσει με γραπτή του παρέμβαση ο διευθυντής της, Νίκος Φίλης, ενώ στο Παρίσι θα παραβρεθεί η υπεύθυνη του Διεθνούς τμήματος, Ελένη Τσερεζόλε
Αυγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου