Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

WSJ:Η Ελλάδα πάει σε haircut

* - Δεν αποκλείει την αναδιάρθρωση χρέους και η S&P 

* - Mesirow Financial: Αναπόφευκτη η χρεοκοπία



Η απόφαση ήδη έχει ληφθεί από την Κυριακή. 
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη δηλώσεις του πρώην μέλους της Bank of England, o οποίος ανέφερε ότι η πραγματική απόφαση του τελευταίου Eurogroup δεν ήταν “ακριβώς” η διάσωση, αλλά το haircut του ελληνικού χρέους μέσω μίας “οδυνηρούς αναδιάρθρωσης”
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν κάνει πρόβλεψη. Η απόφαση έχει ληφθεί. 
Ο  Buiter επισήμανε ότι και μόνο η σταθεροποίηση του ελληνικού χρέους σ' αυτά τα επίπεδα είναι αφύσικη, ενώ δεν απέκλεισε ένα εκ νέου ...
...πακέτο μετά το 2012 όταν θα λήξει το 3ετές πρόγραμμα που αποφασίστηκε. 
Ωστόσο, επισήμανε ότι όσο θα καθυστερεί η αναδιάρθρωση, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το haircut. Υποθέτει μάλιστα ότι ένα haircut 30% είναι εφικτό στην παρούσα φάση, αλλά θα είναι καταστροφικό για την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών, των γαλλικών και των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες μάλλον θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου άμεσα μόλις γίνει.
Ο Willem Buiter, ήταν πρώην μέλος της Bank of England, μέχρι πρόσφατα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τώρα διατελεί επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup.
Εν τω μεταξύ ο οικονομολόγος της Standard and Poor's  Moritz Kraemer, επισημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να ληφθεί πολιτική απόφαση για αναδιάρθρωση ή μια αναπροσαρμογή των πληρωμών.
Mesirow Financial: 'Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία'

Το πρωτοφανές σε μέγεθος πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 110 εκατ. ευρώ, δεν μπορεί να εμποδίσει την Ελλάδα από το να χρεοκοπήσει ενώ η πτώση του ευρώ κάτω από 1,25 δολάρια είναι θέμα εβδομάδων, σύμφωνα με την Mesirow Financial
"Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα καταφέρει η Ελλάδα παρά μόνο η χρεοκοπία», δήλωσε ο Adolfo Laurenti, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος στο Σικάγο, σε συνέντευξη του στο πρακτορειο Reuters. "Νομίζω ότι το bailout ήταν η προϋπόθεση για να οδηγηθεί σε χρεοκοπία η Ελλάδα.Laurenti ανέφερε ότι η Ελλάδα δαπανά περισσότερα χρήματα από όσα μπορούν να αντέξει και αναμένεται να συσσωρεύσει ένα επιπλέον έλλειμμα περίπου 50 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μετακυλήσει πάνω από περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους κατά τα επόμενα δύο χρόνια, είπε. Τα 110 δισ. ευρώ (πακέτο) είναι πολλά χρήματα και αυτό δεν είναι αρκετό", δήλωσε ο Laurenti.
"Πιστεύω ότι το μεγάλο λάθος από το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και την Ευρώπη είναι ότι έχει έχει να προσπαθήσει να ξεγελάσει τις αγορές και να τους πει ότι αυτό είναι πραγματικά το τέλος (της ελληνικής κρίσης). Δεν είναι," είπε. 
Ο κ. Laurenti ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί να αφεθεί να χρεοκοπήσει τώρα" λόγω της έντονης έκθεσης γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και λόγω της μετακύλησης του δημοσιονομικού κινδύνου για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. του ΔΝΤ, είπε, βοηθά τους ευρωπαίους αξιωματούχους να κερδίσουν χρόνο και να δημιουργήσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας. "Ας ελπίσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε δύο χρόνια για να απορροφήσει μια ελληνική χρεοκοπία", πρόσθεσε.
Ο Laurenti ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από το ευρώ να υποχωρήσει κάτω από το 1,25 σε σχέση με το δολάρια. "Θα γίνει αργά ή γρήγορα. Μπορεί να είναι σε λίγες εβδομάδες», είπε. Τονίζει μάλιστα ότι η αν η ΕΚΤ αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων και ενδεχομένως κι άλλων χωρών για να σταματήσει η κρίση του χρέους που απειλεί την επιβίωση ευρώ, αυτό θα είναι βασικά το τέλος της ΕΚΤ τον τρόπο που ξέρουμε».
"Εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αγοράσουν (οι κυβερνήσεις) ομόλογα, ονομαστικοποιόντας με όρους νομισμάτων το χρέος ορισμένων από αυτές τις χώρες, σημαίνει ότι όλα τα σκληρά περί αξιοπιστίας και πειθαρχίας που έχει πασχίσει να εδραιώσει η ΕΚΤ θα πρέπει να χαθούν εν μια νυκτί.
"Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσα εύκολα να δείτε το ευρώ πάει στο ένα προς ένα έναντι του δολαρίου,"
Η Mesirow Financial, με έδρα το Σικάγο των ΗΠΑ, είχε υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους περίπου 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2009.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου