Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Με spreads Αργεντινής η Ελλάδα

* - Ρεκόρ στα CDS στις 950 μ.β., spread 1600 μ.β. στην 3ετία και αποδόσεις 19,5% 

* - Νέα πτώση στο ΧΑ 2,86%



Αποδόσεις , spreads, CDS , τιμές που χαρακτηρίζουν μια χώρα χρεοκοπημένη εμφανίζει η Ελλάδα.  

Τα spreads και CDS της Ελλάδας είναι  παρόμοια με χωρών όπως η Αργεντινή που χρεοκόπησε. Η Ελληνική αγορά δεν υφίσταται στα ομόλογα δεν υπάρχουν τιμές εδώ και 2,5 εβδομάδες στην ΗΔΑΤ, το ΧΑ είναι απαξιωμένο τα spreads στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα στις 1600 μονάδες ειδικά στην 3ετία. 
Αυτό δεν είναι αγορά....

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προσδιορισμός του spread αυτή την περίοδο είναι δύσκολος. Στην 10ετία υπήρξε τράπεζα που έθεσε ενδεικτικές τιμές  αγοράς και πώλησης σε ένα τεράστιο εύρος που θεωρητικά προσδιόριζε το spread στις 1077 μονάδες βάσης. Ωστόσο το ορθό είναι ότι μόνο στα ομόλογα που γίνονται πράξεις έστω και μια πράξη μπορεί να προσδιοριστεί το spread.
Ενδεικτικό της στρέβλωσης είναι ότι με βάση την  τιμή αγοράς στην 10ετία έφθασε η απόδοση 45%.
Γεγονός είναι πάντως ότι η  μικρή Ελλάδα προκαλεί μεγάλα προβλήματα και κινητοποιεί το διεθνές οικονομικό σύστημα. Συνεδρίασαν χωρίς να προβούν σε ανακοινώσεις οι G7 για την Ελλάδα, η ΕΚΤ με 47 τράπεζες ενώ πραγματοποιείται και η σύνοδος κορυφής  για την Ελλάδα. Πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει παρέμβαση από την ΕΚΤ ή συντονισμένη παρέμβαση από την ΕΚΤ και άλλους διεθνείς μηχανισμούς το προσεχές διάστημα.  Η μικρή Ελλάδα προκαλεί domino effect στην Ευρώπη και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η μικρή Ελλάδα προκαλεί την άμεση αντίδραση των G7 και η μικρή Ελλάδα προκαλεί άνοδο των CDS των τραπεζών στην Ευρώπη.
Γεγονός είναι πάντως ότι τα CDS στην Ελλάδα έχουν φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις 1000 μονάδες βάσης για να υποχωρήσουν στις 950 μονάδες βάσης.
Μετά το άλμα μειώνονται και τα CDS στις χώρες της Νότιας Ευρώπης στις  460  από  580 μονάδες βάσης στην Πορτογαλία, στις 255 από  310 μονάδες βάσης στην Ισπανία και στις 235 από 270 μ.β. στην Ιταλία.
Το spread στην Ελλάδα σε μια τιμή που υπήρξε στην 5ετία στις 1200 μονάδες και μόνο στην ευρωπαική πλατφόρμα ομολόγων. Η απόδοση έφθασε στο 14%.
Ίσως ακραίο αλλά επενδυτής αγόρασε 3ετές ομόλογο λήξης Μαρτίου 2012 με επιτόκιο 19,5% και spread στις 1600 μονάδες βάσης.
Στο ΧΑ σημειώθηκαν  σημαντικές απώλειες 2,86%  μετά το χθεσινό κύμα ρευστοποιήσεων. Στις τράπεζες εκδηλώθηκαν σημαντικές ρευστοποιήσεις  από  2% έως 6% και βρίσκονται σε πολύ κρίσιμα τεχνικά σημεία. 
Π.χ. η Εθνική βρέθηκε  σε κρίσιμα τεχνικά σημεία κάτω από τα  10,5 ευρώ. Έκλεισε με απώλειες 6,24% στα 10,36 ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι δεν  εκδηλώνονται μαζικές πωλήσεις  από ξένους brokers ωστόσο οι όποιες εντολές δίνονται είναι πωλήσεις.
Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι η Alpha bank έκλεισε με μεγάλη εντολή πώλησης στις 500 χιλ και η Eurobank στις 400 χιλ μετοχές που σημαίνει ότι κάποιος μεγάλος επενδυτής ή μεγάλοι επενδυτές αποχωρούν.

Νωρίτερα τονιζόταν ότι

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να κινηθεί προς την περιοχή των 1200 και 1300 μονάδων το επόμενο διάστημα πιθανότητα μέσα στις επόμενες 50 μέρες όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών και ΑΧΕ. Αρχικά είχαν προβλέψει πτώση έως τις 1650 μονάδες και δικαιώθηκαν. Τώρα θεωρούν ότι ο καθοδικός κύκλος θα ολοκληρωθεί έως και 400 μονάδες χαμηλότερα.
Η πιθανότητα των 1200 με 1300 μονάδων για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ μεγάλη. Αν μάλιστα ξεκινήσει η διεθνής διόρθωση όπως διαφαίνεται θα μπορούσε να υλοποιηθεί και άμεσα.
Ακόμη όμως και αν  επιβεβαιωθεί αρχικώς η αντίδραση λόγω των θετικών εξελίξεων περί την Ελλάδα (ενεργοποίηση μηχανισμού , άντληση κεφαλαίων) η αγορά θα μπορούσε να υλοποιήσει μέσα μια άνοδο ελεγχόμενη.
Άρα θεωρητικά το ΧΑ θα πρέπει να αντιδράσει έστω και βραχυπρόθεσμα καθώς η Ελλάδα βρήκε χρήματα άρα δεν χρεοκοπεί. Θεωρητικά αυτό θα μπορούσε να συμβεί και όντως να υπάρξει αντίδραση αλλά η αντίδραση θα είναι πρόσκαιρη.
Δηλαδή μπορεί να υπάρξει μια ανοδική αντίδραση 200-250 μονάδων στο χρηματιστήριο. Δηλαδή 1850-1900 μονάδες.
Εκεί θα αρχίσουν να πιστεύουν πολλοί ότι αφού δανειζόμαστε τελείωσαν τα προβλήματα μας όμως η άνοδος αυτή θα είναι άνοδος απεγκλωβισμού. Εκεί θα απαιτηθεί μεγάλη προσοχή ώστε να αποφευχθούν οι παγίδες καθώς η άνοδος θα πρέπει να είναι ευκαιρία εξόδου από το ΧΑ και όχι εισόδου.
Το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα εύρος μεταξύ 1200 και 1300 μονάδων το επόμενο διάστημα ολοκληρώνοντας και αφομοιώνοντας την νέα ελληνική πραγματικότητα.
Αν η Ελλάδα που δεν διαφαίνεται αυτό για το εγγύς μέλλον προχωρήσει σε haircut το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει κάτω από τις 1000 μονάδες ενδεχομένως προς τις  800 μονάδες και θα σηματοδοτήσει μια μακρά περίοδο χρηματιστηριακής απαξίωσης.
Όμως προσοχή αυτό θα συμβεί μόνο αν η Ελλάδα πάει σε haircut το οποίο δεν φαντάζει πιθανό παρ΄ ότι το προβλέπουν πολλοί ξένοι….
news@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου