Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ελληνοτουρκική συνεργασία ( ; ! )

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά το τέλος της υπογραφής των συμφωνιών χαρακτηρίζοντας ιστορική τη συνάντηση και την επίσκεψη εργασίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Μια μεγάλη δύναμη ειρήνης είναι η συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων, που παρά τις διαφορές, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη και να τα καταφέρουμε, τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Οι δύο πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής επίσκεψη στο Μίκη Θεοδωράκη και στη συνέχεια παρακάθησαν σε...
δείπνο.

«Νέο ξεκίνημα»

Για νέο ξεκίνημα ιστορικής σημασίας μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ελπίδα η επίσκεψή του να αποτελέσει αφετηρία για την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Κοινή ήταν η πεποίθηση τόσο από το Γιώργο Παπανδρέου, όσο και τον Τούρκο ομόλογό του, που δήλωσαν ότι υπάρχει ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα να γίνουν ουσιαστικά βήματα αντιμετώπισης των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με στόχο να εξομαλυνθούν πλήρως.
Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να συναντώνται σε ετήσια βάση.

Κοινή συνέντευξη Τύπου πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας – Ομιλία Τ. Ερντογάν

Αφοπλισμό των αεροσκαφών που υπερίπτανται του Αιγαίου, αμοιβαιότητα στο άνοιγμα των τουρκικών και κυπριακών αεροδρομίων και λιμανιών στα κυπριακά και τουρκικά αντιστοίχως σκάφη, διαβεβαίωση – υπό όρους – ότι θα λυθεί το πρόβλημα της Χάλκης και ότι θα επιστραφεί το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, αμοιβαιότητα στην επικύρωση των εκλεγμένων μουφτήδων της Θράκης, εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης με υπόδειξη προς την αντιπολίτευση «να συνεργαστεί με την κυβέρνηση«, διαβεβαίωση ότι οι συνομιλίες στην Κύπρο θα συνεχιστούν από το σημείο που βρίσκονταν επί Ταλάτ, ήταν μερικά από τα κύρια σημεία των απαντήσεων που έδωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ειδικότερα, ο κ.Ερντογάν επεσήμανε ότι:

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας «θα αλλάξει την οπτική γωνία που βλέπουμε το μέλλον. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής. Οι ευτυχισμένες στιγμές που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάτοικοι των ελληνικών και τουρκικών πόλεων θα έρθουν και πάλι«. Για να προσεγγιστεί όμως αυτός ο στόχος «η δουλειά δεν πρέπει να μείνει στα λόγια. Απαιτούμε από τους υπουργούς να προχωρήσουν σε πράξεις, διότι η συνέργεια έχει μεγάλη σημασία«.
Βίζα
Για το θέμα της βίζας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ζήτησε από την ΕΕ να επιφυλάξει για τη χώρα του την ειδική μεταχείριση που προέβλεψε για τη Σερβία.
Φυσικό αέριο
Για το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Ερντογάν ζήτησε να επεκταθεί το δίκτυο και να ανεφοδιάζεται η Ιταλία μέσω της Ελλάδας.
Για την οικονομική κρίση
Κατά παράβαση των ειωθότων, ο Τούρκος πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι, πέραν της κριτικής της αντιπολίτευσης που είναι μέρος του δημοκρατικού πολιτεύματος, όλοι κατανοούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για να βγούμε από την οικονομική κρίση.
Κυπριακό
Για το Κυπριακό, ο κ.Ερντογάν σημείωσε καταρχάς πως «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις από το σημείο όπου είχαν μείνει οι συνομιλίες από τους κ.κ. Χριστόφια και Ταλάτ», πρότεινε την ταυτόχρονη συνεισφορά των Εγγυητριών Δυνάμεων, εκπροσώπων του ΟΗΕ και της ΕΕ και σημείωσε πως «ως το τέλος του χρόνου μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».
Στόχος για το κυπριακό, είναι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ως προς την παρουσία του «κατοχικού στρατού», ο κ.Ερντογάν ανέτρεξε στο σχέδιο Ανάν για να θυμίσει, ότι αν είχε γίνει δεκτό «σήμερα θα βρίσκονταν στο νησί 650 Τούρκοι στρατιώτες», ενώ επίσης ανέφερε ότι στο Μπύργκενστοκ «από ελληνικής πλευράς προτάθηκε να αναβληθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Ο Κόφι Ανάν όμως, στον οποίο είχα δεσμευτεί ότι αν αναλάμβανε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, θα με έβρισκε ένα βήμα πιο μπροστά απ΄αυτόν, απάντησε στον Τ. Παπαδόπουλο και τον Κ. Καραμανλή ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί η διαδικασία».
Αιγαίο
Για το Αιγαίο, ο κ.Ερντογάν τόνισε πως «μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης κι εμείς θα το καταφέρουμε», ενώ ζήτησε τον αφοπλισμό των αεροπλάνων που υπερίπτανται του Αιγαίου, ακόμη και στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων – οι οποίες πάντως πρέπει να περιοριστούν.
Ο εναέριος χώρος
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι αποτελεί στόχο να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με την Τουρκία και να μπορούν οι Τούρκοι τουρίστες να επισκέπτονται για λίγες ημέρες τα νησιά, χωρίς τα εμπόδια της συνθήκης Σέγκεν. Ανέφερε όμως ότι το προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες φοβίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει από την Τουρκία επιθετική βλέψη σε βάρος κάποιου νησιού. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι και τα ελληνικά μαχητικά πετούν οπλισμένα.
Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου:
«Το πρώτο που βλέπουμε είναι το μέλλον, οι εναέριες μάχες είναι το παρελθόν. Πίσω από αυτό υπάρχει ένας φόβος και είμαστε ειλικρινείς, μπορεί η Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να πάρει ένα ελληνικό νησί. Μπορεί και η Τουρκία να φοβάται ότι η Ελλάδα θα της επιτεθεί. Καλή γειτονία και κανόνες είναι η λύση και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα σχέδια πτήσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Αν υποβληθούν σχέδια πτήσης, τότε δεν θα υπάρχουν αναχαιτίσεις από οπλισμένα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη».
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου