Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Τώρα ξεκινά η Οδύσσεια της Ελλάδας, λένε αναλυτές και διεθνή ΜΜΕ.


Θα είναι έκπληξη εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει μέσω του προγράμματος σταθερότητας, δήλωσε ο επικεφαλής των αναλυτών της Goldman Sachs, Eric Nielsen, θεωρώντας ότι πέρα από τους απαιτητικούς στόχους, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλέσει η σκληρότητα των μέτρων.
«Εντυπωσιακό από κάθε άποψη» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωπαϊκή ήπειρο της Goldman Sachs, Erik Nielsen, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του. «Είναι ξεκάθαρα είναι πολύ σκληρό πρόγραμμα, εντυπωσιακό από κάθε άποψη» τόνισε. Ο αναλυτής εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι προβλέψεις για τη μείωση του ελλείμματος εξορθολογίστηκαν».
Με σκεπτικισμό υποδέχτηκαν τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και οι...
υπόλοιποι αναλυτές και διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς ακόμη διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ανυπέρβλητα και «επικίνδυνα» ως προς τη διάχυση του σε άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ σύστησε προσοχή για τις υπόλοιπες χώρες αναφορικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες τους, καθώς παρουσίασε την Ελλάδα ως «παράδειγμα προς αποφυγή».
Αν και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί δραματικά εάν υλοποιηθεί το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, ωστόσο θα αποτελεί μόνο την αρχή ενός δύσκολου ταξιδιού για τη χώρα, καθώς οι κίνδυνοι παραμένουν, σημειώνει η Bank of America –Merrill Lynch, στην έκθεσή της με τίτλο «Το ξεκίνημα μίας Οδύσσειας»
Σε άγνωστα λημέρια μπήκαν την Κυριακή οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφασίζοντας να ενεργοποιήσουν τον πρώτο μηχανισμό στήριξης για μέλος της με τη συμφωνία παροχής βοήθειας ύψος 110 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σώσουν την Ελλάδα από την χρεωκοπία, γράφει ο Guardian.
Πρωτοφανή βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ προσέφεραν οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν μία διεύρυνση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη που απειλεί την σταθερότητα του ευρώ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
Η βοήθεια απομακρύνει την ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα καλύψει την άμεση ανάγκη της των 8,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 19 Μαΐου. Ωστόσο, γεννώνται νέα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων το κατά πόσο η χώρα μπορεί να αντεπεξελθει στα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ως αντίτιμο για τη βοήθεια, συμπληρώνει η WSJ.
Η αγαπημένη ρήση στις Βρυξέλλες είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει το μεγαλύτερο άλμα μπροστά σε μία κρίση και  μετά από λανθασμένες εκκινήσεις τονίζει σε στήλη του ο Economist. «Για το λόγο αυτό οι Ευρω-οπτιμιστές πιστέυουν, πως το ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες χρειάστηκαν τρεις μήνες για να δώσουν ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα είναι λιγότερο σημαντικό από το γεγονός ότι στις 2 Μαΐου ενεργοποίησαν τον μεγαλύτερο μηχανισμό στήριξης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογραμμίζει.
Η ελπίδα είναι ότι η Ελλάδα θα εξοικονομήσει χρόνο για να ελέγξει το χρέος της μέσω περικοπών στη δημόσια σπατάλη: Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυστηρά οικονομικά μέτρα αξίας του 13% του εθνικού εισοδήματος για πάνω από τέσσερα χρόνια, συμπληρώνει ο Economist.
Η Unicredit ανέφερε ότι ακόμα και μία ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός μικρού μέλους της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ, άποψη που συμμερίζεται και η Capital Economics, η οποία έκανε λόγο για επιμονή του κινδύνου του domino effect.
Η Barclays Capital επισήμανε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι πρόσφατο. «Η ελληνική κρίση εξελισσόταν εδώ και πολλά χρόνια», ανέφερε, θεωρώντας ότι με την ενεργοποίηση του μηχανισμού η Ελλάδα "αγοράζει" χρόνο, αλλά όχι για πολύ. Ο κίνδυνος  αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ακόμη μπροστά στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μοτίβο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, B. Eichengreen, εξέφρασε τις αμφιβολίες του αν στο τέλος της 3ετίας η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της, ενώ και οι Financial Times, σε αντίθεση με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους.
Αν και η ιστορία έχει αποδείξει ότι πολλά από τα προγράμματα, σαν και αυτό της Ελλάδος έχουν πετύχει, η ελληνική οικονομία είναι πολύ αδύναμη για να μπορέσει να σηκώσει το βάρος της απαιτητικής δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθείται, δήλωσε ο καθηγητής Alberto Alesina, του Harvard University.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου