Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Ιστορικές αποφάσεις των Ευρωπαίων με 5 παρεμβάσεις, στηρίζουν τις αδύναμες χώρες...

* - με 600 δισ ευρώ, αγοράζει ομόλογα η ΕΚΤ 

* - Το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα 5,5 δισ με 3,09%

Ιστορικό θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το  Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για την Ευρώπη καθώς για πρώτη φορά οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν εξόχως σημαντικές αποφάσεις.
Υπό τον φόβο της κατάρρευσης του ευρώ και μετάδοσης της κρίσης της Ελλάδος και σε άλλες χώρες οι ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν πολύ κρίσιμες και προφανώς σημαντικότατες αποφάσεις για την Ευρώπη και την σταθεροποίηση του ευρώ.
Μάλιστα ορισμένες πηγές και ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ένα μηχανισμό στήριξης που θα διαθέτει περίπου 600 δις ευρώ και θα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ...πιο αδύναμων χωρών.
Ενέκριναν τα 80 δις ευρώ βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το ΔΝΤ θα χορηγήσει 5,5 δις ευρώ επί συνόλου 30 δις ευρώ με επιτόκιο 3,09% στην Ελλάδα αύριο Τρίτη.
Η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης σταθεροποίησης τόσο του ευρώ όσο και αδύνατων χωρών.
Εξετάζεται η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει σε χώρες της ευρωζώνης να εγγυώνται δάνεια προς χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν ιστορικές για την Ευρώπη και προφανώς για την Ελλάδα που αποτελεί τον αδύναμο κρίκο.

Εγκρίθηκε ο μηχανισμός


Εγκρίθηκε ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα και η ΕΕ και το ΔΝΤ θα παράσχουν οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 110 δις ευρώ εκ των οποίων 80 δις θα χορηγήσει η ΕΕ και 30 δις ευρώ το ΔΝΤ.
Η  πρώτη δόση του πακέτου στήριξης θα χορηγηθεί από πλευράς τουλάχιστον ΔΝΤ την Τρίτη και θα είναι ύψους 5,5 δις ευρώ και θα φέρει επιτόκιο 3,09%.

Η πρόταση της ΕΕ



Πρόταση που αφορά στη χρήση του κοινοτικού προϋπολογισμού προκειμένου να επιτραπεί στην ΕΕ να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές φέρεται  να έθεσε στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ η Κομισιόν, όπως αναφέρει πηγή προσκείμενη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Κομισιόν "έβαλε στο τραπέζι", κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, "μια πρόταση που είναι φιλόδοξη και πλήρης", ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κομισιόν φέρεται να "πιέζει" επίσης τους υπουργούς να υιοθετήσουν ένα μόνιμο σύστημα που θα επιτρέπει στις χώρες της ευρωζώνης να εγγυώνται δάνεια για τα μέλη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Ο μηχανισμός σταθεροποίησης


Το Eurogroup έλαβε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα μηχανισμό σταθεροποίησης.
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός εκτιμάται πως θα επιτρέψει την παρέμβαση της Κομισιόν με στόχο να βοηθηθούν χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο μηχανισμός προστασίας του ευρώ θα βασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασης  της ΕΚΤ


Το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να χορηγήσει ρευστότητα προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εξετάστηκε σε συνάντηση που είχαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ, με τις διοικήσεις 48 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό φαίνεται να παρεμβαίνει στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης διοχετεύοντας ρευστότητα και ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκτονωθεί η κερδοσκοπική πίεση στην Ευρώπη.
Εφόσον υπάρξει παρέμβαση από την ΕΚΤ, είναι προφανές ότι θα ευνοηθεί και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς θα αντλήσει ρευστότητα με επιτόκιο 1%.
Το ποσό που θα μπορούσε να χορηγήσει η ΕΚΤ ίσως να έφτανε και τα 600 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 1000 τράπεζες.
news@bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου