Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Για ποιο λόγο δεν έπεσαν (και δεν θα πέσουν) τα spreads

image
Η απάντηση είναι παραπάνω από απλή.
Διότι το ρίσκο που ενέχει κάποιος που δανείζει το Ελληνικό κράτος δεν έχει αλλάξει από τη σύνοδο κορφής.
Άσχετα του αν υπάρχει η όχι backstop (αυτό τον αόριστο μηχανισμό χρηματοδότησης που υποτίθεται ότι πήραμε από την ΕΕ), το θέμα είναι ότι ο υπ’ αριθμόν ένας λόγος για να πέσουν τα spreads, που είναι το συνολικό χρέος, δεν έχει και δεν θα μειωθεί όταν έχεις έλλειμα 8% στον προϋπολογισμό σου.


Με λίγα λόγια...
και όπως είπα πριν λίγο καιρό, η εξάρτηση της Ελλάδος από τις αγορές του χρόνου  δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί.
Όσο δηλαδή δεν πέφτει το συνολικό χρέος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδος, διότι για να μειωθεί το χρέος και το κόστος δανεισμού, θα πρέπει η Ελλάδα να:
-Πάρει μόνιμα μέτρα μείωσης των δαπανών ... κάτι που δεν έχει πάρει
-Αρχίσει να μειώνει το συνολικό της χρέος (τουλάχιστον ως προς το ΑΕΠ). Κάτι που δεν έχει γίνει και κάτι που εγώ προσωπικά δεν βλέπω και να γίνεται.
Και όσο το συνολικό χρέος δεν μειώνεται (αλλά συνεχίζει να αυξάνεται) δεν θα σου δανείσει κανείς με χαμηλότερο επιτόκιο.
Αντιθέτως θα έλεγα, του χρόνου (αν δεν γίνει κάποιο ατύχημα στο ενδιάμεσο), η Ελλάδα θα δανείζεται με ακόμα πιο ακριβά και με ακόμα πιο δυσβάσταχτους όρους.
Όπως βλέπεις αγαπητέ αναγνώστη, τα πράγματα είναι πολύ απλά. Τώρα για ποιο λόγο κανένας από όλους αυτούς του ειδήμονες (και ειδικά τους κυβερνητικούς ειδήμονες) δεν μπορεί να το καταλάβει είναι πέραν ε μου.
Α ναι και κάτι ακόμα, Αν δεν λυθεί το συνταξιοδοτικό, δεν θα λυθεί το δημοσιονομικό … και κατ επέκταση δεν θα μειωθεί το συνολικό χρέος.
And you can take that one to the bank!!!
Γιώργος Καισάριος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου