Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Συνάντηση των G20 για την Ελλάδα!

Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα χρειαστεί έως 3 εβδομάδες

 

- Κρίσιμη η συνάντηση των G20 την Παρασκευή για την Ελλάδα


Δύο με τρεις εβδομάδες αναμένεται να διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις των ελληνικών αρχών με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρει ότι κατά την άποψη του επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και ...
...μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ίσως χρειαστεί οικονομική βοήθεια ύψους έως 80 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αφού υπενθύμισε ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup προβλέπει τη διάθεση 30 δισ. ευρώ για τον πρώτο χρόνο μέσα από διμερή δάνεια, ποσό στο οποίο θα προστεθεί ενίσχυση και από το ΔΝΤ σε ένα συνολικό τριετές κοινό πρόγραμμα, τόνισε στη συνέχεια ότι κάθε πρόβλεψη για το δεύτερο και τον τρίτο χρόνο είναι αυθαίρετη. 
Και αυτό γιατί αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η ενίσχυση τον πρώτο χρόνο, αν η Ελλάδα χρειαστεί το σύνολο την ενίσχυσης αλλά και το τι θα συμβεί τα δύο επόμενα χρόνια. 
Κρίνεται ο δανεισμός της Ελλάδος στην συνάντηση των G20 την Παρασκευή

Στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών οικονομικών των χωρών του G20 την Παρασκευή θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με γερμανικές πηγές, όπου αναμένεται να συζητηθεί η δομή των διμερών σχέσεων που θα αναπτυχθούν με την Ελλάδα και πως αυτές θα διαμορφωθούν στο πλαίσιο του ελληνικού δανεισμού.

Οι ευρωπαϊκή πλευρά του group των 20 φαίνεται ότι θέλουν να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους σε μία ενδεχόμενη μελλοντική αύξηση των spreads σε απαγορευτικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να προωθείται η απεμπλοκή τους από τη λύση της προεγγραφής στα ελληνικά ομόλογα. 
Αυτό που προωθείται είναι η οριοθετημένη εκ των προτέρων λύση των διμερών δανείων ώστε να διασφαλιστούν και οι αποδόσεις και τα κεφάλαια των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου