Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αντ. Σαμαράς: Είμαστε αστικό κόμμα...

Πώς έφθασε ο κ. Σαμαράς από την «αδιαπραγμάτευτη στάση» κατά της προσφυγής στις «πρωτοβουλίες απεγκλωβισμού»



«ΕΙΜΑΣΤΕ το κατ΄ εξοχήν αστικό κόμμα. 
Οι ψηφοφόροι μας έχουν συγκεκριμένες απόψεις και μην ξεχνάτε ότι ως επί το πλείστον είναι άνθρωποι συντηρητικοί. Δεν μπορούμε να βγούμε και στους δρόμους».  
Με τη φράση αυτή απαντούσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κορυφαίος κομματικός παράγοντας της Νέας Δημοκρατίαςστο ερώτημα τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση με την εμπλοκή του ΔΝΤ. 
Στις συσκέψεις που έγιναν στη Ρηγίλλης τις τελευταίες ημέρεςυπό τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά υπήρξε έντονος προβληματισμός ως προς τη γραμμή που πρέπει να τηρήσει πλέον το κόμμα, αφού «τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά», όπως λένε...
...κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Η αρχικά σκληρή γραμμή της Ρηγίλλης τροποποιήθηκε και οι τόνοι χαμήλωσαν ως προς το ΔΝΤ, αλλά η προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να σταματήσει και ο κ. Σαμαράς θα επιμένει να του χρεώνει προσωπικά τους χειρισμούς που οδήγησαν στην κρίση δανεισμού, όπως λέει, και θα του επιρρίπτει ευθύνες για την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης. Oυσιαστικά το σύνθημα της ΝΔ είναι «επίθεση αλλά χωρίς ακρότητες» και αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τον κ. Σαμαρά είναι να προβληθεί η εικόνα ενός κόμματος που αντιμετωπίζει με ρεαλισμό τα προβλήματα και κινείται μακριά από ακραία ρητορική και ακραίες συμπεριφορές. «Εμείς αυτό που έπρεπε εξαρχής να κάνουμε το πράξαμε ως κόμμα. Αντιταχθήκαμε στην εμπλοκή του ΔΝΤ. Το πιστεύαμε και το υποστηρίξαμε με πολλαπλά επιχειρήματα. Κινηθήκαμε με συγκεκριμένη στρατηγική,αλλά η κυβέρνηση είχε άλλα σχέδια» τονίζει σταθερός συνομιλητής του κ. Σαμαρά και συμπληρώνει: «Η χώρα οδηγήθηκε στο ΔΝΤ και εμείς πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Το ΔΝΤ είναι πλέον εδώ και υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να κινηθούμε».  

Τι θα πει αύριο στους ελεγκτές

Πάντως ο κ. Σαμαράς στην αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Ρηγίλλης με την αντιπροσωπεία των υπηρεσιακών παραγόντων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυστηρός. Θα τους τονίσει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες αλλά και πως η Ελλάδα είναι μια χώρα ανεπτυγμένη και όχι αναπτυσσόμενη, όπως στις περισσότερες όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές προτεραιότητες. Επίσης θα επισημάνει ότι υπάρχουν κεκτημένα που πρέπει να γίνουν σεβαστά, θα υπογραμμίσει ότι κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες και θα τονίσει ότι χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα για να μην εισέλθει η χώρα σε βαθιά ύφεση.

Υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων ο κ. Σαμαράς θα εμμείνει ιδιαίτερα στο επιχείρημα «το ΠαΣοΚ έκανε την κρίση του ελλείμματοςκρίση δανεισμού», το οποίο θεωρούν στη Ρηγίλλης ότι είχε θετικό επικοινωνιακό και πολιτικό αντίκτυπο με βάση τις μετρήσεις που επικαλούνται στενοί συνεργάτες του. Παράλληλα θα συνεχίσει να στέλνει μηνύματα αυτοσυγκράτησης και προστασίας της διεθνούς εικόνας της χώρας προς όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, ενώ θα προσπαθήσει να ενισχύσει την εικόνα ότι είναι ένα κόμμα υπεύθυνο και γι΄ αυτό προ ημερών αντιτάχθηκε και αποδοκίμασε αποκλεισμούς ξενοδοχείων και καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση προτάσεων- ήδη προχωρεί η επεξεργασία- για το τι πρέπει να γίνει από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και στήριξης της κοινωνικής συνοχής. Σε αυτή τη στρατηγική όμως που χαράσσει προστέθηκε ένα σημαντικό μειονέκτημα αφού η ανακοίνωση της Εurostat εμφάνισε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6%, με αποτέλεσμα η Ρηγίλλης να επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις.

Η Ρηγίλλης, περίπου στη μέση της εβδομάδας, προεξοφλώντας την προσφυγή στο ΔΝΤ και κατανοώντας ότι δεν έχει να κερδίσει από την κάθετη άρνηση, απέφυγε να επιμείνει ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και μόνη της, όπως έλεγε ο κ. Σαμαράς. Ετσι προανήγγειλε ότι οι παρεμβάσεις της θα είναι στην κατεύθυνση της κατάθεσης εφαρμόσιμων προτάσεων για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής «από τους δυσβάστακτους όρους του ΔΝΤ». Αρχικά αντιπρότειναν ότι η χώρα πρέπει να δανειστεί, έστω και ακριβά, από τις αγορές (όπως έγινε την περασμένη Τρίτη) και σε επόμενο στάδιο, όταν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων, να αναχρηματοδοτήσει τα υψηλότοκα δάνεια με άλλα χαμηλότερου επιτοκίου. Η κατακόρυφη άνοδος των spreads άλλαξε άρδην τα δεδομένα και πλέον η ΝΔ προσφεύγει στο «σχέδιο Β» που προβλέπει ασφυκτικό πρέσινγκ στην κυβέρνηση ώστε να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στη χώρα να απεγκλωβιστεί από τη μέγκενη του ΔΝΤ το ταχύτερο δυνατόν. Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο του ένα πακέτο προτάσεων για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που μπορεί, όπως υπολογίζουν στη Ρηγίλλης, να συνδράμει δραστικά στη μείωση του ελλείμματος και να διευκολύνει σημαντικά τους χειρισμούς στο πεδίο του δανεισμού.

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι η σημερινή κρίση μπορεί να συμπαρασύρει όλο το πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησής του. Γι΄ αυτό στόχος του είναι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, αφού φοβάται κοινωνική έκρηξη το επόμενο διάστημα, ενώ δεν συζητεί καν το θέμα συγκυβέρνησης, αν και εφόσον τεθεί. Στις συζητήσεις που έχει εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει τη λήψη επώδυνων μέτρων που δεν αντέχουν η κοινωνία και η οικονομία και υπενθυμίζει ότι όπου πήγε το ΔΝΤ ο πρώτος και απαράβατος όρος που επέβαλε παντού ήταν η ισοπέδωση μισθών και συντάξεων και θα επιμείνει στο σύνθημα «νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός».

Εικόνα διχασμού
Μετά το προσυνέδριο του Ναυπλίου για την οικονομία, το περασμένο Σάββατο, όπου ο κ. Σαμαράς προέταξε τη φράση πως η αντίθεση στο ΔΝΤ είναι «αδιαπραγμάτευτη εθνική στάση», αναδείχθηκαν σημάδια εσωτερικής σύγχυσης. Το κόμμα εμφανίστηκε διχασμένο μεταξύ των «πραγματιστών», όπως π.χ. η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος , Κυρ. Μητσοτάκης, Π. Δούκας, Θ. Σκυλακάκης κ.ά., οι οποίοι έλεγαν ότι το ΔΝΤ είναι μονόδρομος, και των «σκληρών», π.χ. οι κκ. Ι. Μανώλης, Εμμ. Κεφαλογιάννης , Κ. Μαρκόπουλος κ.ά., οι οποίοι επιμένουν στη μη εμπλοκή του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος επιχειρούσε να αμβλύνει την εικόνα διχασμού απορρίπτοντας τα συμπεράσματα ότι στη ΝΔ υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις. Παρά την προσπάθεια, κάποιοι χαρακτηρίζουν τη χρησιμοποίηση του μηχανισμού στήριξης όχι μόνο μονόδρομο αλλά αναγκαιότητα ή ακόμη και ευκαιρία.

Η κυρία Μπακογιάννη, η οποία είχε δηλώσει εξαρχής ότι «δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το ΔΝΤ» αναδεικνύοντας την πλήρη διάστασή της με τη Ρηγίλλης, θα επιμείνει στις δημόσιες τοποθετήσεις της ότι το θέμα από εδώ και πέρα είναι να επιτευχθεί μια επωφελής για τη χώρα διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου