Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Επιτέλους αποφασίστε: "Στάση πληρωμών..." ή στο "ΔΝΤ - ΕΕ"


Επιτέλους η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει μεταξύ της "Στάσης πληρωμών των Ελληνικών Ομολόγων", των παράνομων ομολόγων του 2000 και τον "Μονόδρομο του ΔΝΤ - ΕΕ"!
Η κατάσταση που ζεί η ελληνική οικονομία, εξ αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών, είναι καταστροφική! 
Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ανίκανη να διαχειριστεί αυτή την κρίση και όσο καθυστερεί θα οδηγείται σε περισσότερες και μεγαλύτερες "γκάφες" στο εξής.
Σήμερα παρουσιάζεται μια πρόταση από την διαχρονικά πολύ αγαπητή προς την κυβέρνηση Goldman Sachs, αφού τον άνθρωπό της τον κ. Π. Χριστοδούλου τον έχει τοποθετήσει Πρόεδρο στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η οποία σήμερα μας λέει ότι το ΔΝΤ είναι μονόδρομος
Εκτίμηση μας είναι ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει την λύση του ΔΝΤ !
Όπως όλοι καταλάβουμε,  σήμερα οι αγορές εκβιάζουν την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, ΔΝΤ και ΕΕ και δεν κάμπτονται από πολιτικές δηλώσεις  μας αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας συμπληρώνοντας ότι η "καυτή πατάτα" επιστρέφει και πάλι στην ευρωζώνη με το ερώτημα αν θα υπάρξει "ομοφωνία".
Η εκτίναξη των spreads των ελληνικών ομολόγων έχει ήδη καταστήσει "άσφαιρο" το πιστόλι πάνω στο τραπέζι, καθώς αποδείχτηκε ότι η ασαφής δέσμευση της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα δεν πέτυχε να συγκρατήσει την εκτόξευση του ελληνικού κόστους δανεισμού.
Το άρθρο που ακολουθεί είναι από το AxiaPlus:...
Μέσω ηλεκτρονικής επιστολής, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αμερικανικής τράπεζας Goldman Sachs στην Ευρώπη Ε. Νielsen, ενημερώνει τους «καλούς» πελάτες της τράπεζας για την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.
Μάλιστα η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα περιγράφεται ως «ευκαιρία» για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων.
Στο κείμενο, το οποίο αποκαλύπτει το Βήμα σήμερα, διατυπώνεται χωρίς περιστροφές η εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.
Υπερ της άποψης ότι έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει από την ΕΕ και το ΔΝΤ βοήθεια τάχθηκαν και η Fitch, η Νomura, η Barclays, η Citigoup και η Pimco.
Το έγγραφο-ντοκουμέντο της Goldman Sachs, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, είναι και εξήγηση για την ξέφρενη πορεία που ακολουθούν και πάλι τα spreads, πιέζοντας τη χώρα μας να καταφύγει στην ευρωπαϊκή βοήθεια και να πάψει να προσπαθεί να βγει μόνη της από την κρίση.
Ο Nielsen θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Στην επιστολή,  επισημαίνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια, για το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα, καθώς και για το αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας.
Επιπλέον ο οικονομολόγος, αναφέρεται και στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμφιβάλλοντας για την ενίσχυση που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η επανενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολόγων, με δεδομένα τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.
Το στέλεχος της Goldman Sachs χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ υποπτεύεται ότι με αφορμή αυτή την επίσκεψη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους όρους που θα θέσει ο οργανισμός για την παροχή δανείων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδου, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών στο κόστος εργασίας. Ενώ προσθέτει ότι, ίσως να θεωρηθεί αναγκαία η περικοπή κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Επίσης εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, τα οποία θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα την ανεργία.
Τέλος, αναφέρει ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν βλέπει «φως στο τούνελ», σημειώνοντας ότι ακόμη και αν ληφθεί, αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των επόμενων 18 μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου